Možná se vám také někdy stává, že v ledničce nemáte mnoho surovin a přemýšlíte co z dostupných udělat. Máte-li v ní tvaroh, lze vždy připravit pomazánku. Tentokrát mi zbyl i svazek ředkviček a nová pomazánka byla zanedlouho na světě. Je zajímavá svou krémovou konzistencí a jinou pikantností než jak jsme zvyklí.
Příprava není složitá. Nejdříve začneme s přípravou ředkviček, které očistíme a na jemno nastrouháme. Uvolňuje se při tom růžová voda, kterou částečně slijeme, ale je dobré si ji ponechat někde bokem na případné ředění pomazánky.
Pokračujeme spařením jemných ovesným vloček, které necháme nabobtnat a vychladnout. Vařící vody dáme doopravdy jen uvedené množství, aby ovesný přídavek do pomazánky nebyl řídký.
Tvaroh vyklopíme do mísy, ve které budeme pomazánku míchat nebo šlehat a přidáme změklé máslo nebo změklé „ghí“ a vychladlé nabobtnané ovesné vločky. Dobře rozmícháme.
Vzniklou směs okořeníme a spojíme s nastrouhanými ředkvičkami. Pomazánku zahustíme namixovanými lněnými nebo chia semínky. Dochutíme hořčicí, sojovou omáčkou a osolíme. Necháme chvíli odležet, aby namixovaná semínka na sebe navázala přebytečnou vlhkost. Chceme-li mít pomazánku řidší přidáme ještě vodu z ředkviček.
Připravenou pomazánku přemístíme z mísy do nádoby, ve které ji budeme přechovávat a dáme ji vychladit. Krátce uleželou a vychlazenou pomazánku mažeme na jakékoliv vhodné pečivo, obložíme zeleninou a nezbývá než si pochutnávat.