
Malé kváskové chlebánky jsem nejdříve dělala jen z těsta, které se nevešlo do forem na chleba, ale jejich obliba tak vzrostla, že z celé dávky upečené za chvíli nestačí. Chlebánky, jak jsem tyto „dalamánky“ nazvala, patří bezesporu mezi naše nejoblíbenější kváskové pečivo.
I pro tento druh pečiva musíme mít doma již k dispozici oživený žitný kvásek, o jehož přípravě je vše uvedeno v článku Jak začít s pečením kváskového pečiva.
Máme-li připravený kvásek, pak již postupujeme dle dalších kroků.
V 1. kroku umícháme v míse startovací těstíčko, které necháme přes noc prokvasit. Mísu přikryjeme utěrkou a ráno pokračujeme. Časy si upravte tak, aby vám vyhovovaly, určitě je není nutno striktně dodržet, spíš jen časové rozestupy.
V 2. kroku přidáme další vlažnou vodu jako první z uvedených ingrediencí. Těstíčko, které nám do rána prokvasilo, může mít na povrchu zaschlou „krustu“ a tak ji nejdříve v přidané vlažné vodě rozmícháme a rozpustíme. Pak přisypeme obě celozrnné mouky a vše opět dobře promícháme, provzdušníme, nejlépe metličkou, a necháme přikryté utěrkou na teplém místě dál prokvasit.
V 3. kroku přidáme do těsta další mouky, sůl, semínka a koření a vše dobře hnětacími metlami prohněteme. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, posypeme ho moukou ze všech stran a zpracujeme na velký válec, který rozkrojíme na dva stejné kusy. Z každého kusu nakrájíme 9 kousků a tyto kousky také obalíme v mouce a ještě ručně prohněteme a zakulatíme. Množství těsta vystačí na 18 chlebánků, tedy na 2 klasické plechy.
Připravené chlebánky klademe na plechy vyložené papírem na pečení a necháme je ještě v teple asi 30–40 minut nakynout. Při kynutí jejich povrch zvlhčíme vodou a můžeme ho i ozdobit nakrojením mřižky nebo tam otiskneme nějaký tvar vybraný z vypichovacích formiček.
Plechy vkládáme do předehřáté trouby a pečeme je 45–50 minut při 170–180°C. Máme-li tu možnost, pečeme oba plechy současně.
Sama to dělávám v plynové troubě tak, že si dám do trouby dva rošty a začnu péci jeden plech na horním roštu a asi po 25 minutách ho přesunu z horní polohy na nižší a nahoru dám plech druhý a peču dále současně. První plech vyndám zhruba po 50 minutách, které uplynuly od jeho vložení a pak již jen dopeču potřebnou dobu plech druhý. Ten při pečení jen jednou otočím a na spodní polohu ho nepřesouvám.
Kdo má elektrickou troubu, určitě nebude mít problém péci současně :-).
Po upečení necháme chlebánky vychladnout na mřížce a konzumujeme je až zcela studené.