Pomazánka z červené řepy s křenem

1 větší miska | Pro bezlepkovou dietu s rýžovými chlebíčky. Též nepoužívat tekuté polévkové koření, obsahuje i fermentovanou pšenici.

Ingredience:
  • 250 g měkkého tvarohu (vanička)
  • 150 g uvařené a oloupané červené řepy
  • 10 g olivového nebo řepkového panenského oleje
  • 2 lžíčky umeocta
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • 1 rovná lžička sušeného libečku
  • 15 g strouhaného křenu
  • špetka saturejky
  • 60–80 g cibule
  • 1 lžíce instantní rýžové mouky
  • polévkové koření bez glutamanu
  • sojová omáčka „Tamari“
  • mořská sůl

Tomu, kdo má rád červenou řepu, možná zachutná z ní připravená pikantní pomazánka. Je sice barevně dosti „vyzývavá“, ale to nemusí být na závadu její chuti. Jelikož červená řepa patří mezi nejsladší zeleniny, hned po mrkvi a petrželi, je i pomazánka lehce nasládlá.

Tato chuť je však vyrovnána přídavkem křenu, který červenou řepu dobře doplňuje.

Pro přípravu pomazánky budeme nejdříve vařit řepu a to v celých bulvách. Vždy raději vybírám drobnější a stejné bulvy, které jsou uvařeny dříve než jedna veliká. Umyté bulvy vkládáme do osolené vařící vody s přídavkem kmínu, nového koření nebo fenyklu, jak kdo má rád. Vaříme minimálně hodinu do měkka. Necháme vychladnout.

Zchladlou uvařenou červenou řepu oloupeme a na jemno nastrouháme.

Další kroky jsou již rychlé. Do hlubší mísy vložíme měkký tvaroh, nejlépe z vaničky. Cibuli nakrájíme na velice jemno a dle potřeby ji můžeme též krátce spařit vařící vodou pro zmírnění ostrosti.

Prochladlou cibuli přidáme k tvarohu a dále i panenský olej, strouhanou uvařenou červenou řepu, umeocet , sůl a veškeré zvolené koření. Libeček je dobré promnout v dlaních na prášek. Bude více vonět a dodá pomazánce masitý nádech.

Všechny suroviny spolu našleháme do krémové konzistence. V závěru dochutíme strouhaným křenem a dle své volby chuť pomazánky „doladíme“ sojovou omáčkou Tamari nebo tekutým polévkovým kořením bez glutamanu.

Je-li pomazánka na náš vkus víc řídká, není problém ji lehce zahustit lžicí instantní rýžové mouky, která je chuťově neutrální a pouze na sebe naváže přebytečnou vlhkost.

Pomazánku je dobré nechat chvíli v chladu naležet, aby se všechny přídavky koření a křenu vzájemně prostoupily.

Připravenou barevně netradiční pomazánku mažeme na celozrnný chléb a zdobíme čerstvou řeřichou, kterou si můžeme předpěstovat na buničině dle návodu v článku Jak naklíčit obilí, luštěniny a semínka.

Poznámka: I když je pomazánka směs tvarohu a zeleniny a spolu s pečivem je to nedělená strava (jsou zde škroby i bílkoviny dohromady), mé oslabené slinivce nevadila. Zřejmě přídavek velmi zdravé řeřichy posílil její stravitelnost :-)

90 323 zobrazení článku
O autorce
7 Komentářů
  1. Gabi Odpovědět
    Dobrý den, zajímalo by mě, zda existuje varianta pomazánky bez tvarohu? Jsem alergická na laktozu. Děkuji, s pozdravem Gabi Uh.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer, milá Gabi...Určitě ta varianta existuje...Nějaké tvoření nechávám i pro své čtenáře :-) Což takhle použít místo tvarohu tofu natural? Třebas ho rozmixovat s olejem, trochou vody a umeoctem a pak přidat tu řepu a ostatní...nemám to odkoušeno, ale takto bych postupovala, když bych nemohla tvaroh...Třeba Brokolicová pomazánka a i jiné... třeba jen přímo z tofu jsem tak dělala...Zdravím. Alemari
      • Gabi Odpovědět
        Dobrý večer, Alemari, moc díky za tip :) Vyzkouším to :) Gabi
    • Lesana Odpovědět
      Dobrý večer. Takovou pomazánku znám již od dětství. Pocházím z Ukrajiny, a tam jsme ji dělali právě bez tvarohu. Jenom uvařená řepa a čerstvý křen nastrouhané na nejjemnějším struhadle. Toto se ochutilo soli, octem. Přidal se olej. Třeba i trochu cukru. Taková pomazánka se konzumovala spíše k pečenému masu...
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer, milá Lesano. Existuje určitě nepřeberné množství receptů na pomazánky z červené řepy...Ta Vaše z dětství byla určitě moc dobrá. Tehdy se ještě neřešily nezdravé účinky cukru, octu, a pro některé třeba i masa...:-)
  2. Jitka Odpovědět
    Milí příznivci červené řepy, znám ještě variantu.. Já přidávám strouhaná kyselejší jablíčka a místo cukru nakrájím rozinky a pokud nepřeženu křen,vnoučata hrabou lžičkou z misky a chlebík přikusují. :-)
    • Alemari Odpovědět
      Milá Jitko, Váš recept je určitě velice chutný, proč by ne, ale pro zdravé stravování osobně nedoporučuji kombinace syrových jablíček s čímkoliv, nepůsobí pak v těle dobře a s hrozinkami tuto kombinaci necítím též. Váhala jsem s vydáním Vaší varianty, ale vím, že všichni lidi neřeší ještě problémy s poruchami trávení i když v poslední době i já sleduji nárůst potíží se slinivkou. Pro oslabenou slinivku bych kombinaci ovoce a zeleniny v jednom salátu nedoporučovala a s cukrem, byť ovocným z hrozinek též ne. Zdravé tělo si s tím nějak poradí, ale oslabené by nemuselo. Tolik si dovolím svůj názor, protože nepíšu web o všeobecném vaření, kde si můžete najít nejrůznější kombinace surovin v jednom jídle, ale snažím se zde o pokrmy, které jsou šetrné k našemu tělu a i trávení a přitom dodávají dostatek živin, které tělo může lépe vstřebat. Přesto děkuji za snahu a přeji moc pěkný den a omlouvám se za své hodnocení, které se Vás mohlo třeba zklamat. Alemari :-)

Zanechte odpověď

*