Pyré z červené čočky

2 porce

Ingredience:
  • 220 g červené čočky v suchém stavu + 700 ml vody
  • 2 špetky soli
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • 1 rovná lžička granulovaného česneku
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • ½ lžičky jemného sušeného rozmarýnu
  • 80 g cibule krájené na jemno
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 dětská polévková lžička panenského slunečnicového o­leje
  • 1 lžička umeocta
  • na oblohu kysané zelí, dušenou brokolici a červenou řepu v umeoctu, trochu pórku

Červená čočka má především tu výhodu, že se před vařením nemusí namáčet. Rozvařením, ochucením a rozmixováním máte večeři za malou chvilenku. Sice čočka červenou barvu varem ztratí, ale barevnost lze pokrmu dodat zeleninovou oblohou.

Odvážené množství červené čočky propláchneme studenou vodou a přecedíme. Ze sítka promytou čočku vyklepneme do hrnce a přilijeme vodu. Přidáme veškeré potřebné koření, granulovaný česnek a jemně pokrájenou cibuli a dáme vařit.

Po dosažení varu plamen plynu nebo teplotu elektrické plotýnky snížíme a čočku vaříme pomalým varem cca 20–25 minut až je úplně měkká, skoro rozvařená. Pak bude rozvařená i cibule a voda bude hodně vydušena. V době, kdy se čočka vaří, si napaříme růžičky brokolice jako přílohu. Omyté růžičky vkládáme na pařáček až když se voda vaří. Lehce je posolíme a pak již jen hrnec přikryjeme a napařujeme cca 15 minut.

Čočku po uvaření rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem do podoby hladkého pyré, omastíme olejem, dle chuti přikyselíme umeoctem a servírujeme na talíře. Obkládáme napařenou brokolicí a jako studenou přílohu servírujeme kysané zelí a salát z červené řepy v umeoctu. Pyré můžeme ozdobit krájenými kolečky čerstvého pórku.

Pakliže máme trávení v pořádku a nedržíme ještě oddělenou stravu, doporučuji jako přílohu špaldové placky základní. Chceme-li však dodržet bezlepkový charakter celého pokrmu musíme zvolit přílohu jinou, třeba placky jahelné nebo pohankové.

Poznámka: Nemáme-li granulovaný česnek, rozetřeme do čočky dva stroužky čerstvého česneku, buďto se solí, to pak již čočku nesolíme, nebo bez soli, prostě jak to svedeme lépe :-) Čerstvý rozetřený česnek vkládáme také při začátku varu. Nepovařený by chuť pyré silně pozměnil. Chceme-li mít však chuť ostřejší, dáme jej v závěru varu. Zde si však můžete pyré ochutit dle své vlastní volby. Pro oslabené trávení raději česnek povaříme nebo použijeme granulovaný tak jak je výše uvedeno.

Kupodivu toto luštěninové pyré je velice dobře stravitelné i pro oslabené trávení. Doporučuji jej však konzumovat jen jako oddělenou stravu. Tím se trávení velice usnadní.

Sdílení

    23 959 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. Dáša Odpovědět
      Prosím Vás, olej i umeocet přidáváme ještě před vařením jako i ostatní koření? I Tamari? Děkuji za odpověď :)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Dášo, děkuji za upozornění, už jsem to doplnila v textu. Panenské oleje dáváme vždy až do hotového pokrmu, umeoctem dochutíme také až v závěru. Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *