Možná znáte jeho přípravu, ale pro ty, co se nemají čas zdržovat vymýšlením postupu, předávám pár svých zkušeností a návodů na různé varianty pesta, které zvládne každý, kdo má doma mixér, kvalitní oleje, česnek a čerstvou bazalku. Možnosti ve výběru ochucujících a doplňujících surovin jsou pak již nepřeberné…
Na přípravě jakéhokoliv pesta není mnoho složitého, ale objevila jsem při jeho opakované tvorbě pár postřehů, které zde uvádím. Obecně, ke každé variantě, upozorňuji, že bazalka, pokud nemáte doma svoji pěstovanou v květináči či truhlíku, ráda po zakoupení v kytičce začne tmavnout a nesmíte ji ani dlouho koupat při oplachování ve vodě, nemá to ráda.
Kupovanou bazalku v kytičce doporučuji ošetřit co nejdříve. Otrhat lístečky, opláchnout, dobře okapat a vložit do igelitového sáčku a dát do chladničky, kde v chladu zůstane kvalita zachována. Možná máte jinou praxi, ale mně to funguje takto.
Sama nemám v truhlíku dostatečné množství své bazalky na pesto a tak jsem ji vždy koupila na trhu, ale pokud jsem ji nechala ve skleničce ve vodě, ty lístečky, které byly ponořeny, začaly černat..
Raději tedy bazalku zchladit dle výše uvedeného postupu. Vydrží tak i do druhého dne v ledničce, pokud nechcete pesto připravovat hned.
Pesto se sýrem
U návodu na pesto se sýrem jsem ctila obsah surovin, který byl uveden na skleničce původního pesta z obchodu. Množství jsem ale volila intuitivně a také dle toho, jak se pesto při zhotovení jevilo a jak chutnalo.
Při jeho přípravě jsem nejdříve mixovala lístky čerstvé bazalky s olivovým olejem a pak jsem postupně přidávala přímo do mixéru oříšky vcelku, česnek, koření a i sýr nakrájený na kostečky.
Ovšem, chceme-li mít pesto jemné musíme jej mixovat déle a zde hrozí jedno nebezpečí, že se při mixování olej začne zahřívat, což působí na sýr tak, že v pestu houstne a pesto se tím začne zahušťovat.
Začne být více krémovité, což, pokud není přímo naším záměrem, může být na závadu.
Je tedy výborné i tak, v pastovitém stavu, ale hůř mi jel mixér, proto jsem musela přidávat i olej, ten slunečnicový. Směs olejů není na škodu, dodá pestu jemnou chuť, a navíc na skleničce byl slunečnicový uveden též. Užívám od té doby na přípravu pesta vždy oba druhy a lze zvolit i další…
Všechny uvedené ingredience jsou v konečném množství, které mixér ještě utáhne.
Chceme-li mít pesto v řídkém stavu, jako ze skleničky z obchodu, pak moje doporučení a rada zní. Vše, co jde namixovat samostatně, je lepší oddělit od mixování přímo v oleji s bazalkou.
Sýr lze také na jemno nastrouhat nebo namixovat, je-li vychlazen, oříšky namixovat do prášku a vše přidat k oleji s rozmixovanou bazalkou již v jemné konzistenci a pak mixovat jen krátce. Jen co to dochutíme kořením a dalšími ochucovadly.
Pak je pesto ve stavu řidším a je jako kupované, skoro jej neodlišíte. No a je ho podstatně víc než malá sklenička.
Ovšem zde na fotce uvádím pesto v hustším provedení, protože je přímo vynikající i jako pomazánka na kváskový chléb nebo na extrudované rýžové chlebíčky.
Chuť je prostě nezaměnitelná…a jí se dokud se nesní :-).
Co se týče uvedeného koření, možná se přímo do pesta nedává mnou vybrané, na skleničce je napsáno jen koření, ale mne ruka zavedla k tomuto, tak jsem vyzkoušela a v rodině chutnalo.
Pesto bez sýru – s dýňovými semínky
Pesto bez obsahu sýru bude vyhovovat lidem co nesnáší mléčnou bílkovinu. Jelikož v něm není sýr, tak se ani tak nezahřívá při přípravě a je ve výsledku v řidší konzistenci. Navíc mi přišlo daleko chutnější, protože obsahovalo jen vlastně ochucené oleje a mixovaná semínka. Tedy samé zdravé tuky.
Zde jsem dýňová semínka mixovala dohromady a hned jako druhé po bazalce a pak jsem již jenom pesto dochutila dalšími složkami a výsledek byl překvapivý, i když nebyly žádné ořechy z originálního návodu.
Bazalku při mixování přidáváme postupně tak, aby mixér vždy zvládl přidané množství.
Když bychom dali vše naráz, bude směs stát na místě a bude vyžadovat naši pomoc, což prosím za chodu mixéru ale nezkoušejte!!
Jedině vždy zastavit a popostrčit lístečky k nožům a pak opětovně spustit.
Ono to svádí to udělat za chodu, a i mne to svádělo, ale opatrnosti není nazbyt, abychom si mixér nezničili nebo nepřimixovali třeba kus dřevěné vařečky.
Pesto bez sýru je také výborné do dělené stravy, protože jím dochutíte jakékoliv pečivo či těstoviny i obiloviny a výsledek bude v „dělené“ podobě. Je výborné ale také s rýží, čerstvě uvařenými brambory a i s uvařeným bulgurem, prostě, kde vás to napadne.
Osobně vám mohu sdělit, že varianta pesta bez sýra je velmi chutná a také velmi levná co do získaného množství. To, co vidíte na malé fotce je jen takový „zbyteček“ celé dávky, prostě to k focení ani nevydrželo :-). Však posoudíte sami, zda vyzkoušíte.
Mandlové pesto
V této své zatím poslední variantě pesta jsem chtěla vyzkoušet, zda se nezmění chuť při použití mandlí.Začneme tedy od mandlí, protože je musíme spařit, oloupat, usušit a namixovat na prášek.
Také namixujeme lněné semínko, kterým si regulujeme hustotu celého pesta, protože pohlcuje vodu, která je v čerstvé bazalce a při mixování se uvolní do pesta.Co vyloženě nemusí být bude asi sojová omáčka Tamari, tu jsem tam dala na zpestření, ale i bez ní bude pesto mít velice jemnou a také mandlovou příchuť. I když, abych pravdu řekla, bazalka a její vůně vše převýší. Skoro na tom, jaké semínka či oříšky zvolíte, ani nezáleží.
Pesto je vlastně taková hustá omáčka z bazalky v oleji. Lze jej uchovávat i bez pasterizace, kterou musí nezbytně podstoupit pesto ve skleničce.
Ale myslím si, že i čerstvě připravené a vlastně takto „otevřené“ pesto se vám stejně nezkazí. Určitě má tendence se spíš „vypařovat“ :-)
Se solí ve všech případech velice opatrně. Vždy raději solit až po mírném okyselení umeoctem, protože umeocet dodá pestu též slanou příchuť. Přesolení se u pesta těžko odstraní. Jedině pak vařit těstoviny úplně bez soli. Česnek můžete přidat téměř současně při mixování bazalky nebo krátce po jejím rozmixování. I při variantě se sýrem.
Pesto stojí za trochu námahy a mohu říci, že kdykoliv jsem připravila jakékoliv, nebyl vůbec žádný problém ho sníst :-)
P. S. Ještě jednu radu k mixování v tom malém mixérku. Když jsem mixovala křen nebo sýr, byť pokrájený na malé kousky, stávalo se mi, že se mi nějaký kousek nabodl na nůž a pak to nechtělo dál jet a mixér doslova "řval", jak se zasekl a vždy jsem s úlekem raději zastavila. Pak jsem musela mixér otevřít a sejmout nabodnutý kousek z nože a pokračovat. Což chtělo dosti mé trpělivosti, protože se to opakovalo vícekrát :-( Pomohla jsem si tím, že vždy mixérek, ve kterém již mám ty kousky, v ruce obrátím (ty malé nádobky na mixování suchých nebo i "mokrých" složek se dávají totiž obráceně, jako hlavou dolů a tak je vlastně vrátím do původní polohy s celým mixérem v ruce) a nejdříve pustím mixér, tedy roztočím nože a ty kousky jsou dole a tak se hned nemixují a když se již nože točí, tak vrátím celý mixér pomalu do správně polohy (otočím za chodu celým mixérkem) a na ty roztočené nože se již kousky nechytnou a krásně se rozmixují na jeden zátah :-) Nebojte se, na tekutiny je ta největší nádoba, ta se nenasazuje obráceně, je stejně koncipovaná jako u normálního velkého mixéru a nasazuje se tak jak je na obrázku) Doufám, že jsem to popsala správně...:-)
To jsem ráda, že jsem mohla být nápomocna s mixérkem, milá Vendulko. No, co se týče toho dotazu, již jsem se k podobnému vyjadřovala. Zkuste si přečíst můj komentář u receptu na kukuřičnou kaši z 15.9.2010. Dále... jak přežít v restauraci jsem popsala v komentáři k Zásadám pro zdraví ze dne 22. 8. 2010.
Ještě mně napadla další varianta a nevím, zda jsem ji tu již psala a to nosit si jídlo v termotašce nebo termosce, tam vydrží teplé a i horké. Sama jsem roky vstávala brzy ráno a vařila si jak kaši na snídani tak oběd a ve dvou termotaškách jsem si to nosila do práce. Bohužel ty tašky jsem již nyní nikde neviděla, ale zase jsou již k dostání větší termosky nebo termohrnce apod.. :-))
No a pak je tu možnost přípravy na pracovišti z instantních obilných vloček apod. zalitím vařící vodou. To jsem dělávala také...
Alemari.