Pesto z česneku medvědího

něco přes 500 g pesta | Při oslabené slinivce jenom velice mírně ochutnávat, raději ale nedoporučuji.

Ingredience:
  • 140 g česneku medvědího (i se stonky)
  • 165 g panenského olivového oleje
  • 70 g panenského slunečnicového oleje
  • 80 g marinovaného tofu
  • 30 g oloupaných mandlí
  • 20 g lněného seminka
  • 20 g slunečnicového semínka
  • mořská sůl
  • špetka sušené bazalky
  • trochu sojové omáčky „Tamari“
  • trochu umeocta

Návody na přípravu několika druhů domácího pesta jsem již uvedla dříve v samostatném článku, ale nedá mi to a tak je doplňuji o další recept nebo možná jen typ pro ty z vás, kteří máte dostupnou úžasnou bylinku s názvem česnek medvědí.

Nejen, že česnek medvědí pomáhá tělu s detoxikací, ale navíc je velice pikantní ve všech možných podobách. Česnek medvědí dávám do špenátu, ale také do zapékaných brambor, ovšem použití za čerstva do pesta, má také svoje kouzlo. Postup bude velice obdobný tomu, které již zmiňuji v článku a bude jen na vás, zda si přidávaná semínka namixujete zvlášť nebo je zkusíte namixovat dohromady se všemi ingrediencemi.

Osobně volím raději mixování semínek odděleně v tříštivém mixérku na kávu, kde je namixuji na prášek, který pak jen do pesta přimixuji. Přijde mi to nejen rychlejší, ale i vhodnější, protože dlouhým mixováním bylinky se všemi složkami může dojít k přehřívání celého pesta a to pak vede i ke ztrátě cenných vitamínů.

Mandle před mixováním spaříme krátce vařící vodou, sloupeneme je a necháme dobře usušit, pak půjdou mixovat velice snadno. Mívám je většinou suché trochu v zásobě na ranní kaše a tak zde nemám problém. Ovšem, je dobré na to myslet i dopředu :-)

Do velkého mixéru vložím bylinky a zaliji je olejem, velice mírně osolím a vše mixuji tak dlouho, dokud se bylinky neponoří do oleje a nejsou na jemno. Pak přidám rozdrobené marinované tofu, které zde plně nahradí jakýkoliv sýr a pesto se pak stane vhodné i do diety při alergii na mléčné bílkoviny.

Krátkým mixováním a za přídavku rozmělněných semínek a za dochucení kořením pesto již jen dotvořím do konečné chuťové podoby. Záměrně neuvádím přesná množství přídavných dochucovadel, to bude záležet již jen na vás, jaké ho máte rádi, je dobré i úplně bez nich jen mírně osolené.

Se solí velice opatrně, pokud budete dávat umeocet, tak ten pesto dochutí i bez soli.

Poznámka: Veškerá jídla zkouším intuitivně nebo konkrétně přímo na svém těle tak, že je jím a testuji, zda by mi sedla i při oslabené slinivce, ale zde raději mnoho neriskuji.

Pesto je moc dobré a lze ho trochu použít na nějaké uvařené celozrnné těstoviny, vice nikoliv. Ochutnala jsem ho, a i když zde není přidán normální čerstvý česnek, rostlinné silice z česneku medvědího jsou i tak dosti výrazné a mohly by způsobit při větším množství podráždění slinivky.

Česnek medvědí je však velice vhodný při oslabené slinivce do jiného pokrmu a tím je dušený špenát, ke kterému ho přidávám při dušení a zde pak po uvaření výborně špenát dochutí a vůbec není dráždivý, protože zde již není syrový.

Sdílení

    45 914 zobrazení článku
    O autorce
    Jeden komentář
    1. Alemari Odpovědět
      Milí dopisovatelé a příznivci stránek Vaříme zdravě. Jelikož nemohu reagovat na komentáře na facebooku, píši alespoň sem. U nás je ještě česnek medvědí k dostání i v této době. Nechodím pro něj do přírody, prý je i chráněný, ale na trhu jej ještě můžeme zakoupit od pěstitelů a je docela mladý a čerstvý. Ono je to asi kraj od kraje jiné a tak si prosím recept ponechejte třebas na příští rok, pokud již u vás tato bylinka má „po zenitu“... Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *