Pórková polévka s přídavkem rýže Basmati patří mezi lehce stravitelné dietní polévky, které však můžeme podat jako první chod oběda bez obav všem. Je jemné konzistence a její příprava není ani tak náročná na čas, jako spíš na použité nádobí, ale to už tak u mixovaných polévek bývá.
Pórek nakrájíme na větší kousky, které dáme vařit do osolené vody společně s libečkem a koriandrem.
Vaříme od varu asi 20-25 minut a necháme prochladnout. V jiné nádobě si uvaříme rýži Basmati, kterou pak použijeme do polévky jako zavářku.
Prochladlou polévku rozmixujeme a při mixování ještě přidáme sušený sojový nápoj a hladkou rýžovou mouku pro mírné zahuštění.
Polévku vrátíme do hrnce a přivedeme k varu. Povaříme asi 2 minuty a do polévky přidáme uvařenou rýži.
Na závěr ji omastíme panenským olejem a povrch polévky na talíři posypeme nakrájeným pórkem. Kdo má rád polévku více výraznější, může ji dochutit pár kapkami polévkového koření bez glutamanu. Není ale ani nutno.
Použitý koriandr a čerstvý libeček polévku pěkně provoní.
Podáváme třeba ještě i s rýžovými chlebíčky, máme-li potřebu něco k polévce zakousnout. Takto tzv. „ctíme barvu“ a volíme pouze jeden druh obiloviny k použité zelenině, což našemu tělu velmi usnadňuje trávení.