Když nás v dětství „honila mlsná“ a doma nic nebylo, maminka nám připravila pražené ovesné vločky. Pražila je na másle s bílým cukrem. Tento pamlsek jsem v rodině zavedla také a byl vždy přijat s nadšením. Ovesné vločky jsem v receptu ponechala, ale ostatní suroviny jsem zaměnila za zdravější.
Med s olejem nejdříve pomalu za míchání zahříváme v hrnci nebo na pánvi až směs začne pěnit, vonět a lehce zlátnout, pak přisypeme ovesné vločky. Na mírném ohni je pražíme za stálého obracení a promíchávání, nejlépe dřevěnou špachtlí, do zlatava.
Chceme-li mít vločky ještě chutnější přidáme při pražení semínka sezamu nebo na hrubo nasekané ořechy, popř. mandle.
Horké upražené ovesné vločky vyklopíme a rozprostřeme na velký talíř. Necháme vychladnout.
Pražené ovesné vločky podáváme samostatně jako mls, ale velice dobře chutnají i se Skořicovým jogurtem.