Rizoto s baklažánem

4 porce | Při oslabené slinivce jen dle náhradního receptu v poznámce.

Ingredience:
  • 380–400 g očištěného baklažánu
  • cca 250 g malých rajčat
  • 200 g cibule
  • 220 g světlé zelené papriky
  • 150 g rajského protlaku „Passata di pomodoro“
  • 300 g rýže parboiled (+600 ml vody)
  • sušené bylinky a koření (1 lžička saturejky, 1 lžička bazalky, ½ lžičky estragonu, ½ lžičky tymiánu, 2 lžičky červené papriky)
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička sušeného granulovaného česneku
  • mořská sůl

Lilek baklažán mi vždy připomene návštěvu v Uzbekistánu. Kdekoliv je k vidění, přitahuje mne svou krásnou tmavofialovou barvou a tak mnohdy neodolám a koupím ho. Orientální jídlo v podobě smažených a vychlazených plátků lilku, který nám byl podán jako salát s koprem však nepřipravím.

Rozhodla jsem se ho podusit společně s další zeleninou jako přídavek do rizota.

Baklažány omyjeme a oloupeme fialovou slupku. Pokrájíme je na plátky a následně na menší kostky. Rajčátka nakrájíme na osminky a zelenou papriku na proužky. Na olivovém oleji krátce orestujeme pokrájenou cibuli a po chvíli poprášíme červenou paprikou.

Přidáme krájený baklažán a zelené papriky a restujeme na cibuli a červené paprice, až se směs zabarví. Pak podlijeme a dusíme. Mezitím si spaříme a oloupeme mandle, které vysušíme a dáme do horkovzdušné trouby orestovat bez tuku.

V samostatném hrnci si uvaříme propranou rýži parboiled s uvedeným množstvím vody do měkka. Při varu rýži osolíme a po uvaření dáme do peřin „dojít“.

Zeleninovou směs okořeníme uvedeným kořením a přidáme krájená rajčata, která chvíli podusíme, ale jenom tak, aby se nám nestáhla ze slupek.

Přisypeme sušený granulovaný česnek, kápneme trochu sojové omáčky Tamari a nakonec přilijeme rajské pyré.

Na závěr jenom přimícháme uvařenou rýži a orestované mandle a můžeme podávat. Rizoto zdobíme čerstvou bazalkou.

Poznámka: Chuťově je tento pokrm velice zajímavý a připomíná mi vůni dálek. Přídavek restovaných mandlí nahradí absenci živočišné bílkoviny a dodá jídlu nevšední příchuť a výrazně jídlo výživově posílí pro ty, co potřebují kalorie.

Neodolala jsem a musela ochutnat malou porci a tak jsem si opět ověřila na svém těle, že pro oslabenou slinivku takto připravené rizoto se zeleninou, která má slupky, není vhodné.

Dietněji pro slinivku tento pokrm uvaříme jenom dušený na malém množství vody. Rajčata předem spaříme, oloupeme a pokrájíme. Očištěnou papriku podusíme ve čtvrtkách společně s cibulí i baklažánem. Kořeníme dle vlastní úvahy. Papriku pak vyjmeme a vyškrábneme dužninu ze slupek, pak ji překrájíme a přidáme pro vůni zpět do pokrmu. Slupky vyhodíme. Jsou pro oslabenou slinivku hůře stravitelné.

Vodu maximálně vydusíme a směs trochu zalijeme rajským protlakem. Dle zvážení přimícháme restované mandle. Zeleninovou směs na závěr můžeme lehce omastit kvalitním panenským olejem a pak ji promícháme s vařenou rýží.

Tato dietní varianta pokrmu mi neublížila a mohu říci, že jsem si pochutnala. Mandle jsem však raději vynechala a omaštění též. Vůbec nebylo nutné. Chuťově bylo jídlo velice blízké původnímu pokrmu.

Podušenou zeleninovou směs v nedietní variantě lze podat i odděleně s rýží a je to také velmi chutný pokrm.

11 214 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*