
Robi maso lze připravovat na mnoho způsobů a bude vždy chutné, pakliže ho dobře okořeníme nebo i naložíme. Vyzkoušejte si jej s fazolkami a s přídavkem vlašských ořechů. Pokrm obsahuje dostatek bílkovin, minerálních látek, vlákniny i vitamínů a tělu dobře poslouží k zasycení.
Robi nudličky jsou vakuově balené a neochucené a tak jim udělá dobře krátkodobé naložení v marinádě. Po otevření balíčku vás možná moc nenadchne slepená konzistence a řeknete si, co že se z tohoto kusu „čehosi“ má připravit :-)?
Ale s chutí do díla. Rukama hmotu rozvolníme na jednotlivé nudličky, které se začnou překvapivě od sebe lehce odlepovat a pak je trošku posolíme a po té naložíme do mísy do marinády z uvedených surovin a koření. Prospěje jim pauza 2 hodiny někde v chladu, ale nemáte-li tolik času, nevadí, stačí i doba, než si uvaříte rýži. Rýži promyjeme, velice mírně posolíme, čím méně tím zde i lépe, protože nám bude doplňovat pikantnější pokrm, a uvaříme ji souběžně do měkka.
Očistíme si veškerou zeleninu. Cibuli pak na jemno nakrájíme, mrkev třebas i ozdobně – na kolečka, a fazolku, „oďobanou“ od konečků, na menší přířezy.
S vlastní přípravou začneme po naležení robi nudliček, protože je dobré toto jídlo nepřihřívat, jako vůbec veškeré pokrmy a tedy tak, abychom pak mohli hned servírovat.
Na olivovém oleji krátce orestujeme cibulku a přidáme pokrájenou mrkev. Promícháme a orestujeme na oleji též. Jako další přídavek bude naložené robi maso. Vše promícháme a prohřejeme. Nyní, ještě před podlitím, přidáme trochu kurkumy, aby se v oleji pokrm probarvil a obohatil o tento důležitý antioxidant.
Na řadu přijdou fazolky a cca 500 ml vařící vody na podlití, což nám zkrátí dobu přípravy. Do směsi vsypeme i vlašské ořechy a společně dusíme, až je fazolka s mrkví do měkka. Při dušení hlídáme a ještě jednou podlijeme cca 300 ml, opět horkou vodou, a dochutíme sušeným libečkem a rozmarýnem.
Celková doba dušení se bude odhadem pohybovat něco mezi 25–30 minutami. V závěru připravíme záklechtku z hladké rýžové mouky a vody, kterou pokrm zahustíme. Povaříme asi 2 minuty. Ještě v hrnci zjemníme vše sušeným rýžovým nápojem, není to sice nezbytné, ale pokrm dostane jemnou smetanovou příchuť.
Zdá-li se nám směs málo výrazná, v závěru můžeme všechny chutě podpořit přídavkem lžičky umeocta a sojovou omáčkou. Celkový dojem určitě velice vylepší lžička kmínového oleje a hrst čerstvé sekané petrželky.
Hotové jídlo hned servírujeme s uvařenou rýží a ozdobíme čerstvou výraznou zeleninou, která je zde již však jen tak „pro oko“ :-)