Řecký salát

2 porce | Při oslabené slinivce ingredience upravit pro lepší stravitelnost – viz níže. | Pro bezlepkovou dietu s vhodným pečivem, třeba rýžovým pufovaným chlebem.

Ingredience:
  • 150–200 g sýru feta
  • 1 větší salátová okurka
  • 3 rajčata
  • 1 menší hlávkový nebo ledový salát
  • 2 červené cibulky
  • olivy
  • 1–2 lžíce olivového oleje
  • citronová šťáva
  • oregano, bazalka, saturejka, pažitka
  • trochu mořské soli

Řecký salát máme v rodině rádi všichnia jeho obměny a varianty snese občas i oslabená slinivka. Kvalitní sýr feta,okurky oloupané, rajčata spařená a oloupaná, cibulka též pokrájená a spařená, nakrájený salát, to vše spolu dohromady vykouzlí lépe stravitelnou variantu tohoto klasického salátu.

Oloupaná rajčata nakrájíme, okurky bez slupky nakrájíme na plátky nebo kostičky. Salát nasekáme nebo natrháme na malé kousky. Všechny připravené suroviny včetně jemně pokrájené a spařené červené cibulky smícháme v míse.

Sýr nakrájíme též na kostky. Přimícháme k salátu, který zlehka osolíme (sýr je slaný), pokapeme citrónovou šťávou, okořeníme a zakápneme 1–2 lžícemi olivového oleje.

V závěru přidáme olivy bez pecek. Krájené nebo vcelku. Po vychlazení salát podáváme s celozrnným pečivem nebo s žitnými plackami.

Tato přidaná fotografie lépe vystihuje podobu řeckého salátu tak, jak si ho připravuji pro svoji oslabenou slinivku. Horní fotografie je ještě bez spařeného a oloupaného rajčete a s hlávkovým salátem modernější zabarvené odrůdy…Ale to jste určitě poznali:-)

Poznámka: Rajčata spařuji tak, že na ně zprudka naliji vařící vodu v množství, aby byla potopena. Ve vodě do každého plodu píchnu špičkou nože. Až vidím, že se řez začíná rozevírat a prodlužovat, což je u různých druhů rajčat za různou dobu, vyjmu jedno rajče, ochladím je a zkouším oloupat. Obvykle již zhruba po 2–3 minutách jde krásně slupka sloupnout.

Sdílení

    13 813 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *