Robi nudličky s fazolkami a ořechy

4 porce

Ingredience:
  • 1 balíček „Robi nudliček“ (300 g)
  • 500 g očištěných zelených nebo žlutých fazolek
  • 150 g cibule
  • 50 g panenského olivového oleje (5 polévkových lžic)
  • 100 g mrkve (je zde spíš na ozdobu)
  • ½ lžičky kurkumy
  • trošku sušeného libečku (max. půl rovné čaj. lžičky)
  • trošku sušeného rozmarýnu (max. půl rovné čaj. lžičky)
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • 250 g rýže + 600 ml vody
  • mořská sůl

Marináda na Robi:

  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžička sojové omáčky (nejlépe japonské „Tamari“)
  • 1 rovná lžička sušené bazalky
  • 1 rovná lžička sušeného estragonu
  • 1 rovná lžička jemného curry
  • trochu mořské soli

Na zahuštění a zjemnění:

  • 50 g hladké rýžové mouky + 300 ml vody
  • 15 g sušeného rýžového nápoje „Zajíc“ (nemusí nutně být)

Na dochucení a zvýraznění:

  • 1 lžička umeoctu
  • 1 lžička panenského kmínového oleje (viz poznámka dole)
  • 2 lžičky sojové omáčky „Tamari“ nebo dle chuti
  • čerstvá petrželka

Robi maso lze připravovat na mnoho způsobů a bude vždy chutné, pakliže ho dobře okořeníme nebo i naložíme. Vyzkoušejte si jej s fazolkami a s přídavkem vlašských ořechů. Pokrm obsahuje dostatek bílkovin, minerálních látek, vlákniny i vitamínů a tělu dobře poslouží k zasycení.

Robi nudličky jsou vakuově balené a neochucené a tak jim udělá dobře krátkodobé naložení v marinádě. Po otevření balíčku vás možná moc nenadchne slepená konzistence a řeknete si, co že se z tohoto kusu „čehosi“ má připravit :-)?

Ale s chutí do díla. Rukama hmotu rozvolníme na jednotlivé nudličky, které se začnou překvapivě od sebe lehce odlepovat a pak je trošku posolíme a po té naložíme do mísy do marinády z uvedených surovin a koření. Prospěje jim pauza 2 hodiny někde v chladu, ale nemáte-li tolik času, nevadí, stačí i doba, než si uvaříte rýži. Rýži promyjeme, velice mírně posolíme, čím méně tím zde i lépe, protože nám bude doplňovat pikantnější pokrm, a uvaříme ji souběžně do měkka.

Očistíme si veškerou zeleninu. Cibuli pak na jemno nakrájíme, mrkev třebas i ozdobně  – na kolečka, a fazolku, „oďobanou“ od konečků, na menší přířezy.
S vlastní přípravou začneme po naležení robi nudliček, protože je dobré toto jídlo nepřihřívat, jako vůbec veškeré pokrmy a tedy tak, abychom pak mohli hned servírovat.

Na olivovém oleji krátce orestujeme cibulku a přidáme pokrájenou mrkev. Promícháme a orestujeme na oleji též. Jako další přídavek bude naložené robi maso. Vše promícháme a prohřejeme. Nyní, ještě před podlitím, přidáme trochu kurkumy, aby se v oleji pokrm probarvil a obohatil o tento důležitý antioxidant.

Na řadu přijdou fazolky a cca 500 ml vařící vody na podlití, což nám zkrátí dobu přípravy. Do směsi vsypeme i vlašské ořechy a společně dusíme, až je fazolka s mrkví do měkka. Při dušení hlídáme a ještě jednou podlijeme cca 300 ml, opět horkou vodou, a dochutíme sušeným libečkem a rozmarýnem.

Celková doba dušení se bude odhadem pohybovat něco mezi 25–30 minutami. V závěru připravíme záklechtku z hladké rýžové mouky a vody, kterou pokrm zahustíme. Povaříme asi 2 minuty. Ještě v hrnci zjemníme vše sušeným rýžovým nápojem, není to sice nezbytné, ale pokrm dostane jemnou smetanovou příchuť.

Zdá-li se nám směs málo výrazná, v závěru můžeme všechny chutě podpořit přídavkem lžičky umeocta a sojovou omáčkou. Celkový dojem určitě velice vylepší lžička kmínového oleje a hrst čerstvé sekané petrželky.

Hotové jídlo hned servírujeme s uvařenou rýží a ozdobíme čerstvou výraznou zeleninou, která je zde již však jen tak „pro oko“ :-)

Poznámka: Tento pokrm jsem připravovala pro druhé v rodině a sama jsem jenom ochutnala. Malé množství mi neublížilo, ale do kategorie jídel pro lidi s oslabenou slinivkou jsem ho nezařadila. Není ani vhodný pro bezlepkovou dietu, protože robi maso lepek obsahuje.

Bude vyhovovat lidem co mají alergii na mléčné produkty a všem těm, které se chtějí stravovat chutně a při tom zdravě a nejsou omezeni nějakými zažívacími problémy.

Pokrm není nutno příliš solit. Přidané bylinky, se kterými však též zacházíme opatrně, jsou zde místo soli.

Kmínový olej je panenský olej ze semen kmínu, je chuťově tak vynikající, že pokud si jej zakoupíte, nebudete litovat. Je výborný jak do salátů tak do hotových pokrmů. Výborně upravuje zažívání a navíc obsahuje mnoho účinných a ochranných látek pro lidský organizmus. Vysoký obsah monoterpenů se uplatňuje především v přímé ochraně buněk před rakovinou. Jeho použití je dokladováno již ze středověku především při slabosti, bolestech hlavy, prochladnutí. Účinkuje dobře i zevně na různé problémy s pokožkou.

Použití panenského kmínového oleje je doopravdy velice všestranné a od té doby, co jsem jej poprvé ochutnala, zařadil se společně s panenským olejem z meruňkových jader mezi oleje, které mám stále k dispozici a pravidelně je užívám, když ne přímo do jídla tak jako lék. Všem vřele oba doporučuji.

Sdílení

    11 339 zobrazení článku
    O autorce
    10 komentářů
    1. Marie Odpovědět
      Dobré poledne Alemari, ten kmínový olej je trochu pálivý? Je to olej z černého kmínu nebo-li černuchy seté? Nebo máte na mysli nějaký olej z klasického kmínu - např. -Solio Kmínový olej za studena lisovaný 250 ml ? Já jsem si šla zakoupit kmínový olej a nyní jsem zjistila, že jsem si přinesla domů právě olej z černého kmínu. Asi jsme si s prodavačkou nerozuměli. Už jsem ho načala, tak ho budu muset spotřebovat. Hned jsem 1 kapku ochutnala a je pálivý a trochu jako větrový. Stále ho v krku cítím. Ale není mi nepříjemný.Máte s tímto černým kmínem své zkušenosti? A hodí se na oslabenou slinivku? Zrovna nyní jsem v trochu podrážděném stavu, kvůli psychickým problémům. Chtěla jsem si ho dávat do cuketové polévky, kterou jsem dle Vašeho receptu vařila již 3x a nemůžu se jí nabažit!!! Je prostě vynikající a přitom tak rychlá a jednoduchá! Ale do ní v receptu asi dáváte olej ze semen kmínu nikoli z černuchy seté, že? Pěkný den! Marie
      • Alemari Odpovědět
        Milá Marie. Zkušenosti s uvedeným olejem nemám, jen s klasickým panenským olejem z kmínu. Ano, tu značku, kterou jste zmínila. Tento olej mi na oslabenou slinivku vyhovuje. Pomáhá s trávením. Jsem ráda, že Vám u mne na webu chutná. Olej z kmínu, který jste si koupila je asi silnější a může být ostřejší. Neměla jsem jej. Pro užití by to chtělo spíš vytestovat. Ale zeptejte se svého těla a pakliže Vám bude chutnat, je pravděpodobné, že bude také tělu prospívat. Zdravím. Alemari
    2. Marie Odpovědět
      Dobré ráno Alemari, Ještě se vracím k těm cuketám.Jakožto pacientka po operaci žlučníku, která je nucena používat celoživotní šetřící dietu a také pacientka s oslabenou funkcí slinivky, jsem si před pár dny upekla k obědu cuketový nákyp, dle receptu z internetu s kypřícím práškem. Přestože jsem použila jen dietní ingreience, mi tohle jídlo nesedlo. Byla jsem velmi zklamaná ze svého zažívání, které si s tímto pokrmem moc dobře neporadilo. Po dvou kouscích jsem byla celé odpoledne nadmutá. Ještě, že mám PANZYTRAT a také jsem vařila celé odpoledne různé protinadýmavé čaje. Přitom, abych se zasytila, musela bych toho sníst podstatně více. Víte vrtá mi hlavou, čím jsem se provinila. Mám podezření na dvě věci: 1. Myslím si, jestli mi nevadila ta úprava pečením. Protože já si vlastně všechna masa a vůbec pokrmy ze zeleniny jen vařím nebo dusím. 2. Do nákypu jsem dávala kypřící prášek do pečiva a tak jestli mi nevadilo, že jsem ten nákyp jedla ještě teplý. Ráda bych věděla, co jsem udělala za chybu, abych se jí příště vyvarovala.Je mi to fakt divné, protože například občas si připravím k obědu zapečený květák či brokolici a to moje zažívání zvládne. Reaguje naše zažívání odlišně na úpravu PEČENÍM oproti zapekání? Pěkný den. Marie
      • Alemari Odpovědět
        Milá Marie, přeji hezký den. Bohužel, nemohu konkrétně odpovědět na Váš dotaz, čím jste si ublížila, to je víc na osobní poradenství. Nezjistím to takto na dálku. Jsme každý jiný a toto lze rozebrat jedině osobně. On ten dotaz nelze moc zevšeobecnit. Každý může reagovat jinak, ale osobně mohu jen říci, že zapékání vnímám totéž jako pečení a cokoliv je tepelně upraveno, by mělo být lehčeji stravitelné, ale je důležitá kombinace a použití surovin a též i teplota, při které je potravina upravena. Děkuji za pochopení, ale více Vám k tomu nesdělím. Srdečně zdravím. Alemari
    3. Marie Odpovědět
      Dobrý večer Alemari, nedá se nic dělat. Chápu Vás a omlouvám se za příliš osobní dotaz. Nevěřila bych, jak těžko se shání ten kmínový olej! Dnes jsem se ptala již ve 3. zdravé výživě a opět mi automaticky nabídli olej z kmínu černého. Kmínový olej ze semen kmínu ani zde neměli. Ještě mi zbývá jeden obchod, tak snad budu mít štěstí. V Brně je asi více možností, jak zdravé potraviny sehnat. Přeji Vám příjemný večer. Marie
      • Alemari Odpovědět
        Milá Marie, zdravím Vás a sděluji, že se není třeba omlouvat. Nic se nestalo. Zkuste ten kmínový olej zakoupit někde přes internet. To bude jistější. pěkný den přeji. Alemari
    4. Marie Odpovědět
      Ještě jsem zapomněla Alemari, že místo sladidla Sukrin, které jste mi doporučila, ale opět jej neměli a neměli ani datlový cukr, mi byl nabídnut Royal Green Bio cukr z kokosových květů 200 g. Máte s ním zkušenosti? Myslíte, že je to dobrá volba? S nákupem raději vyčkám, co mi odpovíte. Dobrou noc. Marie
      • Alemari Odpovědět
        Zkušenosti s tímto cukrem nemám, ale pročetla jsem si něco o něm a možná ho vyzkouším. Většinou si nové suroviny zakupuji na ověření. Vnímám ho lépe než rafinovaný bílý cukr, ale i zde platí zásada, všeho s mírou. Alemari
    5. Marie Odpovědět
      Dobrý večer Alemari, až cukr vyzkoušíte, napište nám, prosím, Vaše dojmy, budeme za ně rádi! Glikemický index je 35, zatímco sukrin má 0, takže opatrní být musíme a sukrin je zřejmě zdravější, že? Zatím se mi ho sehnat nedaří. Takže budu muset si ho objednat také z internetu. Mám jednu otázku týkající se sladidel. Platí, že čím nižší glikemický index sladidlo má, je také pro náš trávicí trakt lehčeji stravitelné? Nebo to tak jednoduché není? A ještě k javorovému sirupu - je jich hodně druhů. Jaký používáte Vy? Neumím si vybrat. Zjistila jsem si, že nejkvalitnější je s označením GRADE A, ale v obchodech mi nabízejí jen Grade C. . Možná mi poradíte Vy, podle čeho se orientovat.Mám ho na přímé slazení, ne do pečení, ale na kaše, palačinky a knedlíky. Děkuji a pěkný večer. Marie
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Pokusím se po BIO cukru z kokosových květů podívat, až budu mít čas. Takže neslibuji, že to bude brzy. Sukrin jsem jen zkoušela, ale také ho "nemusím". Víte, já tolik sladit nepotřebuji, tak to tak neřeším, čím ten cukru nahradit. Mně stačí na slazení kaší a palačinek buďto nesladká marmeláda nebo třeba datlový "med" nebo nic. Jsou sladké i tak. S tím glykemickým indexem je to jiné. To není o stravitelnosti, ale o tom, jak bude tělo reagovat tvorbou inzulínu. Čím vyšší, tím musí vytvořit inzulínu víc, tudiž je to náročné především pro diabetiky...S trávením je spojena druhá funkce slinivky a to je tvorba trávicích enzymů...Ale to se určitě dočtete odborněji jinde...Něco málo jsem uvedla i na webu zde. Javorový sirup. Když si mohu koupit, tak volím kvalitní A. Ale nepoužívám ho zas až tak často. U nižších kvalit je nebezpečí namíchání s něčím dalším. Vždy se snažím hledat co obsahuje. Podotýkám, že Javorový sirup není vhodný pro diabetiky, protože obsahuje také dost velké procento sacharózy, ale méně než bílý rafinovaný cukr a má navíc i prospěšné látky. Grade C je nejlevnější a má silnější aroma. To je již na Vás co upřednostníte. S pozdravem Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *