
Někdy neuškodí si dát i čistě vegetariánské jídlo, kterým bezesporu jsou pšeničné těstoviny v pikantní omáčce. Z těstovin jsou asi nejvhodnější spirálky, protože ve svých „zákrutech“ udrží nejvíce omáčky, která nestéká.
Pšeničné nebo i celozrnné spirálky uvaříme dle návodu ve slané vodě. Obvykle stačí 15–20 minut varu. Pak je scedíme a přikryjeme, aby zůstaly v teplém stavu.
K omáčce si nejdříve připravíme veškerou zeleninu. Cibuli nakrájíme na hrubo, třeba na srpečky, rajčata namixujeme v mixéru a zelenou papriku nasekáme na jemno v sekacím robotu společně s česnekem a čerstvou bazalkou.
Pak již můžeme začít se samotnou přípravou pikantní omáčky. Na olivovém oleji zpěníme srpečky cibulky, přidáme červenou papriku a chvíli mícháme, aby se cibulka obarvila. Pak přidáme sekanou papriku s česnekem a bazalkou. Restujeme pár minut a pak vše zalijeme rozmixovanými rajčaty. Přivedeme opět k varu a do omáčky přidáme trochu estragonu, koření „pašerák“, sojovou omáčku „Tamari“ a polévkové koření bez glutamanu.
Omáčku zahustíme záklechtkou z vody a hladké rýžové mouky. Protože v mixéru po rajčatech zůstalo ještě trochu suroviny, tak do něj nalijeme cca 100 ml studené vody, dobře jí mixér vypláchneme a touto vodou ředíme omáčku, která nám provařením se záklechtkou zhoustla. Po naředění ještě prohřejeme přivedením k varu. Solíme dle potřeby, ale čím méně tím lépe.
Hotovou omáčku nalijeme na uvařené spirálky, promícháme, aby se omáčkou těstoviny obalily a servírujeme.
Na talíři zdobíme těstoviny lístky čerstvé bazalky.