I když kynutá těsta rodině nepřipravuji, neobejdu se při vaření bez elektrických pomocníků, kteří mi velice usnadňují práci. Protože je občas zmiňuji v uváděných postupech, tak pro přesnost a také pro vaši orientaci, co mám na mysli, se k nim raději vracím v tomto článku.
Po letech zdravotních problémů s pohybovým aparátem jsem musela přestat s ručním strouháním zeleniny, s mícháním pomazánek vařečkou a také jsem musela omezit krájení na minimum. Protože jsem však chtěla i nadále zabezpečovat výživu v rodině pro sebe i pro druhé, hledala jsem nějakého pomocníka, který by byl hlavně váhově lehký a nebyla s ním složitá manipulace, která by mne namáhala. Pořídila jsem si velice sympatického pomocníka Comfort od firmy Philips.
Na tomto mixéru či sekacím robotu, jak ho nazývám v receptech, zvládnu bez problémů veškeré přípravné práce v kuchyni, sekání cibule, krájení pórku na kolečka, krouhání zelí, strouhání mrkve, řepy, okurek, strouhání i plátkování jablek apod. Pomocí jeho ostrých sekacích nožů připravuji i některé pomazánky, tofu dezerty, ale také pudingy, např. z jáhel. Lze na něm pěkně zjemnit i omáčky a jeho využití je opravdu velice široké. Jeho největší předností je menší rozměr, snadné ovládání a především jeho malá hmotnost.
Velký a mnohoúčelový robot jsem si za celý svůj život nepořizovala, protože by se mi jednak do malé kuchyně ani nevešel a také bych ho nyní ani neuzvedla. Dle mého názoru je lepší více menších a lehkých pomocníků na konkrétní účel, protože když se porouchá, máme ještě v jiných spotřebičích náhradní řešení pomoci.
Pro mixování tekutých jídel, polévek, koktejlů, jemných omáček a pro přípravu různých pyré jsem si pořídila mixér Cucina, také od firmy Philips.
Svoji velikostí a obsahem nádoby je tento mixér předurčen pro větší rodinu. Nemám v úmyslu ho nějak zvlášť propagovat, ale cítím, že i zde mi byl doporučen kvalitní pomocník, bez něhož se již neobejdu. Dobře se s ním manipuluje, současně je lehký a snadno omyvatelný. Do vybavení mé domácnosti se dostal i malý mixérek od firmy Philips, který je vhodný pro přípravu kojenecké stravy, ale já ho používám na drobné práce s menším množstvím surovin.
Protože nemám mnoho vlastních sil v rukou a dělá mi problém např. utřít nožem česnek, našla jsem v tomto pomocníkovi posílení vlastní soběstačnosti. Malý mixérek je na podobné technologie vybaven různými doplňky a lze na něm rozmixovat česnek, cibuli, zelenou petrželku, mixovat zrno na trochu mouky, fruktózu na prášek a i nápoje v objemu pro jednu porci.
Jelikož jsem původně vystudovala chemickou technologii, ráda používám a nejen z nostalgie, chemické skleněné nádoby na různé odměřování studených a především horkých tekutin.
Tyto chemické kádinky mám ráda již od svých studijních let a doprovází mne při práci v kuchyni až do dnešní doby. Jejich obrovskou výhodou je to, že nepraskají při nalití vařících tekutin jako odměrky z umělých hmot. Protože na trhu jsem nenašla odpovídající skleněné nádobí s podobnou stupnicí, používám s úspěchem toto chemické. Opatřila jsem si je šikovnými držáky, které nám zůstávaly od rozbitých skleněných varných konvic na čaj. Postupem doby jsem čajové konvice, které mají jedinou nevýhodu, že nemají odměrnou stupnici, přestala kupovat a kupuji v drogerii pouze uvedené varné chemické sklo, kádinky o objemu 600 ml a 1000 ml. Jsou samozřejmě trochu choulostivější na zacházení, ale to jsou varné konvice na čaj také.
V minulém roce jsem dostala od dcery přesnou digitální váhu, která má vyvažování a bez ní bych si již tvorbu receptů a vaření nedokázala představit. Na této váze odvažuji potraviny s přesností, která mi byla vštípena při práci v laboratoři.
Ono totiž vaření je svým způsobem alchymie a chemie dohromady, takže tak daleko od tématu nejsem.
Z ostatních domácích kuchyňských spotřebičů mám ještě elektrický tříštivý mlýnek na kávu, který používám na mixování máku, koření a i křenu na jemno. Také vlastním ponorný ruční šlehač s příslušenstvím na hnětení a ponorné mixování. Šlehač je perfektní na přípravu lehkých pomazánek a různých šlehaných dezertů. Nezbytným doplňkem dietního stravování je i odšťavňovač na přípravu ovocných a zeleninových šťáv pro různé odlehčovací a postní dny.
Často zmiňuji i horkovzdušnou troubu, která má svoje samostatné místo v naší domácnosti. V ní lze perfektně nasucho restovat mandle, ořechy, péci celozrnné placky, brambory, drůbeží a i rybí maso, rozpékat pečivo a připravovat různé toasty. Je velice šetrná k lidskému zdraví, protože je v ní možné připravovat pokrmy zcela bez tuku, což je důležité obzvláště při dietě.
Je mi jasné, že zde uvedené informace nejsou stěžejní a ani zase tak moc důležité pro vaše vaření, ale možná vám pomohou s představou, jak a na čem potraviny upravuji pro následnou kuchyňskou přípravu. Na našem trhu je k dostání mnoho elektrických spotřebičů a ne každý ze spotřebitelů je fyzicky znevýhodněn jako já. Snažila jsem si pomoci jak jsem mohla a zjistila jsem, že s uvedenými spotřebiči zvládám veškerou přípravu k vaření a další už k práci nepotřebuji. Někdy méně znamená více.
Tyto nebo jim podobné pomocníky považuji za základní spotřebiče, nezbytné do vybavení každé kuchyně. Myslím si, že bez nich se moderní hospodyně již v dnešní době neobejde a šetřit své síly je dle mne na místě hned od začátku založení domácnosti a vlastně stále.
Třeba vám moje zkušenosti trochu usnadní práci anebo pomohou s výběrem nových pomocníků. S tímto přáním píši tyto řádky…
To jsme, milá Zuzano dvě, co nás odrazuje mletí máku. Já kvůli zdravotnímu problému nemohu moc užívat sílu rukou, a tak jsem hledala, jak si pomoci jinak...
Mletí na klasickém ručním mlýnku je dle mne však stále lepší, a tak doma žádám o namletí máku ty, co sílu mají. Když však nejsou dostupní, používám mlýnek na kávu. Ten mám značky Tefal. Mák jde však pomlet i na jiných mlýncích na kávu, které používají nože. Dříve jsem také mlela na robotu, na nádstavci na kávu... Mák se musí mlet, tedy vlastně mixovat, po malých dávkách, asi tak po 50 g. Víc se tam stejně nevejde. :-)
Mixuji tak dlouho, až mlýnek jakoby změní zvuk. Jde naráz více ztěžka, to jak se nalepí namletá hmota pod noži. Dál již nemixuji. Mák trochu při mixování změní barvu do hněda oproti ručně pomletému. Při klasickém mletí je mák totiž lisován, a to je z hlediska využitelnosti jeho výživných látek určitě lepší. Dle mého soudu je ručně pomletý mák i chuťově lepší, protože se uvolňuje krásná vůně obsaženého tuku.
Namletí máku na mlýnku na kávu je vlastně rozsekání jeho zrníček na jemno pomocí nožů a ne rozetření tlakem v lisu ručního mlýnku. Je však i tak dostačující pro pečení i přípravu Makového mléka.
Jinak jste mne moc potěšila svými dalšími slovy, že Vám vaření dle mých receptů pomohlo zlepšit zdravotní stav. Za ně Vám děkuji zase já a též za přání. Krásný večer přeji. Alemari
P.S. Ještě doplňuji. Nedalo mi to a šla jsem vyzkoušet mletí máku i na uvedeném malém mixérku Philips, který je vyfocen na obrázku i s příslušenstvím. Mák šel dobře namixovat v těch malých nádobkách, ale ještě v menším množství. Jen asi po 25 g.