
Ráda připravuji robi maso a z něho asi nejvíce robi oválky, které jsou již naležené v marinádě a jejích další opracování je velice snadné. Tentokrát jsem zvolila jako stěžejní koření aromatický rozmarýn, bylinku našich babiček, která dá celému pokrmu přitažlivou chuť.
Nejdříve si spaříme a oloupeme mandle. Dáme je oschnout a následně je orestujeme do světle růžova buď v horkovzdušné troubě nebo na plechu v klasické troubě. Nesolíme.
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky, pórek nakrájíme na 4 cm špalíčky, podélně rozkrojíme a pak pokrájíme na tenké nudličky. Robi oválky překrojíme po délce na polovinu a připravíme z nich také proužky.
Papriky očistíme a nakrájíme, taktéž čínské zelí. A můžeme začít.
Jelikož jako přílohu volíme pečené brambory, je dobré si i jejich přípravu zařadit na začátek vaření. Mezi vařením se právě tak akorát upečou v troubě. Postup je uveden u receptu na Kapustičky v pažitkové omáčce.
Na olivovém oleji na pánvi zpěníme cibulku a přidáme nakrájené robi oválky. Přisypeme červenou papriku a krátce restujeme, až se paprika probarví. Pak vše podlijeme vývarem, popř. horkou vodou, a necháme dusit cca 3–5 minut s přidaným rozmarýnem.
Ke směsi vložíme nejdříve papriky, které jsou nejtvrdší a budou se provařovat nejdéle. Pak přijde na řadu čínské zelí, krájená rajčata a nakonec i pórek. Na zeleninu přidáme česnek buď sušený granulovaný nebo rozetřený čerstvý.
Směs již hlídáme, abychom zeleninu úplně nerozvařili. Ničím nezahušťujeme. Ochutíme sojovou omáčkou Tamari a zvýrazníme umeoctem. V úplném závěru směs dosolíme a vmícháme orestované mandle.
Podáváme s pečenými bylinkovými bramborami, ozdobené čerstvou petrželkou. Výbornou přílohou je červená řepa v umeoctu.