Pomazánka z červené čočky s okarou

miska – cca 550 g pomazánky | Pro bezlepkovou dietu zvolit vhodné pečivo též bez lepku. | Při oslabené slinivce cibulku spařit všechnu.

Ingredience:

Červená čočka:

  • 100 g červené čočky
  • 500 ml vody
  • ½ lžičky majoránky
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky koriandru
  • 1 lžička koření „Horalka“
  • 1 bobkový list
  • 1 rovná lžička sušeného česneku
  • mořská sůl

Pomazánka:

  • uvařená červená čočka
  • 150 g okary
  • 150 g cibulky
  • 6 lžic slunečnicového oleje
  • ½ lžičky estragonu
  • ½ lžičky oregana
  • 1 rovná lžička červené papriky
  • sojová omáčka „Tamari“
  • 1 lžíce BIO hořčice „Dijon“
  • trochu instantní kukuřičné kaše, popř. instantní rýžové mouky

Na kvalitní pečivo nebo i na různé extrudované chlebíčky se hodí pomazánka z červené čočky a okary. Je velice výživná a její příprava netrvá dlouho. Červenou čočku přebereme, propláchneme ve vodě a s uvedeným kořením ji uvaříme pomalým varem úplně do měkka.

Mám vyzkoušeno, že je čočka většinou právě měkká, až se uvedené množství vody vydusí až do dna.

Uvařenou čočku necháme prochladnout, bobkový list vyjmeme a čočku pak rozmixujeme, nejlépe v robotu, kde sekáme např. cibuli. Postupně k ní přidáme za stálého mixování slunečnicový olej, okaru, na jemno nakrájenou cibulku (část nebo všechnu spaříme), další koření – estragon a oregano, červenou papriku a jednu lžíci BIO hořčice „Dijon“ bez cukru.

Vše rozmixujeme do konzistence pomazánky. Dochutíme sojovou omáčkou Tamari a případně dosolíme.

Je-li pomazánka řídká, můžeme ji zahustit lžicí instantní rýžové mouky nebo instantní kukuřičnou kaší. Na zahuštění se mi osvědčuje instantní „vtipná kaše“ ze zdravé výživy.

Pomazánku z červené čočky a okary je vhodné doplnit čerstvou zeleninou.

Poznámka: Červená čočka se vaří krátce a není ji nutno vůbec dopředu namáčet, proto doporučuji raději neodcházet a čočku si při varu pohlídat.

Pomazánka z ní připravena je vhodná i pro lidi s oslabenou slinivkou, když cibulku spaříme všechnu. Určitě ji mohou i ti, co nesnáší mléčné bílkoviny. Jsou zde jenom bílkoviny rostlinného původu.

Okara je sojová drť, vznikající při výrobě sojového mléka. Konzistencí a trochu i chuťově je podobná mletému vlhkému kokosu. Obsahuje ještě řadu cenných látek a přitom minimum tuku. Je vhodná do dietního režimu.

Okara je užívána v Japonsku pro přípravu polévek, zeleninových talířů i salátů, lze ji péci a přidávat do nádivek různých koláčů místo tvarohu. Je cenově velmi dostupná a můžete ji koupit v prodejnách se zdravou výživou.

Sdílení

    12 032 zobrazení článku
    O autorce
    4 komentáře
    1. gore.m Odpovědět
      Výborná ! Díky ! ps : zaujalo mě , že okarou lze nahradit tvaroh .. jak se to provádí ?
      • Alemari Odpovědět
        Jsem ráda, že pomazánka našla Vaši odezvu. Díky. Okarou se tady nesnažím nahradit tvaroh, spíš si ověřuji k čemu všemu se hodí a tak jsem ji zkusila dát na zahuštění pomazánky. Vyšlo to celkem chutně, alespoň doma se pomazánka jedla, až se snědla. :-) Místo tvarohu se mi osvědčuje víc tofu, ale okaru si ještě budu ověřovat. Má konzistenci podobnou strouhanému tvarohu a tak by se hodila možná i na posypání celozrnných knedlíků...
    2. gore.m Odpovědět
      hmmm to zní zajímavě :-) : "na posypání celozrnných knedlíků" Dnes ráno jsem si jí dělal znova , jen jsem neměl okaru tak jsem při vaření přidal jáhly a část vody nahradil sojovým mlékem .. pomazánka je více krémová , přidal jsem taky nastrouhanou povařenou mrkev .
      • Alemari Odpovědět
        Co se týče pomazánek, tak mám připravenu ještě jednu bez mléčné bílkoviny, tentokrát z velkozrnné čočky s uvařenými jáhly. Takže použít jáhly k zahuštění je určitě velice vhodné. Možná, aby nebyla pomazánka řídká, zkuste instantní jahelnou kaši. Také jsou dobré jemné ovesné vločky v suchém stavu nebo jemné ovesné otruby. Vážou vlhkost a pomazánku zahustí. Jinak vidím, že hledáte a zkoušíte tvořit a to je dobře. Přeji hodně úspěchů...

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *