Ředkvičky s ledovým salátem

3 větší porce

Ingredience:
  • 500 g ledového salátu
  • 200 g ředkviček
  • 25 g pórku
  • 100 g červené cibulky
  • 2,5 lžíce citrónové šťávy
  • sojová omáčky „Tamari“
  • sušená bazalka
  • řepkový, popř. slunečnicový olej
  • mořská sůl
  • trošku čerstvé petrželky

Ledový salátje velmi křehký a saláty z něj připravené jsou chutné, ale musí být konzumovány co nejdřív po přípravě. Hlávku ledového salátu překrojíme na menší kusy, které nakrájíme na čtverečky.

Přířezy rozebereme ho na lístky a promyjeme pod tekoucí vodou. Ředkvičky nakrájíme na plátky a pórek na tenké nudličky a na drobno. Cibulku na jemné srpky.

Všechnu zeleninu v míse promícháme a přidáme bazalku. Pokud ho nebudeme hned konzumovat, v této fázi přípravy vydrží v chladu 2-3 hodiny a nezvadne.

Těsně před podáním jej trochu osolíme, ochutíme sojovou omáčkou Tamari, okyselíme citrónovou šťávou a přikápneme řepkový olej.

Salát jíme s pečivem, sýrem nebo ho použijeme jako přílohu k jiným pokrmům.

Poznámka: Hotový salát nelze dlouho uchovávat, byť v lednici. Mám zkušenost, že dochucený rychle vadne a ztrácí na kvalitě.

Salát z ředkviček s ledovým salátem je velice dobře stravitelný. Moje slinivka v klidovém období ještě snese ředkvičku i neoloupanou a tak mám tento salát ráda. V rodině chutná všem. Pro oslabenou slinivku je vhodné cibulku a pórek před přidáním do salátu spařit vařící vodou – pro jistotu.

Sdílení

    13 482 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *