Rajské fazolky

4 porce | Pro bezlepkovou dietu zvolit jako přílohu vhodné bezlepkové pečivo, brambory nebo rýžové knedlíky.

Ingredience
  • 250 g středně velkých bílých fazolí (v suchém stavu)
  • 130 g cibule
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • ½ lžičky jemného tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 rovná lžičky granulovaného česneku
  • 60 g rýžové hladké mouky + 250 ml vody
  • 500 g rajčatového protlaku (např. krabice „Passata di pomodore“)
  • 40 g hustého rajského protlaku „Alnatura“
  • 1 lžičky sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička umeocta
  • 1 lžíce panenského oleje (slunečnicový, olivový, řepkový, kmínový, apod.)
  • čerstvá nebo mražená petrželka
  • čerstvá zelenina na oblohu

Příloha:

  • salát z kysaného zelí s koprem
  • kváskový chléb, popř. bezlepkové pečivo nebo vařené brambor

Do chladného předvánočního období se hodí určitě jakékoliv luštěniny. Fazole v rajské netradičně jsem již uvedla, ale nebyly vhodné pro bezlepkovou dietu. Tyto jsou sice v mnohém podobné, ale zahuštění je jiné…

Fazole namočíme do vody a necháme je bobtnat nejlépe tak dva dny. Vodu každý den vyměníme a odstraníme tak kyselinou fytovou, která pro organismus není vhodná, protože odebírá tělu minerální látky.

Fazole jsou vlastně již mírně naklíčené, což je jenom dobře. Poslední vodu z namáčení také vylijeme a fazole zalijeme novou čistou vodou a v ní je budeme vařit. Přidáme trochu bazalky a majoránky, 2 bobkové listy a vaříme cca 30 minut.

Pak přijde na řadu cibulka. Na jemno pokrájenou cibulku vsypeme k fazolce společně s granulovaným česnekem (může být i čerstvý, rozetřený bez soli) a vaříme zhruba 15 minut nebo tak dlouho, dokud nejsou fazolky úplně měkké tak jak je máme rádi.
Někdo je má raději „al dente“, někdo zase měkké, že se rozplývají na jazyku. To již nechám na vás :-)

Většinou v této části přípravy, když jsou fazolky úplně měkké, je nechám mírně prochladnout, sliji a odměřím tekutinu, která zbyla a doplním ji do objemu 430–450 ml. Vrátím tekutinu zpět do hrnce a pokračuji v přípravě.

Nyní k měkkým fazolím přidáme záklechtku z hladké rýžové mouky rozmíchané ve studené vodě a vše přivedeme k varu a povaříme na hustší kaši. Kaši v závěru rozředíme přídavkem rajského protlaku a dochutíme výraznějším hustým protlakem z tuby od firmy Alnatura.

Úplně v závěru již jenom doladíme chutě. Přidáme sojovou omáčku a umeocet a vše, už bez vaření, omastíme kvalitním panenským olejem. Nejlépe se mi osvědčil kmínový, ale výborný bude i slunečnicový nebo olivový či řepkový.

Čerstvá nebo mražená petrželka dodá svoji specifickou vůni tomuto vydatnému pokrmu, který se hodí jak na oběd tak na časnou večeři.
Na talíři můžeme přidat k fazolkám barevnou oblohu z čerstvé zeleniny.

Jako přílohu jsem zvolila salát z kvašeného zelí s koprem a vhodné pečivo dosytí hladové :-)
Fazolky jsou však chutné i bez přílohy.

Poznámka: Samotné fazolky v rajské jsou jako pokrm vhodné do bezlepkové diety, ale kváskový chléb k nim přiložit nelze. Pro lidi s touto dietou bude vhodné bezlepkové pečivo nebo Rýžové knedlíky přílohové. Také by šly přiložit čerstvě uvařené brambory.

Fazolky si občas připravuji souběžně s jiným pokrmem a mám je pak v půli, před přilitím další tekutiny, připravené dopředu v lednici a kdykoliv je mohu dovařit. Dlouho je však neskladujeme.

I když použité koření hodně zlepšuje stravitelnost luštěnin, do diety pro oslabenou slinivku rajské fazolky nezařazuji.

27 732 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*