
Návody na přípravu několika druhů domácího pesta jsem již uvedla dříve v samostatném článku, ale nedá mi to a tak je doplňuji o další recept nebo možná jen typ pro ty z vás, kteří máte dostupnou úžasnou bylinku s názvem česnek medvědí.
Nejen, že česnek medvědí pomáhá tělu s detoxikací, ale navíc je velice pikantní ve všech možných podobách. Česnek medvědí dávám do špenátu, ale také do zapékaných brambor, ovšem použití za čerstva do pesta, má také svoje kouzlo. Postup bude velice obdobný tomu, které již zmiňuji v článku a bude jen na vás, zda si přidávaná semínka namixujete zvlášť nebo je zkusíte namixovat dohromady se všemi ingrediencemi.
Osobně volím raději mixování semínek odděleně v tříštivém mixérku na kávu, kde je namixuji na prášek, který pak jen do pesta přimixuji. Přijde mi to nejen rychlejší, ale i vhodnější, protože dlouhým mixováním bylinky se všemi složkami může dojít k přehřívání celého pesta a to pak vede i ke ztrátě cenných vitamínů.
Mandle před mixováním spaříme krátce vařící vodou, sloupeneme je a necháme dobře usušit, pak půjdou mixovat velice snadno. Mívám je většinou suché trochu v zásobě na ranní kaše a tak zde nemám problém. Ovšem, je dobré na to myslet i dopředu :-)
Do velkého mixéru vložím bylinky a zaliji je olejem, velice mírně osolím a vše mixuji tak dlouho, dokud se bylinky neponoří do oleje a nejsou na jemno. Pak přidám rozdrobené marinované tofu, které zde plně nahradí jakýkoliv sýr a pesto se pak stane vhodné i do diety při alergii na mléčné bílkoviny.
Krátkým mixováním a za přídavku rozmělněných semínek a za dochucení kořením pesto již jen dotvořím do konečné chuťové podoby. Záměrně neuvádím přesná množství přídavných dochucovadel, to bude záležet již jen na vás, jaké ho máte rádi, je dobré i úplně bez nich jen mírně osolené.
Se solí velice opatrně, pokud budete dávat umeocet, tak ten pesto dochutí i bez soli.