
Do tradičního pokrmu se mnoho převratných myšlenek vnést asi nedá. Ale všechny jeho složky je možné připravit dietněji a zdravěji a s použitím Robi oválků místo masa dokonce i vegetariánsky. Jistě, nebude to již „vepřo“, však také v názvu vepřové maso nefiguruje…:-)
Z celého postupu je nejdelší příprava hrnkových knedlíků. Proto začneme nejdříve přípravou přílohy dle receptu na celozrnné knedlíky.
Zatímco se knedlíky v hrnečcích vaří, nastrouháme mladé zelí, odvážíme ho, vložíme od kastrolu a podlijeme vodou. Dáme dusit. Zprvu dusíme odkryté, aby mohly čpavé a nadýmavé látky ze zelí uniknout společně s párou a nenatekly nám z pokličky do pokrmu zpět v její zkapalněné podobě.
Asi tak po 7-10 minutách přidáme k zelí trochu mletého nebo celého kmínu, mořské soli, promícháme a dusíme dál již přikryté úplně do měkka. Na zahuštění zelí si připravíme jemnou špaldovou mouku, kterou rozmícháme ve vodě a nalijeme do již uvařeného měkkého zelí. Zelí s moukou ještě 2-3 minuty povaříme, dochutíme sojovou omáčkou Tamari a okyselíme umeoctem.
S Robi oválky mnoho práce mít nebudeme. Jsou již připraveny v marinádě jako polotovar. Pro připomínku chuti vepřového masa, které jsme u nás doma většinou pekli hojně potřené česnekem a posypané kmínem si robi maso z obou stran posypeme mletým kmínem a česnekovým granulátem.
Oválky naklademe na malý plech a trošku podlijeme vodou. Pečeme ve vyhřáté troubě 15 – 20 minut, nejdříve přikryté třebas alobalem a pak ke konci odkryté, abychom trochu povrch oválků zapekli. Zbylou vypečenou šťávou pokrm pak poléváme.
A na závěr již vše jen pěkně naservírujeme na talíře, třebas s čerstvým koprem, a podáváme.