Rajčatový jemný salát

1 porce | Pro bezlepkovou dietu s vhodným pečivem.

Ingredience:
  • 250 g rajčat
  • 30 g cibulky
  • 1,5 lžičky umeocta
  • čerstvý kopr
  • popř. trochu panenského olivového oleje

Rajčatový salát s cibulkou není nic „nového pod sluncem“, ale dle původního receptu může citlivým lidem působit trávicí potíže. Abychom nebyli my, co máme oslabenou slinivku ochuzeni o tuto salátovou pochoutku, připravila jsem jeho jemnější variantu. Je lehčeji stravitelná a přitom chuťově k nerozeznání.

Rajčata před krájením zalijeme v misce vařící vodou, do každého píchneme nožem a ponecháme asi tak 1 minutu odležet. Jakmile vidíme, že se v místě vpichu začíná slupka rozevírat, půjde již celý plod oloupat. Rajčata ochladíme ve studené vodě a oloupeme. Rozkrojíme, vykrojíme tvrdší část od stopky a nakrájíme na plátky.

Cibulku nakrájíme na velmi jemno a v jiné misce zalijeme též vařící vodou. Ponecháme aspoň 2 minuty, a poté scedíme. Můžeme ji ještě i ochladit prolitím studenou vodou.

Oloupaná, pokrájená rajčata a spařenou cibulku smícháme, polijeme umeoctem, ale nesolíme. Umeocet je slanokyselý a jeho přídavek postačí. Pak již jenom přidáme pokrájený kopr pro lepší trávení a kdo chce, může salát i pokapat olivovým olejem.

Jemný salát z rajčat podáváme s pečivem jako samostatnou svačinu nebo i jako přílohu k dalším pokrmům.

Poznámka: Rajčatový salát v této podobě je velmi jemný a velice dobře stravitelný. Mé oslabené slinivce vyhovuje, a ani spařená cibulka mi nečinila trávicí problémy. Rajčata bez slupek a spařená cibulka jsou o mnoho lépe stravitelné než bez tohoto ošetření. Kdo má problémy se slinivkou větší, může ještě při krájení odstranit z rajčat i zrníčka, která též mohou dráždit v trávicím traktu.

Klasický ocet je nahrazen umeoctem, který má současně i velice pozitivní vliv na trávení, a bez něj si již v naší domácnosti saláty neumíme vůbec představit.

Samotný salát je vhodný i do bezlepkové diety, ale s vhodným pečivem.

38 788 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*