Robi na rozmarýnu

4 porce

Ingredience:
  • 500 g Robi oválků (marinované robi)
  • 200 g cibule
  • 100 g pórku
  • 150 g rajčat
  • 200 g červené papriky
  • 100 g zelené papriky
  • cca 200 g čínského zelí
  • 1 menší lžička sušeného rozmarýnu
  • 1–2 lžičky sladké červené papriky
  • 50 g panenského olivového oleje
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička sušeného granulovaného česneku nebo 2 stroužky čerstvého
  • 60 g mandlí
  • 2 lžičky sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička umeocta
  • mořská sůl

Příloha:

Ráda připravuji robi maso a z něho asi nejvíce robi oválky, které jsou již naležené v marinádě a jejích další opracování je velice snadné. Tentokrát jsem zvolila jako stěžejní koření aromatický rozmarýn, bylinku našich babiček, která dá celému pokrmu přitažlivou chuť.

Nejdříve si spaříme a oloupeme mandle. Dáme je oschnout a následně je orestujeme do světle růžova buď v horkovzdušné troubě nebo na plechu v klasické troubě. Nesolíme.

Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky, pórek nakrájíme na 4 cm špalíčky, podélně rozkrojíme a pak pokrájíme na tenké nudličky. Robi oválky překrojíme po délce na polovinu a připravíme z nich také proužky.

Papriky očistíme a nakrájíme, taktéž čínské zelí. A můžeme začít.

Jelikož jako přílohu volíme pečené brambory, je dobré si i jejich přípravu zařadit na začátek vaření. Mezi vařením se právě tak akorát upečou v troubě. Postup je uveden u receptu na Kapustičky v pažitkové omáčce.

Na olivovém oleji na pánvi zpěníme cibulku a přidáme nakrájené robi oválky. Přisypeme červenou papriku a krátce restujeme, až se paprika probarví. Pak vše podlijeme vývarem, popř. horkou vodou, a necháme dusit cca 3–5 minut s přidaným rozmarýnem.

Ke směsi vložíme nejdříve papriky, které jsou nejtvrdší a budou se provařovat nejdéle. Pak přijde na řadu čínské zelí, krájená rajčata a nakonec i pórek. Na zeleninu přidáme česnek buď sušený granulovaný nebo rozetřený čerstvý.

Směs již hlídáme, abychom zeleninu úplně nerozvařili. Ničím nezahušťujeme. Ochutíme sojovou omáčkou Tamari a zvýrazníme umeoctem. V úplném závěru směs dosolíme a vmícháme orestované mandle.

Podáváme s pečenými bylinkovými bramborami, ozdobené čerstvou petrželkou. Výbornou přílohou je červená řepa v umeoctu.

Poznámka: Na přípravu pokrmu můžeme použít i robi nudličky, ale mám lepší zkušenost s oválky, asi především z důvodu, že jsou již provoněné marinádou.

Zeleninu můžete dát do pokrmu v různém poměru, zde je mnoho možností.

Tento pokrm se sní beze zbytku, určitě si i bez masa můžete pochutnat. Je však určen lidem co nedrží nějakou šetřící dietu. Svoji slinivku bych asi touto delikatesou moc nenadchla, a tak jsem jen sledovala, jak v rodině pokrm postupně „mizí“, k mé velké radosti :-).

Ač rozmarýnu není v pokrmu mnoho, jeho vůně velice vyniká a proto je potřeba s ním spíš šetřit. Ve větším množství působí opojně. Toto nemám vyzkoušeno. Není doporučován ani moc v těhotenství a pro malé děti pro svoji aromatičnost.

Rozmarýn je bylinka, která v malém množství posiluje srdeční činnost a tím stimuluje krevní oběh. Zároveň však odstraňuje deprese, úzkost, uklidňuje mysl a uvolňuje vnitřní tenzi. Také může mít zklidňující účinek na migrény nervového typu.

11 811 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*