
Již pár let se setkávám v prodejnách se zdravou výživou s polotovarem Robi. Jedná se o rostlinnou bílkovinu, která svým vzhledem i chutí hodně připomíná maso. Tato bílkovina neobsahuje sóju a nemusí se namáčet. Je určena k rychlé tepelné úpravě a chuťově je velmi zdařilá.
Společně s bylinkami a kořením můžeme vytvořit velice chutné jídlo, které bude splňovat zásady správné výživy.
Před samotným vařením na sporáku si připravíme zeleninu. Cibuli očistíme a nakrájíme na drobno. Rajčata doporučuji spařit a oloupat. Oloupaná pak nakrájíme na větší kousky. K ruce si připravíme veškeré uvedené koření, olivový olej, umeocet, sojovou omáčku „Tamari“, tekuté polévkové koření, vodu a rajské pyré.
Souběžně si dáme vařit nějakou přílohu k robi masu. Nejvhodnější mi připadá rýže parboiled. Uvařenou rýži uchováme v peřinách až do servírovaní. Vydrží krásně teplá.
Robi nudličky jsou vakuově balené v sáčku a často jakoby „slepené k sobě“. Proto je doporučuji před přípravou rozebrat na kousky. Na pánvi za pomocí vařeček tento krok trvá podstatně déle než když použijeme čisté ruce a nudličky od sebe oddělíme ještě před vlastní přípravou.
Chceme-li si pokrm chuťově pozvednout nasucho opraženými mandlemi, začneme z tohoto konce. Mandle zalijeme vařící vodou a necháme odležet tak dlouho, až jde slupka lehce stáhnout. Oloupané mandle propláchneme, osušíme a bez oleje orestujeme v horkovzdušné troubě.
Nyní příprava již poběží „jako po másle“ :-) Na 4 lžicích olivového oleje orestujeme cibulku, až nám začne lehce zlátnout. Na cibulku přidáme rozdrobené a od sebe oddělené robi nudličky a promícháme. Chvilenku restujeme „na sucho“ na cibulce a pak podlijeme asi 100 ml vody. Směs krátce podusíme. Nyní přidáme veškeré uvedené koření a ochucovadla kromě omeocta a petrželky. Mírně posolíme.
Na nudličky navrstvíme pokrájená rajčata, podlijeme další vodou, opět asi 100 ml, přikryjeme a necháme 5 minut dusit. Jakmile jsou rajčata podušena, podlijeme směs ještě trochu rajským protlakem z krabice.
Již jen prohřejeme, přidáme umeocet na zvýraznění, orestované mandle a dle chuti posypeme petrželovou natí.
Dobře promícháme a podáváme s uvařenou rýží.