
Na tvarohové pažitkové pomazánce asi neni co vymýšlet, určitě ji všichni znáte, ale při změně některých dochucujících surovin a doplnění kvalitními tuky, získá pomazánka nejen trochu jinou příchuť, ale i další výživné látky, které v původním tvarohu nebyly.
Pro získání jemnější smetanové příchuti přidávám do pomazánky kromě panenského oleje i kvalitní máslo. Odvážené množství másla si předem necháme změknout v míse, ve které budeme připravovat pomazánku. Asi tak po půl hodině přidáme i tvaroh a na váze přilijeme panenský olej. Ještě ničím nemícháme. Ponecháme vše vytemperovat opět asi tak 10 minut.
Při přípravě této pomazánky nesmíme spěchat. Je dobré si k ní chystat ingredience souběžně s přípravou jiného pokrmu nebo při jiné práci a tak využít časový meziprostor. Kdybychom míchali ještě ztuhlé máslo, nešlo by ani šlehačem s tvarohem dobře rozetřít a měli bychom v pomazánce tuhé kousky.
Promytou čerstvou pažitku nakrájíme na jemno a dáme stranou. Na uvedené množství pomazánky používám svazek pažitky o hmotnosti asi 30 g, ale zde platí pravidlo, čím více tím lépe. Cibulku nepřidáváme a tak si pažitky nakrájíme dle libosti, jak máme rádi, třeba i 50 g.
Je-li máslo dobře změklé, nic nám již nebrání šlehačem napěnit všechny vložené suroviny. Při šlehání tvaroh mírně osolíme a ochutíme sojovou omáčkou Tamari a umeoctem. Ještě přidáme pro zpestření sušenou bazalku.
Pamatuji si, že moje maminka tvaroh neokyselovala, ale umeocet není ocet ani citrón. Je to fermentovaná slanokyselá šťáva ze švestiček umeboši a její malý přídavek velmi pozvedne pomazánce chuť.
V posledním kroku přidáme krájenou pažitku, promícháme a můžeme mazat na pečivo.
Pomazánku doporučuji doplnit jakoukoliv čerstvou zeleninou. Chutnají velmi dobře krájená rajčata, ale i čerstvá kedlubna nebo okurek či ředkvičky. To již záleží na vás, co si vyberete.