
Nepražené kakaové boby jsou cenným zdrojem minerálních látek a dají se v kuchyni použít různě. Jejich nádherně čokoládová chuť mě tentokrát inspirovala k uvaření pudingu. Pohankový puding lze připravit i bez dalšího dochucení.
Přídavek mixovaných kakaových bobů jej ale okamžitě povýšil na dezert. Pakliže zvolíme ještě i sváteční servírování a ozdobení, okamžitě získáme do svého repertoáru další zdravou dobrotu.
Čokoládové boby namixujeme až před přípravou, nejlépe v tříštivém mlýnku na kávu, a pak je společně s pohankovou moukou rozmícháme ve vodě. Takto připravenou tekutinu dáme vařit.
Musíme ale neustále míchat, protože pohanková mouka má velké tendence začít u dna tvořit hustou vrstvu, která by pak dala vzniknout žmolkům. Jakmile je tekutina trochu teplá, ale ještě ne vařící, vsypeme do ní sušené sojové mléko a metličkou dobře rozpustíme a dál mícháme do zhoustnutí.
Současně s mlékem přidáme i mletou skořici a houstnoucí puding povaříme 2 minuty. Stále mícháme. Nakonec jej ovoníme pár kapkami aromatického citrónového oleje „Just“ a chladnoucí puding osladíme dle libosti medem nebo sladem.
Uvařený, oslazený puding nalijeme do vodou vypláchnutých misek a necháme v chladu ztuhnout. Pak již jenom dezert vyklopíme, polijeme sojovou smetanou a přizdobíme marmeládou bez cukru a mandlemi.
Tato čokoládová delikatesa je výborná s ajurvédskou kávou a může se stát velice rychlým pohoštěním, máme-li puding připraven dopředu v lednici.
Pro oslabenou slinivku jej mohu doporučit, ale bez jakéhokoliv dalšího zdobení. Je dobrý i tak :-)