Pohankový puding čokoládový

2 porce

Ingredience:
  • 60 g hladké pohankové mouky
  • 550 ml vody
  • 50 g sušeného sojového nápoje (výborný je i s vanilkou)
  • 30–35 g mixovaných nepražených kakaových bobů
  • 2 kapky citrónového arom. oleje „Just“ (nemusí nutně být)
  • 2–2,5 lžíce medu, popř. rýžového sladu
  • jemně mletá skořice
  • tekutá sojová smetana (z krabičky)
  • marmeláda bez cukru, mandle na ozdobu

Nepražené kakaové boby jsou cenným zdrojem minerálních látek a dají se v kuchyni použít různě. Jejich nádherně čokoládová chuť mě tentokrát inspirovala k uvaření pudingu. Pohankový puding lze připravit i bez dalšího dochucení.

Přídavek mixovaných kakaových bobů jej ale okamžitě povýšil na dezert. Pakliže zvolíme ještě i sváteční servírování a ozdobení, okamžitě získáme do svého repertoáru další zdravou dobrotu.

Čokoládové boby namixujeme až před přípravou, nejlépe v tříštivém mlýnku na kávu, a pak je společně s pohankovou moukou rozmícháme ve vodě. Takto připravenou tekutinu dáme vařit.

Musíme ale neustále míchat, protože pohanková mouka má velké tendence začít u dna tvořit hustou vrstvu, která by pak dala vzniknout žmolkům. Jakmile je tekutina trochu teplá, ale ještě ne vařící, vsypeme do ní sušené sojové mléko a metličkou dobře rozpustíme a dál mícháme do zhoustnutí.

Současně s mlékem přidáme i mletou skořici a houstnoucí puding povaříme 2 minuty. Stále mícháme. Nakonec jej ovoníme pár kapkami aromatického citrónového oleje „Just“ a chladnoucí puding osladíme dle libosti medem nebo sladem.

Uvařený, oslazený puding nalijeme do vodou vypláchnutých misek a necháme v chladu ztuhnout. Pak již jenom dezert vyklopíme, polijeme sojovou smetanou a přizdobíme marmeládou bez cukru a mandlemi.

Tato čokoládová delikatesa je výborná s ajurvédskou kávou a může se stát velice rychlým pohoštěním, máme-li puding připraven dopředu v lednici.

Pro oslabenou slinivku jej mohu doporučit, ale bez jakéhokoliv dalšího zdobení. Je dobrý i tak :-)

Poznámka: Je samozřejmé, že každý z vás asi hned nepoběží shánět nepražené kakaové boby, ale máme-li je již doma, stojí určitě puding za vyzkoušení. Zatím jsem ho udělala vždycky alespoň jednou z každého zakoupeného sáčku.

Milovníkům sladkého může puding, byť je na můj vkus oslazen dost, připadnout lehce nahořklý, však je z hořké čokolády :-), ale mně chutnal velice. Je však dost pravděpodobné, že moje chutě jsou již poněkud posunuty, a sladké mi přijdou i samotné ovesné vločky :-)

Ti, co mnoho nesladí, si jej možná zařadí také mezi své preferované dezerty. Nemáte-li nepražené kakaové boby a chcete-li si obdobný puding připravit, použijte místo mixovaných bobů 2 lžičky dobrého kakaa. Pochutnáte si určitě též.

Sdílení

    18 805 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *