Pórková polévka s rýží

4 porce | Pro bezlepkovou dietu vyloučit tekuté polévkové koření, které obsahuje i fermentovanou pšenici.

Ingredience:
  • 300–350 g pórku
  • 2 l vody
  • 2 rovné lžičky mořské soli
  • 10 g čerstvého libečku
  • 1 rovná lžička koriandru
  • 30 g rýžového nápoje „Zajíc“
  • 40 g hladké rýžové mouky
  • 100 g rýže „Basmati“
  • 1–2 lžíce panenského oleje (řepkový, slunečnicový, sezamový apod.)
  • 25 g čerstvého pórku na ozdobu polévky
  • popř. rýžové chlebíčky
  • popř. ještě pár kapek polévkového koření bez glutamanu

Pórková polévka s přídavkem rýže Basmati patří mezi lehce stravitelné dietní polévky, které však můžeme podat jako první chod oběda bez obav všem. Je jemné konzistence a její příprava není ani tak náročná na čas, jako spíš na použité nádobí, ale to už tak u mixovaných polévek bývá.

Pórek nakrájíme na větší kousky, které dáme vařit do osolené vody společně s libečkem a koriandrem.

Vaříme od varu asi 20-25 minut a necháme prochladnout. V jiné nádobě si uvaříme rýži Basmati, kterou pak použijeme do polévky jako zavářku.

Prochladlou polévku rozmixujeme a při mixování ještě přidáme sušený sojový nápoj a hladkou rýžovou mouku pro mírné zahuštění.

Polévku vrátíme do hrnce a přivedeme k varu. Povaříme asi 2 minuty a do polévky přidáme uvařenou rýži.

Na závěr ji omastíme panenským olejem a povrch polévky na talíři posypeme nakrájeným pórkem. Kdo má rád polévku více výraznější, může ji dochutit pár kapkami polévkového koření bez glutamanu. Není ale ani nutno.

Použitý koriandr a čerstvý libeček polévku pěkně provoní.

Podáváme třeba ještě i s rýžovými chlebíčky, máme-li potřebu něco k polévce zakousnout. Takto tzv. „ctíme barvu“ a volíme pouze jeden druh obiloviny k použité zelenině, což našemu tělu velmi usnadňuje trávení.

Poznámka: Pro oslabenou slinivku je polévka vhodná, ale nezdobíme si ji raději čerstvým pórkem, který je hůře stravitelný.

Na polévku je nejlepší mladý tenký pórek, ale samozřejmě, že ji můžeme uvařit i ze silných stonků, ale ty doporučuji nakrájet na kousky a ještě prokrojit i po délce, aby se dobře provařily.

Sdílení

    21 437 zobrazení článku
    O autorce
    6 komentářů
    1. Anna Odpovědět
      Dobrý den, chtěla bych Vám velmi poděkovat za všechny recepty, které na stránkách uvádíte. Velmi často podle nich vařím - třeba dnes právě tuto vynikající polévku, jablko s rýžovým krémem a pomazánku z červené čočky. VŠE NAPROSTO VYNIKAJÍCÍ! Letos jsem také napekla valnou většinu vánočního cukroví podle Vás. Perníčky, marokánky, Krakowský salám, mandlové hříbečky, florentýnky, ovesné mlsky s ořechy, rohlíčky... Vše má obrovský úspěch. Známí ochutnávají, zapomínají na "klasické" cukroví a chtějí recepty. Velmi tedy ještě jednou děkuji! Jste pro mě inspirací a díky Vám tak můžu ukázat i svému okolí to, co v něm zatím chápu a tvrdím jen já - že zdravé jídlo chutná skvěle!
      • Alemari Odpovědět
        Moc jste mne potěšila, pani Anno. Děkuji Vám za nádherná slova. Tak to jsem velice ráda, že propagujete také zdravější či přímo zdravé stravování. Při čtení Vašeho příspěvku jsem si uvědomila, že mám v názvech chybu. Krakowský salám by se měl psát s dvojitým w, tak jak jste uvedla. Recept jsem přetvořila dle receptu mé babičky, ale jak se přesně psal si již neuvědomuji. Asi jsem ho počeštila. Ale s tím w bude správnější, a tak si to v receptech opravuji... Vůbec netuším, z které generace se tento recept na Krakowský salám v naší rodině nese. Historie jedné rodinné větve sahá až do Polska, takže asi odsud...:-) Srdečně Vás zdravím. Alemari
    2. Alena Odpovědět
      Dobrý den, také bych se chtěla přidat k děkovatelům. Vyzkoušela jsem z Vašeho webu už několik receptů a všechny se povedly na jedničku. Pórková polévka mne velmi potěšila. V dobách před slinivkou jsem ji milovala s vajíčkem a těstovinami a obávala jsem se, že o pórek jsem definitivně přišla, protože ve většině zdrojů byl jmenován mezi "zakázanými" potravinami. Dala jsem na Vaše zkušenosti a polévku vyzkoušela. Chuťově je polévka výborná a mé obavy byly zbytečné. :-) Po jídle jsem měla v břiše "jako v pokojíčku" a ani později, se žádné problémy neobjevili. Jsem nadšená, že mohu pórek v této podobě vrátit do svého jídelníčku. :-) Děkuji za skvělé recepty a cenné rady. Alena Ch.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji Alenko. Tak to mne moc těší, že Vám bylo po té polévce dobře...Už jsem tu kdysi zmiňovala, že kdybych jedla to co doporučuje seznam jídel z nemocnice (např. libové uzeniny, netučné tavené sýry, bílé pečivo, netučné buchty, marmelády atd. :-(), tak nevím, nevím. Ale i tak je potřeba brát v úvahu, že jsme každý člověk jiný, a to co zde prezentuji a ověřila jsem na svém těle, nemusí sednout všem lidem s oslabenou slinivkou...Je to spíš ukázka, že si dovolím i při tom omezení zkoušet dál a jídelníček jsem přizpůsobila svým představám o zdravém jídle, které jsou v mnohých bodech přísnější než obecně prezentované rady :-) a pak možná mohu i něco z toho, co se nedoporučuje :-) Držím palce, aby Vám sedlo co nejvíce dobrot, které jsem již ověřila. A mohu jen dodat, že jsem od roku 2008 bez zánětu. Zdravím. Alemari
      • Jirka Odpovědět
        Pro nemocnou slinivku je velice dobré, sníst před jídlem trochu nekyselé kořenové zeleniny, jako je např. mrkev, červená řepa, celer, petržel apod. Nejlépe jemně nastrouhanou a nekombinovat ji s ovocem.
        • Alemari Odpovědět
          Dobrý večer pane Jiří. Děkuji za Váš příspěvek, ale byla bych zde opatrná, abych to co píšete radila všeobecně všem. Jsme každý jiný a také i problémy se slinivkou se mohou projevovat odlišně. Určitě souhlasím s tím, že bychom neměli kombinovat ovoce a zeleninu a když již člověk má slinivku v klidovém období, může to co píšete prospívat, dodává to čerstvé enzymy, ale třebas mně se více osvědčilo trošku něčeho zeleného...salátu, čínského zelí nebo natě petržele, ale jen to co člověk s oslabenou slinivkou snese a opět jedině tehdy, když již má širší jídelníček, ne při nemocné slinivce přímo...

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *