Polévka s dýní Hokaido a šafránem

3–4 porce | Při oslabené slinivce doporučuji rozmixovat celou polévku, bude pak velice dobře stravitelná.

Ingredience:
  • 200 g očištěné mrkve
  • 100 g cibule
  • 400 g dýně Hokaido
  • 150 g bílého zelí
  • 1 200 ml kvalitní vody
  • 1 kostka bujónu „Würzl“
  • 1 lžička koření „Horalka“
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 1 rovná lžička majoránky
  • na špičku nože mletého nového koření
  • na špičku nože koření „Like safran“ (šafrán s kurkumou)
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 rovná lžička rýžového „misa“
  • 1 lžička řepkového panenského oleje
  • mořská sůl
  • čerstvá nebo mražená petrželka

Mám ráda pokrmy s dýní Hokaido a polévky a kaše především. Není to jen tím, že jsou lehce stravitelné, ale jakákoliv polévka, který obsahuje dýni Hokaido, je vždy povýšena co do jemnosti výsledné chutě na jinou pozici. Tato je sváteční i obsahem vzácného koření.

Celá příprava zabere kolem 25 minut. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli též očistíme a nakrájíme na drobnější kousky. Zelí nakrájíme na menší čtverečky. Vše vsypeme do hrnce, zalijeme asi tak 700 ml vody a dáme vařit společně s mletým kmínem a kořením Horalka a mořskou solí.

Asi po 10 minutách varu přidáme na kostky nakrájenou dýni Hokaido, přilijeme 500 ml vařící vody a přidáme mleté nové koření, majoránku a kořeni „Like safran“. Pakliže toto koření, které lze zakoupit v Řecku, nemáte, použijte kurkumu a trochu pravého šafránu.

Polévku přivedeme zpět k varu a pak ji vaříme mírným varem přikrytou pokličkou s dírkou. Od varu bude dýně měkká za 10–15 minut.

Do hotové polévky kápneme sojovou omáčku a pak ji částečně, asi tak z jedné třetiny rozmixujeme ponorným mixérem nebo klasickým mixérem v nádobě. To ale musíme chvíli počkat, až prochladne. V umělohmotných nádobách se nedoporučuje mixovat vařící tekutinu.

Při mixování přidáme lžičku pasty  rýžového misa, kterým dodáme polévce mnoho cenných enzymů. Rozmixovaná zelenina polévku zahustí a nyní ji jen dochutíme sekanou petrželovou natí a kvalitním panenským řepkovým olejem, který se velice dobře hodí do polévek, dodává jim osobitou příchuť.

Dle nutnosti přihřejeme, servírujeme a pochutnáváme si :-)

Poznámka: Zeleninové polévky a obzvláště s dýní Hokaido jsou velice vhodné do dietní kuchyně a nejen to, prospívají i zdravým lidem.

Jednak obsahem minerálních látek a díky dýni i obsahem velice zdraví prospěšných glycidů, obzvláště pro lidi s nemocnou slinivkou. I když je oficiálně v této dietě zakázán česnek i cibule, je tato zelenina ve vařeném a rozmixovaném stavu, dle mých zkušeností, dobře stravitelná a i tělu prospěšná. Onemocnění slinivky je velice různé co do rozsahu jejího poškození a proto je potřeba ochutnat a konzumovat jen na vlastní zodpovědnost.

Polévka je jinak čistě bezlepková, což pomůže i zdravým lidem. Není na škodu se lepku pokud možno vyhýbat, nikdy nevíme, v jakém věku se alergie na něj může projevit. Mléčný cukr ani mléčnou bílkovinu tady také nenajdete, takže bude vhodná nejen do diety bez laktózy, ale i celkově bez mléka.

20 903 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*