Mám ráda pokrmy s dýní Hokaido a polévky a kaše především. Není to jen tím, že jsou lehce stravitelné, ale jakákoliv polévka, který obsahuje dýni Hokaido, je vždy povýšena co do jemnosti výsledné chutě na jinou pozici. Tato je sváteční i obsahem vzácného koření.
Celá příprava zabere kolem 25 minut. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli též očistíme a nakrájíme na drobnější kousky. Zelí nakrájíme na menší čtverečky. Vše vsypeme do hrnce, zalijeme asi tak 700 ml vody a dáme vařit společně s mletým kmínem a kořením Horalka a mořskou solí.
Asi po 10 minutách varu přidáme na kostky nakrájenou dýni Hokaido, přilijeme 500 ml vařící vody a přidáme mleté nové koření, majoránku a kořeni „Like safran“. Pakliže toto koření, které lze zakoupit v Řecku, nemáte, použijte kurkumu a trochu pravého šafránu.
Polévku přivedeme zpět k varu a pak ji vaříme mírným varem přikrytou pokličkou s dírkou. Od varu bude dýně měkká za 10–15 minut.
Do hotové polévky kápneme sojovou omáčku a pak ji částečně, asi tak z jedné třetiny rozmixujeme ponorným mixérem nebo klasickým mixérem v nádobě. To ale musíme chvíli počkat, až prochladne. V umělohmotných nádobách se nedoporučuje mixovat vařící tekutinu.
Při mixování přidáme lžičku pasty rýžového misa, kterým dodáme polévce mnoho cenných enzymů. Rozmixovaná zelenina polévku zahustí a nyní ji jen dochutíme sekanou petrželovou natí a kvalitním panenským řepkovým olejem, který se velice dobře hodí do polévek, dodává jim osobitou příchuť.
Dle nutnosti přihřejeme, servírujeme a pochutnáváme si :-)