Lilek baklažán mi vždy připomene návštěvu v Uzbekistánu. Kdekoliv je k vidění, přitahuje mne svou krásnou tmavofialovou barvou a tak mnohdy neodolám a koupím ho. Orientální jídlo v podobě smažených a vychlazených plátků lilku, který nám byl podán jako salát s koprem však nepřipravím.
Rozhodla jsem se ho podusit společně s další zeleninou jako přídavek do rizota.
Baklažány omyjeme a oloupeme fialovou slupku. Pokrájíme je na plátky a následně na menší kostky. Rajčátka nakrájíme na osminky a zelenou papriku na proužky. Na olivovém oleji krátce orestujeme pokrájenou cibuli a po chvíli poprášíme červenou paprikou.
Přidáme krájený baklažán a zelené papriky a restujeme na cibuli a červené paprice, až se směs zabarví. Pak podlijeme a dusíme. Mezitím si spaříme a oloupeme mandle, které vysušíme a dáme do horkovzdušné trouby orestovat bez tuku.
V samostatném hrnci si uvaříme propranou rýži parboiled s uvedeným množstvím vody do měkka. Při varu rýži osolíme a po uvaření dáme do peřin „dojít“.
Zeleninovou směs okořeníme uvedeným kořením a přidáme krájená rajčata, která chvíli podusíme, ale jenom tak, aby se nám nestáhla ze slupek.
Přisypeme sušený granulovaný česnek, kápneme trochu sojové omáčky Tamari a nakonec přilijeme rajské pyré.
Na závěr jenom přimícháme uvařenou rýži a orestované mandle a můžeme podávat. Rizoto zdobíme čerstvou bazalkou.