Pohankové placky

8 placek

Ingredience:
  • 150 g pohanky-lámanky + 500 ml vody
  • 80 g pohankové mouky hladké (na vál a obalení)
  • 2 lžičky koření „Horalka“
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky mořské soli

Pohankové placky je lepší vařit z lámanky než z pohankových krupek. Lámanka je po uvaření více kompaktnější. Když na obalování použijeme i pohankovou mouku, budou tyto placky pouze z jednoho druhu suroviny a stanou se i bezlepkové.

Pohanku lámanku si propláchneme vodou, zalijeme odměřeným množstvím vody a dáme vařit.

Do hrnce k ní přidáme koření „Horalku“ a mletý kmín a také ji lehce osolíme. Od varu vaříme lámanku asi 10 minut mírným varem a občas ji promícháme.

Po uplynutí této doby pohanku přikryjeme, odstavíme z plotny, zabalíme do ručníku a vložíme do peřin. V teple pohanka krásně „dojde“ a změkne bez dalšího vaření. Po uplynutí 45 minut ji vyndáme a necháme vychladnout.

Na vál nasypeme trochu hladké pohankové mouky a na ni vyklopíme hustou prochladlou kaši z lámanky. Kaši obalíme v mouce a z tohoto těsta vytvoříme silný válec. Nakrájíme z něj kousky a každý ještě obalíme v mouce.

Malým válečkem nebo rukou z kousků tvarujeme placky. Okraje placek mají tendenci se trhat a tak je musíme při rozvalování stále dotvarovávat a spojovat.

Placky podbíráme obracečkou a klademe je na pečící papír na plech. Na plechu je můžeme ještě upravit do větší šířky. Takto budou tenčí a nebudou se trhat při přenášení.

Pečeme ve středně vytopené troubě a to tak, že prvních 10 minut při 200°C. Dalších cca 20 minut teplotu zvýšíme na 220-240°C. Placky při pečení hlídáme a současně je vždy lopatkou obracíme, aby se opekly stejnoměrně z obou stran.

Samotné pohankové placky jsou mírně slané až neutrální chuti, a tak je podáváme místo klasického pečiva k zeleninovým salátům, k dušené zelenině a pod.

Také si na ně můžeme natřít různé zeleninové pomazánky. V naší rodině si získala největší oblibu mrkvová svačinka, která je z pomazánek tohoto typu chuťově velmi zdařilá.

Poznámka: Jako všechny placky jsou i tyto pohankové placky nenahraditelné do dietního stravování a to nejen při oslabené slinivce. Nenadýmají a navíc jsou i bezlepkové.

Pro mne osobně se staly v jednu dobu téměř denním „chlebem“. Nyní je to již lepší, protože mohu občas pár krajíčků žitného kváskového chleba a tak je peču spíš příležitostně.

Pohanka je cenná pro tělo hlavně obsahem rutinu. O dalších jejích kvalitách jsem se více zmínila v poznámce u receptu Pohanková kaše.

Sdílení

    43 918 zobrazení článku
    O autorce
    8 komentářů
    1. Ivana Odpovědět
      Výborný recept. Pohanku jsem objevila teprve nedávno a tyto placky k zeleninovému salátu jsou výtečné..:)
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám Ivanko. Až dnes jsem objevila Váš příspěvek, spadl mi do spamu...Zdravím a přeji, aby chutnalo i dál. Alemari
    2. mariaa Odpovědět
      Veľmi ďakujem, že ste ochotná podeliť sa s vašim zdravým receptom pre nas ostatných. Prajem vám veľa zdravia.
      • Alemari Odpovědět
        Milá mariaa, děkuji Vám z celého srdce za Vaše slova. Přeji též hodně zdraví. Alemari
    3. Barča Odpovědět
      Dneska se na tento recept chystám. Chtěla jsem se zeptat, jak dlouho vydrží placičky a případně kde je skladovat? :) Děkuji
      • Alemari Odpovědět
        Skladovat v chladnu, vydrží tak dva dny, více jsem neověřovala, snědly se :-) Alemari
    4. P. Odpovědět
      Dobrý den, zajímalo by mě, jak proplachujete pohanku lámanku. Na sítku? Když to dělám jen v hrnci, tak jí spousta plave na povrchu a vodu nelze slít. Také by mě zajímalo, jak to děláte, že se vám placky nepřilepí k pečícímu papíru. Zkoušela jsem to a byl velký problém placky vůbec obrátit, kusy zůstávaly přilepené na plechu k pečícímu papíru. Děkuji.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji. Lámanku většinou zaliji v hrnci trochu vodou a ručně promyji, odeberu někdy přimíchané kousky ostrých slupeček a pak ji sliji přes sítko a vyklepnu zpět do hrnce a doliji již odměřeným množstvím vody. Placky mám při vyvalování lehce omoučeny a zatím se mi nelepily. Netuším v čem by byl problém s obracením placek. Na pečící papír je dávám především z toho důvodu, abych nemusela mastit plech a většinou mi jdou obrátit jak se zapečou. Jedině snad zkusit i ten papír lehce pomastit a pak nechat z jedné strany zapéci více, neobracet měkké. Z druhé strany pak již péci krátce... Víc zde žel neporadím, musela bych vidět Vás postup. Držím palce k dalšímu pečení. Opakování je matkou moudrosti :-) Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *