Rajčatový salát s cibulkou není nic „nového pod sluncem“, ale dle původního receptu může citlivým lidem působit trávicí potíže. Abychom nebyli my, co máme oslabenou slinivku ochuzeni o tuto salátovou pochoutku, připravila jsem jeho jemnější variantu. Je lehčeji stravitelná a přitom chuťově k nerozeznání.
Rajčata před krájením zalijeme v misce vařící vodou, do každého píchneme nožem a ponecháme asi tak 1 minutu odležet. Jakmile vidíme, že se v místě vpichu začíná slupka rozevírat, půjde již celý plod oloupat. Rajčata ochladíme ve studené vodě a oloupeme. Rozkrojíme, vykrojíme tvrdší část od stopky a nakrájíme na plátky.
Cibulku nakrájíme na velmi jemno a v jiné misce zalijeme též vařící vodou. Ponecháme aspoň 2 minuty, a poté scedíme. Můžeme ji ještě i ochladit prolitím studenou vodou.
Oloupaná, pokrájená rajčata a spařenou cibulku smícháme, polijeme umeoctem, ale nesolíme. Umeocet je slanokyselý a jeho přídavek postačí. Pak již jenom přidáme pokrájený kopr pro lepší trávení a kdo chce, může salát i pokapat olivovým olejem.
Jemný salát z rajčat podáváme s pečivem jako samostatnou svačinu nebo i jako přílohu k dalším pokrmům.