Robi Knedlo Zelo

2 porce

Ingredience:
  • „Robi oválky“
  • 300 g bílého zelí + 500 ml vody
  • mořská sůl
  • celý kmín
  • 20 g celozrnné jemné špaldové mouky + 200 ml vody
  • ½ lžičky umeocta
  • ½ lžičky sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička panenského oleje (olivový, slunečnicový)
  • mletý kmín
  • česnekový granulát
  • celozrnné hrnkové knedlíky

Do tradičního pokrmu se mnoho převratných myšlenek vnést asi nedá. Ale všechny jeho složky je možné připravit dietněji a zdravěji a s použitím Robi oválků místo masa dokonce i vegetariánsky. Jistě, nebude to již „vepřo“, však také v názvu vepřové maso nefiguruje…:-)

Z celého postupu je nejdelší příprava hrnkových knedlíků. Proto začneme nejdříve přípravou přílohy dle receptu na celozrnné knedlíky.

Zatímco se knedlíky v hrnečcích vaří, nastrouháme mladé zelí, odvážíme ho, vložíme od kastrolu a podlijeme vodou. Dáme dusit. Zprvu dusíme odkryté, aby mohly čpavé a nadýmavé látky ze zelí uniknout společně s párou a nenatekly nám z pokličky do pokrmu zpět v její zkapalněné podobě.

Asi tak po 7-10 minutách přidáme k zelí trochu mletého nebo celého kmínu, mořské soli, promícháme a dusíme dál již přikryté úplně do měkka. Na zahuštění zelí si připravíme jemnou špaldovou mouku, kterou rozmícháme ve vodě a nalijeme do již uvařeného měkkého zelí. Zelí s moukou ještě 2-3 minuty povaříme, dochutíme sojovou omáčkou Tamari a okyselíme umeoctem.

S Robi oválky mnoho práce mít nebudeme. Jsou již připraveny v marinádě jako polotovar. Pro připomínku chuti vepřového masa, které jsme u nás doma většinou pekli hojně potřené česnekem a posypané kmínem si robi maso z obou stran posypeme mletým kmínem a česnekovým granulátem.

Oválky naklademe na malý plech a trošku podlijeme vodou. Pečeme ve vyhřáté troubě 15 – 20 minut, nejdříve přikryté třebas alobalem a pak ke konci odkryté, abychom trochu povrch oválků zapekli. Zbylou vypečenou šťávou pokrm pak poléváme.

A na závěr již vše jen pěkně naservírujeme na talíře, třebas s čerstvým koprem, a podáváme.

Poznámka: Tuto dietní kombinaci snesla i moje oslabená slinivka a proto mohu doporučit.
Přeji všem, co se nechají zlákat a vyzkouší, aby jim chutnalo tak jako nám.

11 849 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*