Ředkvičková pomazánka

redkvickova-pomazanka

miska – cca 500-550 g pomazánky | Pro oslabenou slinivku je v malém množství též vhodná.

Ingredience:
  • 250 g jemného tvarohu
  • cca 50 g čerstvého másla nebo 45 g přepuštěného másla „ghí“
  • 140 g ředkviček
  • 1 lžička mletého kmínu
  • koření  „Horalka“
  • 2 lžičky umeocta
  • 30 g jemných ovesných vloček + 80 ml vařící vody (na nabobtnání)
  • 1 lžička kvalitní hořčice bez cukru (Delikates Alnatura apod.)
  • 15 g namixovaných lněných nebo i chia semínek
  • 1 lžička panenského kmínového nebo i jiného panenského oleje
  • 2 lžičky sojové omáčky „Tamari“
  • 40-50 g na jemno pokrájené cibulky (pro oslabenou slinivku  krátce spařit vařící vodou)
  • mořská sůl na dochucení

Možná se vám také někdy stává, že v ledničce nemáte mnoho surovin a přemýšlíte co z dostupných udělat. Máte-li v ní tvaroh, lze vždy připravit pomazánku. Tentokrát mi  zbyl i svazek ředkviček a nová pomazánka byla zanedlouho na světě. Je zajímavá svou krémovou konzistencí a jinou pikantností než jak jsme zvyklí.

Příprava není složitá. Nejdříve začneme s přípravou ředkviček, které očistíme a na jemno nastrouháme. Uvolňuje se při tom růžová voda, kterou částečně slijeme, ale je dobré si ji ponechat někde bokem na případné ředění pomazánky.

Pokračujeme spařením jemných ovesným vloček, které necháme nabobtnat a vychladnout. Vařící vody dáme doopravdy jen uvedené množství, aby ovesný přídavek do pomazánky nebyl řídký.

Tvaroh vyklopíme do mísy, ve které budeme pomazánku míchat nebo šlehat a přidáme změklé máslo nebo změklé „ghí“ a vychladlé nabobtnané ovesné vločky. Dobře rozmícháme.

Vzniklou směs okořeníme a spojíme s nastrouhanými ředkvičkami. Pomazánku zahustíme namixovanými lněnými nebo chia semínky. Dochutíme hořčicí, sojovou omáčkou a osolíme. Necháme chvíli odležet, aby namixovaná semínka na sebe navázala přebytečnou vlhkost. Chceme-li mít pomazánku řidší přidáme ještě vodu z ředkviček.

Připravenou pomazánku přemístíme z mísy do nádoby, ve které ji budeme přechovávat a dáme ji vychladit. Krátce uleželou a vychlazenou pomazánku mažeme na jakékoliv vhodné pečivo, obložíme zeleninou a nezbývá než si pochutnávat.

Poznámka: Ovesné vločky zalévám vařící vodou přímo v malé misce na váze. Tak docílím nejlépe jen požadovaného množství vařící vody.

O kvalitách chia semínek jsem již psala u receptu na jinou pomazánku.

Jak chia semínka tak lněná jsou do pomazánky velice vhodná, protože vážou přebytečnou vlhkost a pomazánku zahustí. A nejen to, dodají pomazánce i kvalitní tuky. Pomazánka je bezlepková a a bude vhodná i do této diety za předpokladu použití bezlepkového pečiva. Pro oslabenou slinivku mi také vyhovovala a s jejím strávením jsem neměla potíže. myslím si, že pro slinivku v klidovém období je vhodná.

38 447 zobrazení článku

Zanechte odpověď

*