Perníčky s fruktózou

2 plechy perníčku | Při použití kvalitního panenského oleje místo rozpuštěného másla lze použít i do diety s alergií na mléčné produkty.

Ingredience:
  • 100 g celozrnné špaldové jemné mouky BIO + asi 20 g na vyvalování
  • 50 g celozrnné žitné jemné mouky
  • 50 g odtučněné sojové hladké mouky (lze nahradit také žitnou)
  • 100 g strouhaných vlašských ořechů
  • 100 g tekutého medu (např. akátového)
  • 30 g fruktózy
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rozpuštěného vlažného másla ( pro dietu bez laktózy raději panenského slunečnicový olej)
  • ½ lžíce perníkového koření nebo směs mletého koření (skořice, koriandr, hřebíček, badyán, anýz, fenykl)
  • 4 kapky citronového arom. oleje „Just“
  • půl čajové lžičky sody bicarbony
  • rozšlehané vejce na potření

Tyto perníčky jsou upečené s přídavkem sody a tak jsou pěkně nakypřené. Jednou za rok trošku sody v pečivu tělu neublíží. Mouka na pečení perníčků se hodí nejlépe žitná, ale zde ji namícháme se špaldovou a sojovou moukou. Mouky dobře provzdušníme tím, že je přesejeme.

Při přesívání v nich rozmícháme i jedlou sodu. Pak do mouky přidáme oříšky a odvážený med, fruktózu, žloutek, vejce, koření a rozpuštěné vychladlé máslo. Vše zpracujeme v těsto nejdříve nožem a pak i rukama.

Dobře propracované těsto necháme chvíli odpočinout a pak vyválíme asi na tloušťku 3–4 mm a začneme vypichovat tvary.

Perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a zdobíme mandlí. Mandle nahrazuje následné polévání perníčků cukrovou bílkovou polevou a pěkně perníčky nazdobí.

Připravené vypíchané kousky pečeme při 200–220 °C v troubě nejdříve 5–6 minut. Pak troubu zmírníme a již za hlídání ještě asi 3 minuty dopékáme. Propečení perníčků zkusíme na jednom kousku rozlomením.

Prochladlé perníčky skladujeme do vánoc ve vlhkém prostředí. Většinou je uchovávám na balkóně v papírové krabici, která propouští vlhkost.

Měkké perníčky servírujeme na sváteční stůl a nesnědené kousky vracíme zpět do krabice, protože v teple proschnou a ztvrdnou.

Kdo má však rád, tak jako já, perníčky pěkně křupavé, tomu to vadit určitě nebude. :-)

Poznámka: Je dobré si těsto rozdělit, i když je to malé množství a to proto, že konzistence těsta je odlišná a ve velkém plátu by se nám mohlo trhat. Pracujeme vždy s pomoučeným válečkem i deskou.

Perníčky jsou méně sladké, ale vhodné pro všechny, kteří nechtějí být o vánocích přeslazeni. Snese je i problémová slinivka, ale možná jí budou více vyhovovat Medové perníčky bez kypřidel a jenom s kořením a medem.

Koření lze přidat i více, až celou lžičku, chceme-li mít perníčky ještě více voňavější.

Pro lidi s intolerancí laktózy doporučuji zaměnit  máslo raději za kvalitní panenský olej.

Sdílení

    16 118 zobrazení článku
    O autorce
    6 komentářů
    1. Veronika Odpovědět
      Dobrý den. Tyto perníčky jsem pekla vloni, několikrát přes rok jako sladkost pro dcerku a teď se na ně vrhnu zas. Jsou výborné, hned měkké a ani není poznat, že jsou "zdravé" :-) Určitě doporučuji vyzkoušet.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Veroniko. Děkuji za doporučení...Zdravím, Alemari
    2. Dana Odpovědět
      Dobry den, Lze misto fruktozy pouzit glukopur, prosim? Dekuji
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Snad ano, ale já s glukopurem nepeču a nemám to ověřeno. Snažím se v receptech o náhradu cukru a když volím jednoduchý cukr, tak raději fruktózu, vzhledem k jejími nízkému glykemickému indexu. Dovolím si tvrdit jen to co mám vyzkoušeno. To budete muset asi vyzkoušet. Ale zas tak to necítím neschůdné, jen si myslím, že bude v uvedeném množství méně sladivý. Alemari
    3. Dana Odpovědět
      Zdravim, pernicky upecene. I pres vetsi mnozstvi glukopuru jsou skutecne hodne malo sladke, ale detem i tak chutnaji. Sladkost vyvazim jeste cukrovou polevou. S testem se pracovalo dobre. Chystam se jeste na srdicka z kastanove mouky. Mate nejaky recept i na linecke bez laktozy a pripadne bez lepku? Dekuji.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Dano. Jste šikulka...Bohužel na linecké bez lepku recept nemám, z bezlepkových mouk ověřuji pečení jen občas, pravidelně s nimi nepeču, ale myslím si, že na internetu něco najdete. Ale bez laktózy by šel upravit možná nějak i recept můj...Zkuste dát místo másla třeba přepuštěné máslo nebo nějaký olej...Ale nemám vyzkoušeno v jakém množství. Asi nejlépe by tam šlo to ghí. O ghí jsem se dočetla. že je čisté, bez laktózy. Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *