
Na kvalitní pečivo nebo i na různé extrudované chlebíčky se hodí pomazánka z červené čočky a okary. Je velice výživná a její příprava netrvá dlouho. Červenou čočku přebereme, propláchneme ve vodě a s uvedeným kořením ji uvaříme pomalým varem úplně do měkka.
Mám vyzkoušeno, že je čočka většinou právě měkká, až se uvedené množství vody vydusí až do dna.
Uvařenou čočku necháme prochladnout, bobkový list vyjmeme a čočku pak rozmixujeme, nejlépe v robotu, kde sekáme např. cibuli. Postupně k ní přidáme za stálého mixování slunečnicový olej, okaru, na jemno nakrájenou cibulku (část nebo všechnu spaříme), další koření – estragon a oregano, červenou papriku a jednu lžíci BIO hořčice „Dijon“ bez cukru.
Vše rozmixujeme do konzistence pomazánky. Dochutíme sojovou omáčkou Tamari a případně dosolíme.
Je-li pomazánka řídká, můžeme ji zahustit lžicí instantní rýžové mouky nebo instantní kukuřičnou kaší. Na zahuštění se mi osvědčuje instantní „vtipná kaše“ ze zdravé výživy.
Pomazánku z červené čočky a okary je vhodné doplnit čerstvou zeleninou.