
Tomu, kdo má rád červenou řepu, možná zachutná z ní připravená pikantní pomazánka. Je sice barevně dosti „vyzývavá“, ale to nemusí být na závadu její chuti. Jelikož červená řepa patří mezi nejsladší zeleniny, hned po mrkvi a petrželi, je i pomazánka lehce nasládlá.
Tato chuť je však vyrovnána přídavkem křenu, který červenou řepu dobře doplňuje.
Pro přípravu pomazánky budeme nejdříve vařit řepu a to v celých bulvách. Vždy raději vybírám drobnější a stejné bulvy, které jsou uvařeny dříve než jedna veliká. Umyté bulvy vkládáme do osolené vařící vody s přídavkem kmínu, nového koření nebo fenyklu, jak kdo má rád. Vaříme minimálně hodinu do měkka. Necháme vychladnout.
Zchladlou uvařenou červenou řepu oloupeme a na jemno nastrouháme.
Další kroky jsou již rychlé. Do hlubší mísy vložíme měkký tvaroh, nejlépe z vaničky. Cibuli nakrájíme na velice jemno a dle potřeby ji můžeme též krátce spařit vařící vodou pro zmírnění ostrosti.
Prochladlou cibuli přidáme k tvarohu a dále i panenský olej, strouhanou uvařenou červenou řepu, umeocet , sůl a veškeré zvolené koření. Libeček je dobré promnout v dlaních na prášek. Bude více vonět a dodá pomazánce masitý nádech.
Všechny suroviny spolu našleháme do krémové konzistence. V závěru dochutíme strouhaným křenem a dle své volby chuť pomazánky „doladíme“ sojovou omáčkou Tamari nebo tekutým polévkovým kořením bez glutamanu.
Je-li pomazánka na náš vkus víc řídká, není problém ji lehce zahustit lžicí instantní rýžové mouky, která je chuťově neutrální a pouze na sebe naváže přebytečnou vlhkost.
Pomazánku je dobré nechat chvíli v chladu naležet, aby se všechny přídavky koření a křenu vzájemně prostoupily.
Připravenou barevně netradiční pomazánku mažeme na celozrnný chléb a zdobíme čerstvou řeřichou, kterou si můžeme předpěstovat na buničině dle návodu v článku Jak naklíčit obilí, luštěniny a semínka.