Rajčatová pomazánka

třední miska – víc jak 600 g pomazánky | Při oslabené slinivce jen menší množství.

Ingredience:
  • 250 g jemného tvarohu (balená kostka)
  • 50 g jihočeského másla
  • 250 g čerstvých rajčat
  • 25 g rajského protlaku bez cukru
  • 1 rovná lžička sušené bazalky
  • mořská sůl (cca necelá lžička)
  • 60 g jemně pokrájené cibulky

Tato pomazánka je velice rychlá na přípravu a vzhledem k tomu, že rajčata již nejsou jenom sezónní zelenina, můžeme si ji dopřát po celý rok. Skleníková rajčata sice v zimním období moc vitamínů nemají, ale pomazánku osvěží svojí syrovostí. Více rajčatové chuti této pomazánce dodá rajský protlak.

Vzhledem k tomu,že rajčata obsahují šťávu, použijeme na přípravu pomazánky hutnější tvaroh z balených kostek. Kostku tvarohu vybalíme a vyklopíme do vyšší nádoby, ve které budeme pomazánku šlehat. Rajčata nakrájíme na drobné kousky, všechnu uvolněnou šťávu zachytíme a přidáme ke tvarohu. Cibulku nakrájíme na velmi jemno. Máslo necháme změknout, půjde pak krásně s tvarohem spojit a dodá pomazánce lahodnost.

Chceme-li mít pomazánku dobře stravitelnou, tak rajčata i cibulku spaříme. Každé spaříme zvlášť. Rajčata ještě před krájením kvůli sloupnutí slupky a cibulku pro zmírnění ostrosti a nadýmavosti. Tvaroh nejdříve spojíme s másle, buďto ručně nebo ponorným šlehačem. Zeleninu přidáme ke tvarohu, osolíme dle své chuti, okořeníme bazalkou a vše dobře prošleháme nebo rozetřeme do krémové struktury. Pikantnost pomazánky podpoříme rajským protlakem.

Rajčatovou pomazánku podáváme na rýžových chlebíčcích nebo na jakémkoliv pečivu, které máme rádi. Doporučuji též žitný kváskový chléb. Na něm asi pomazánka chuťově vynikne nejvíce.

Poznámka: Pro oslabenou slinivku je pomazánka stravitelná v nepřehnaném množství, ale doporučuji při přípravě spařit jak rajčata tak cibulku a rajčata oloupat. Máslo přidat můžete nebo ne, je to dle toho, zda máte rádi pomazánky jemnější nebo jen více tvarohové.

Kdo má rád pomazánku ostřejší a nemá potíže s trávením, spařovat nic nemusí.

Sdílení

    35 854 zobrazení článku
    O autorce
    7 komentářů
    1. ipaletova Odpovědět
      Včera jsem si tuto pomazánku udělala, a protože mám ráda ostřejší chuť, tak jsem přidala kousek chilli papričky. Pomazánka je prostě úžasná a s celozrnným chlebem je naprosto boží.
    2. Tereza Odpovědět
      Opravdu boží!!! Během chvilky byla pryč :-) Vynikající kombinace, děkuji za tip.
      • Alemari Odpovědět
        :-) Díky milá Terezko. To jsem ráda, že Vám tak zachutnala. Mějte se hezky. Alemari
    3. Veronika Odpovědět
      Tahle pomazánka je dobrá.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji. Alemari
    4. Marky Odpovědět
      Dobrý den přeji. A co to máslo? Děkuji
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den milá Marky. Jejda. Děkuji za upozornění. Hold, někdy se chybička v tom množství receptů vloudí...Už jsem to do textu opravila. Zdraví Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *