
Do chladného předvánočního období se hodí určitě jakékoliv luštěniny. Fazole v rajské netradičně jsem již uvedla, ale nebyly vhodné pro bezlepkovou dietu. Tyto jsou sice v mnohém podobné, ale zahuštění je jiné…
Fazole namočíme do vody a necháme je bobtnat nejlépe tak dva dny. Vodu každý den vyměníme a odstraníme tak kyselinou fytovou, která pro organismus není vhodná, protože odebírá tělu minerální látky.
Fazole jsou vlastně již mírně naklíčené, což je jenom dobře. Poslední vodu z namáčení také vylijeme a fazole zalijeme novou čistou vodou a v ní je budeme vařit. Přidáme trochu bazalky a majoránky, 2 bobkové listy a vaříme cca 30 minut.
Pak přijde na řadu cibulka. Na jemno pokrájenou cibulku vsypeme k fazolce společně s granulovaným česnekem (může být i čerstvý, rozetřený bez soli) a vaříme zhruba 15 minut nebo tak dlouho, dokud nejsou fazolky úplně měkké tak jak je máme rádi.
Někdo je má raději „al dente“, někdo zase měkké, že se rozplývají na jazyku. To již nechám na vás :-)
Většinou v této části přípravy, když jsou fazolky úplně měkké, je nechám mírně prochladnout, sliji a odměřím tekutinu, která zbyla a doplním ji do objemu 430–450 ml. Vrátím tekutinu zpět do hrnce a pokračuji v přípravě.
Nyní k měkkým fazolím přidáme záklechtku z hladké rýžové mouky rozmíchané ve studené vodě a vše přivedeme k varu a povaříme na hustší kaši. Kaši v závěru rozředíme přídavkem rajského protlaku a dochutíme výraznějším hustým protlakem z tuby od firmy Alnatura.
Úplně v závěru již jenom doladíme chutě. Přidáme sojovou omáčku a umeocet a vše, už bez vaření, omastíme kvalitním panenským olejem. Nejlépe se mi osvědčil kmínový, ale výborný bude i slunečnicový nebo olivový či řepkový.
Čerstvá nebo mražená petrželka dodá svoji specifickou vůni tomuto vydatnému pokrmu, který se hodí jak na oběd tak na časnou večeři.
Na talíři můžeme přidat k fazolkám barevnou oblohu z čerstvé zeleniny.
Jako přílohu jsem zvolila salát z kvašeného zelí s koprem a vhodné pečivo dosytí hladové :-)
Fazolky jsou však chutné i bez přílohy.