Příprava domácího pesta

K ochucení těstovin, rýže i brambor je výborné italské pesto. Lze ho koupit již hotové, ale několikrát jsem odzkoušela jeho výrobu v domácích podmínkách jen dle uvedeného obsahu složek na skleničce a není to vůbec těžké a navíc je zde prostor i pro vlastní tvoření.

Možná znáte jeho přípravu, ale pro ty, co se nemají čas zdržovat vymýšlením postupu, předávám pár svých zkušeností a návodů na různé varianty pesta, které zvládne každý, kdo má doma mixér, kvalitní oleje, česnek a čerstvou bazalku. Možnosti ve výběru ochucujících a doplňujících surovin jsou pak již nepřeberné…

Na přípravě jakéhokoliv pesta není mnoho složitého, ale objevila jsem při jeho opakované tvorbě pár postřehů, které zde uvádím. Obecně, ke každé variantě, upozorňuji, že bazalka, pokud nemáte doma svoji pěstovanou v květináči či truhlíku, ráda po zakoupení v kytičce začne tmavnout a nesmíte ji ani dlouho koupat při oplachování ve vodě, nemá to ráda.

Kupovanou bazalku v kytičce doporučuji ošetřit co nejdříve. Otrhat lístečky, opláchnout, dobře okapat a vložit do igelitového sáčku a dát do chladničky, kde v chladu zůstane kvalita zachována. Možná máte jinou praxi, ale mně to funguje takto.

Sama nemám v truhlíku dostatečné množství své bazalky na pesto a tak jsem ji vždy koupila na trhu, ale pokud jsem ji nechala ve skleničce ve vodě, ty lístečky, které byly ponořeny, začaly černat..
Raději tedy bazalku zchladit dle výše uvedeného postupu. Vydrží tak i do druhého dne v ledničce, pokud nechcete pesto připravovat hned.

Pesto se sýrem

Ingredience:
  • 180 g panenského olivového oleje
  • 100 g čerstvé bazalky–lístků
  • 40 g kešu oříšků
  • 100 g tvrdého sýru–eidam 30%
  • 90 g panenského slunečnicového oleje
  • 30 g česneku
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 2 lžičky umeocta
  • špetka oregána
  • špetka saturejky
  • mořská sůl

U návodu na pesto se sýrem jsem ctila obsah surovin, který byl uveden na skleničce původního pesta z obchodu. Množství jsem ale volila intuitivně a také dle toho, jak se pesto při zhotovení jevilo a jak chutnalo.

Při jeho přípravě jsem nejdříve mixovala lístky čerstvé bazalky s olivovým olejem a pak jsem postupně přidávala přímo do mixéru oříšky vcelku, česnek, koření a i sýr nakrájený na kostečky.

Ovšem, chceme-li mít pesto jemné musíme jej mixovat déle a zde hrozí jedno nebezpečí, že se při mixování olej začne zahřívat, což působí na sýr tak, že v pestu houstne a pesto se tím začne zahušťovat.
Začne být více krémovité, což, pokud není přímo naším záměrem, může být na závadu.

Je tedy výborné i tak, v pastovitém stavu, ale hůř mi jel mixér, proto jsem musela přidávat i olej, ten slunečnicový. Směs olejů není na škodu, dodá pestu jemnou chuť, a navíc na skleničce byl slunečnicový uveden též. Užívám od té doby na přípravu pesta vždy oba druhy a lze zvolit i další…

Všechny uvedené ingredience jsou v konečném množství, které mixér ještě utáhne.

Chceme-li mít pesto v řídkém stavu, jako ze skleničky z obchodu, pak moje doporučení a rada zní. Vše, co jde namixovat samostatně, je lepší oddělit od mixování přímo v oleji s bazalkou.

Sýr lze také na jemno nastrouhat nebo namixovat, je-li vychlazen, oříšky namixovat do prášku a vše přidat k oleji s rozmixovanou bazalkou již v jemné konzistenci a pak mixovat jen krátce. Jen co to dochutíme kořením a dalšími ochucovadly.

Pak je pesto ve stavu řidším a je jako kupované, skoro jej neodlišíte. No a je ho podstatně víc než malá sklenička.

Ovšem zde na fotce uvádím pesto v hustším provedení, protože je přímo vynikající i jako pomazánka na kváskový chléb nebo na extrudované rýžové chlebíčky.
Chuť je prostě nezaměnitelná…a jí se dokud se nesní :-).

Co se týče uvedeného koření, možná se přímo do pesta nedává mnou vybrané, na skleničce je napsáno jen koření, ale mne ruka zavedla k tomuto, tak jsem vyzkoušela a v rodině chutnalo.

Pesto bez sýru – s dýňovými semínky

Ingredience:
  • 150 g panenského olivového oleje
  • 130 g panenského slunečnicového oleje
  • 140 g čerstvé bazalky–lístků
  • 50 g dýňových semínek
  • 20 g namixovaných lněných semínek
  • 15 g čerstvého česneku
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžičky umeocta
  • ½ lžičky oregana
  • špetka saturejky a mletého nového koření
  • 3–5 g mořské soli (opatrně)

Pesto bez obsahu sýru bude vyhovovat lidem co nesnáší mléčnou bílkovinu. Jelikož v něm není sýr, tak se ani tak nezahřívá při přípravě a je ve výsledku v řidší konzistenci. Navíc mi přišlo daleko chutnější, protože obsahovalo jen vlastně ochucené oleje a mixovaná semínka. Tedy samé zdravé tuky.

Zde jsem dýňová semínka mixovala dohromady a hned jako druhé po bazalce a pak jsem již jenom pesto dochutila dalšími složkami a výsledek byl překvapivý, i když nebyly žádné ořechy z originálního návodu.

Bazalku při mixování přidáváme postupně tak, aby mixér vždy zvládl přidané množství.
Když bychom dali vše naráz, bude směs stát na místě a bude vyžadovat naši pomoc, což prosím za chodu mixéru ale nezkoušejte!!

Jedině vždy zastavit a popostrčit lístečky k nožům a pak opětovně spustit.

Ono to svádí to udělat za chodu, a i mne to svádělo, ale opatrnosti není nazbyt, abychom si mixér nezničili nebo nepřimixovali třeba kus dřevěné vařečky.

Pesto bez sýru je také výborné do dělené stravy, protože jím dochutíte jakékoliv pečivo či těstoviny i obiloviny a výsledek bude v „dělené“ podobě. Je výborné ale také s rýží, čerstvě uvařenými brambory a i s uvařeným bulgurem, prostě, kde vás to napadne.

Osobně vám mohu sdělit, že varianta pesta bez sýra je velmi chutná a také velmi levná co do získaného množství. To, co vidíte na malé fotce je jen takový „zbyteček“ celé dávky, prostě to k focení ani nevydrželo :-). Však posoudíte sami, zda vyzkoušíte.

Mandlové pesto

Ingredience:
  • 80 g panenského olivového oleje
  • 60 g panenského slunečnicového oleje
  • 75 g čerstvé bazalky–lístků
  • 30 g mixovaných mandlí
  • 10 g mixovaného lněného semínka
  • 10 g česneku
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“ (nemusí být)
  • 1 lžička umeocta
  • špetka oregana a mletého nového koření
  • mořská sůl

V této své zatím poslední variantě pesta jsem chtěla vyzkoušet, zda se nezmění chuť při použití mandlí.Začneme tedy od mandlí, protože je musíme spařit, oloupat, usušit a namixovat na prášek.

Také namixujeme lněné semínko, kterým si regulujeme hustotu celého pesta, protože pohlcuje vodu, která je v čerstvé bazalce a při mixování se uvolní do pesta.Co vyloženě nemusí být bude asi sojová omáčka Tamari, tu jsem tam dala na zpestření, ale i bez ní bude pesto mít velice jemnou a také mandlovou příchuť. I když, abych pravdu řekla, bazalka a její vůně vše převýší. Skoro na tom, jaké semínka či oříšky zvolíte, ani nezáleží.

Pesto je vlastně taková hustá omáčka z bazalky v oleji. Lze jej uchovávat i bez pasterizace, kterou musí nezbytně podstoupit pesto ve skleničce.
Ale myslím si, že i čerstvě připravené a vlastně takto „otevřené“ pesto se vám stejně nezkazí. Určitě má tendence se spíš „vypařovat“ :-)

Se solí ve všech případech velice opatrně. Vždy raději solit až po mírném okyselení umeoctem, protože umeocet dodá pestu též slanou příchuť. Přesolení se u pesta těžko odstraní. Jedině pak vařit těstoviny úplně bez soli. Česnek můžete přidat téměř současně při mixování bazalky nebo krátce po jejím rozmixování. I při variantě se sýrem.

Pesto stojí za trochu námahy a mohu říci, že kdykoliv jsem připravila jakékoliv, nebyl vůbec žádný problém ho sníst :-)

Poznámka: Na slinivku však s pestem opatrně, je dost tučné, ale se strávením na těstovinách jsem problémy neměla, ovšem volila jsem to pesto, které je bez sýru. Pesto je výborným dochucovacím prostředkem a mnohdy ani není více třeba než nějaké uvařené těstoviny nebo obiloviny a k tomu „kopec“ zeleniny nebo třeba zeleninu kvašenou a zdravý oběd plný kvalitních nenasycených mastných kyselin je na světě.

Pesto je vynikající i jenom k vařené zelenině. Tu ochutí tak, že ani nemáte potřebu nějaké přílohy. Sýrové pesto je k zelenině velice vhodné a v této kombinaci splní i požadavek dělené stravy. Jeho domácí příprava nám vyjde podstatně levněji.

Všechny uvedené recepty na přípravu pesta určitě nejsou recepty na typická italská pesta, spíš možnosti jak připravit v domácích podmínkách něco podobného :-). Proto prosím ty pravé gurmány a milovníky zaručeně pravého italského pesta o shovívavost.

59 031 zobrazení článku
O autorce
12 Komentářů
  1. Vendulka Odpovědět
    Krásný den, milá Alemari :-). Děkuji Vám za další perfektní receptík, zrovna jsem tak koukala na bazalku, co mi roste v květináči za oknem, a říkala jsem si, že by už asi chtěla zpracovat, než se naplní její čas :-). A hle...tady je nádherný tip. Takže DÍKY!! :-). Měla bych otázečku, snad mi Vy, nebo Vaši čtenáři, poradíte. Co se týče výbavy na mixování, vlastním pouze ruční mlýnek na kávu a klasický ponorný mixér. V mlýnku na kávu jsem zkoušela mlít lněné semínko i mák, výsledek byl ovšem špatný, bylo to velmi pracné a celý strojek jsem pak musela vymýt a můj muž ho pak dával celé odpoledne do kupy :-D. Již tedy vím, že to pro příště není ta správná volba. Nejsem moc zastáncem zbytečné elektroniky, ale přesto bych si ráda pořídila do kuchyně nějakou šikovnou mašinku, která by bez problémů namlela oříšky, semínka, bylinky - právě třeba na takovéto pesto...určitě bych ho často využila. Máte, prosím, nějaký osvědčený tip? Děkuju moc a přeju krásné podzimní dny!! :-)
    • Alemari Odpovědět
      Zdravím Vendulko a těší mne, že jsem se svými poznatky přišla včas...:-) Co se týče toho pomocníčka, jestli chcete, podívejte se na ty mé, jsou fakt výborné a ten malý mixérek Philips, který zmiňuji v článku Pomocníci v naší kuchyni, který je sice spíš pro mixování dětské stravy, je ale velice šikovný na vše co byste potřebovala namixovat... Mixuji na něm mák, mandle, sýry, cibuli, česnek, křen (to je doopravdy pro mne velká pomoc, protože je pak krásně na jemno a není ho potřeba strouhat, jen před mixováním nakrájet na drobné kostičky), koření, fruktózu na prášek, ovesné vločky na mouku, různá semínka atd. Má šikovné doplňky a i malou nádobu, tak akorát na trochu pesta :-) To pak nepotřebujete ten velký mixér koktejlový. Je to tak na jednu porci a zvládne i ty koktejly. Pesto v množství, které zde uvádím by však nezvládl, to je potřeba ten velký. Jedině malé množství. Zdravím. Alemari.

      P. S. Ještě jednu radu k mixování v tom malém mixérku. Když jsem mixovala křen nebo sýr, byť pokrájený na malé kousky, stávalo se mi, že se mi nějaký kousek nabodl na nůž a pak to nechtělo dál jet a mixér doslova "řval", jak se zasekl a vždy jsem s úlekem raději zastavila. Pak jsem musela mixér otevřít a sejmout nabodnutý kousek z nože a pokračovat. Což chtělo dosti mé trpělivosti, protože se to opakovalo vícekrát :-( Pomohla jsem si tím, že vždy mixérek, ve kterém již mám ty kousky, v ruce obrátím (ty malé nádobky na mixování suchých nebo i "mokrých" složek se dávají totiž obráceně, jako hlavou dolů a tak je vlastně vrátím do původní polohy s celým mixérem v ruce) a nejdříve pustím mixér, tedy roztočím nože a ty kousky jsou dole a tak se hned nemixují a když se již nože točí, tak vrátím celý mixér pomalu do správně polohy (otočím za chodu celým mixérkem) a na ty roztočené nože se již kousky nechytnou a krásně se rozmixují na jeden zátah :-) Nebojte se, na tekutiny je ta největší nádoba, ta se nenasazuje obráceně, je stejně koncipovaná jako u normálního velkého mixéru a nasazuje se tak jak je na obrázku) Doufám, že jsem to popsala správně...:-)

  2. Tanka Odpovědět
    Pesto miluju, dokážu ho sníst spoustu i jen tak lžící :) Děkuji za recept na mandlové, určitě vyzkouším! Jinak ještě k té bazalce-vždycky jsem četla, že pesto se má dělat zásadně v hmoždíři a ne v mixéru - právě proto bazalka černá a pesto pak nevydrží tak dlouho.. tak možná ještě tohle zkusit..
    • Alemari Odpovědět
      Asi spíš ve třecí porcelánové nebo kameninové misce, milá Tanko. V kovovém hmoždíři bych ho nedělala, tedy to si já představím pod pojmem hmoždíř :-), ten klasický na koření. S tím černáním bazalky je to trošku jinak. Při mixování určitě bazalka nečerná, dokladem jsou moje výtvory. To jste mne možná špatně pochopila. Píšu, že bazalka černá, je-li namočena nebo potopena déle ve vodě. Prodejci na trhu mají kytičky bazalky ve vodě, aby ji udrželi čerstvou a ty lístečky, které jsou ponořeny jsou již při nákupu zčernalé, takže mixováním to určitě není. Proto doporučuji výše uvedený postup ji očistit, omýt, otrhat a zpracovat co nejdříve. Jakkoliv, buď hned do pesta nebo do lednice, kde počká bez úhony... Ano, vím že se bylinky roztírají ve třecí misce, ale tak zásadní bych zase nebyla, že se to musí. To že ji mixuji a neroztírám má u mne své důvody. Nemám po úrazu v rukou mnoho sil a ručně bych to nezvládla. Navíc kvůli trošce pesta si asi lidé nebudou hned kupovat třecí porcelánovou misku, pokud ji doma nemají. Tak to prosím s tím mixérem berte jako náhradní způsob. To, co zde píšu je jen moje osobní praxe a zkušenosti v mých domácích podmínkách, ne obecný návod :-) Alemari
  3. Vendulka Odpovědět
    Děkuji Vám moc, milá Alemari, za Váš komentář - toho článku o Vašich pomocníčcích jsem si dříve nevšimla a Vaše rada mi hodně pomohla. Mixérek už je objednaný a už se těším, jak dorazí, abych hnedle zkusila to pesto!!! :-) Děkuji... Ještě mě napadá jeden takový dotaz z jiného soudku - cítím, že jsme na stejné vlně, proto by mě zajímal Váš názor ohledně stravování v práci - obědech. Protože klasické obědy v kantýně pro mě již nepřipadají v úvahu, je mi po nich těžko a nevyhovují mým zásadám (jídelníčky jsou stejné jak před desítkami let, a pod pojmem bezmasá strava si nepředstavuji špekové knedlíky, těstoviny se šunkou apod :-)) Přes teplé dny jsem to řešila různými studenými jídly, salátky, těstoviny...teď přichází doba, kdy by člověk rád zakousnul do něčeho teplého - nabízí se varianta nosit si obědy z domu, což není problém, ovšem mikrovlnka se mi silně příčí :-). Jak z toho ven? Třeba máte nějaký milý tip a trik?? Děkuju předem za Vaši odpověd :-). V.
    • Alemari Odpovědět

      To jsem ráda, že jsem mohla být nápomocna s mixérkem, milá Vendulko. No, co se týče toho dotazu, již jsem se k podobnému vyjadřovala. Zkuste si přečíst můj komentář u receptu na kukuřičnou kaši z 15.9.2010. Dále... jak přežít v restauraci jsem popsala v komentáři k Zásadám pro zdraví ze dne 22. 8. 2010.

      Ještě mně napadla další varianta a nevím, zda jsem ji tu již psala a to nosit si jídlo v termotašce nebo termosce, tam vydrží teplé a i horké. Sama jsem roky vstávala brzy ráno a vařila si jak kaši na snídani tak oběd a ve dvou termotaškách jsem si to nosila do práce. Bohužel ty tašky jsem již nyní nikde neviděla, ale zase jsou již k dostání větší termosky nebo termohrnce apod.. :-))

      No a pak je tu možnost přípravy na pracovišti z instantních obilných vloček apod. zalitím vařící vodou. To jsem dělávala také...

      Alemari.
  4. ipaletova Odpovědět
    Paní Alenko, tak jsem si udělala domácí pesto, jen místo tvrdého sýru jsem dala parmezán a musím říct, že je vynikající. Hodně mi chutná na kváskovém chlebu. Děkuji za tento skvělý recept. Ivana
    • Alemari Odpovědět
      Rádo se stalo, milá Ivanko :-). Děkuji za zprávu. Srdečně zdravím Alemari
  5. Lenka Svobodová Odpovědět
    Vážené dámy, objevila jsem tento web až nyní, takže můj příspěvek může už být zcela mimo mísu. Pesto už si dělám roky. Protože však mladší z našich dcer pesto miluje na rýži, těstoviny apod, ale nesnáší právě bazalku, jejíž stopové množství vždy přesně detekuje. Naučila jsem se dělat pesto ze zelené petrželky. Na okně v bytě mám stále takto osázené květníky: 1. se zelenou bazalkou, ve 2. bazalka červená , ve 3. listová petrželka, ve 4. si roste kadeřavá petrželka a, v 5. pěstuju minikopr, v 6. majoránka. Květináčky jsou malé, asi o průměru 12 cm, takže moc místa na parapetu nezabírají. Všechno krásně roste doma celou zimu, ale zjara vše vystrkám na venkovní parapet. A ještě rada k bazaloce. Je lepší, když si ji vypěstujeme ze semínek, protože ta kupovaná v marketech( v květináčcích ) je drahá a bohužel rychlená, chemiií, což platí o všech takto v marketu kupovaných bylinkách, tudíž vše vadne fakt rychle.Pokud bazalku pěstujeme ze semen doma, je dobré, jakmile začne rostlina nasazovat na květy, těchto květních poupat ihned zbavovat, aby měla dost sil k vytváření listů. A bazalku stále otrhávat., aby stále dorůstaly. Ještě se vrátím k petrželkovému pestu: nedávám bazalku, jen tu petrželku, ostatní ingredience používám přesně stejné jako autorka webu, zdravím všechny milovnice pesta a jdu stvořit dávku bazalkového pesta pro nás s manželem,, a pak jen petrželkové pro dcerku.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji paní Lenko. Ano, plně s Vámi souhlasím. bazalku si také pěstuji sama a lze ji sklízet několikrát. I když se uřízne skoro celá :-). S pozdravem Alemari.
  6. Ivka Odpovědět
    Ahoj, super recepty, děkuji za inspiraci, určitě vyzkouším. Zatím mám za sebou sicilské pesto a bylo báječné. Kromě těstovin je mažeme na bagetky.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer Ivko. Děkuji za pochvalu. Váš komentář jsem ale editovala, tak jak jsem Vám psala na mail. Nevydávám komentáře s odkazy na jiné stránky a bohužel i s nesprávným mailem. Propagaci lze u mne domluvit jiným způsobem, ale to jsem Vám vše napsala do mailu, který se mi bohužel vrátil jako nedoručitelný vzhledem k neexistenci uživatele. Je mi líto. Alemari

Zanechte odpověď

*