Robi oválky na paprice

2 porce

Ingredience:
  • 300 g „Robi oválků“ (4 plátky)
  • 40–50 g panenského olivového oleje (asi 5 lžic)
  • 100 g cibule
  • 3 rovné lžičky červené papriky
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 1 rovná lžička oregana
  • 1 rovná lžička sušeného granul. česneku
  • 1–2 lžičky sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička polévkového koření bez glutamanu
  • 20 g solamylu + 350–400 ml vody
  • mořská sůl

Příloha:

  • 200 g rýže parboiled
  • 1 lžička panenského řepkového oleje
  • tymián
  • ředkvičky
  • čerstvý kopr či jiná zelená nať
  • čerstvý hlávkový salát

Kdo přemýšlí o změně stravování ve smyslu jeho ozdravění, tomu bych určitě doporučila zařadit do svého jídelníčku Robi maso. Tento výrobek ve formě oválků je již připraven k přímé spotřebě, ale i tak se dá ještě při krátké tepelné úpravě zpestřit a doplnit jeho způsob servírování.

Při přípravě celého pokrmu začneme nejdříve s přílohou. Rýži zalijeme dvojnásobným množstvím studené vody, osolíme a uvaříme ji přímo s přídavkem tymiánu.

Hotovou ji omastíme kvalitním řepkovým olejem. Hrnec s horkou rýží zabalíme do utěrky a vložíme do peřin nebo zabalíme od deky, aby nám rýže vydržela teplá do servírování.

Očištěnou cibuli si nakrájíme na srpečky a na troše oleje ji orestujeme. Jakmile začne „sklovatět“, přidáme červenou papriku, která ji krásně obarví. Restujeme jenom malou chvíli, aby paprika nezhořkla.

Na zbarvenou cibulku vložíme Robi oválky a prohřejeme je z obou stran a trochu podlijeme vodou. Přidáme rozmarýn, trochu mletého kmínu, oregano spolu s česnekem a hrnec nebo pánev přikryjeme. Krátce podusíme a hlídáme, aby se nám všechna voda nevyvařila.

V hrnečku si ve studené vodě rozmícháme solamyl na zahuštění omáčky. Před zahuštěním je vhodné Robi oválky odsunout poněkud stranou a pak podušenou cibuli zalít záklechtkou.

Vzniklou omáčku asi 2 minuty povaříme a vše promícháme dohromady. V závěru již bez vaření dochutíme sojovou omáčkou a polévkovým kořením.

Hotové oválky servírujeme s tymiánovou rýží a pro lepší vizuální dojem je obkládáme svěží zeleninou a zelenou natí.
Výbornou přílohou je čerstvý hlávkový salát.

Dva Robi oválky v jedné porci jsou sice trochu „utopeny“ v omáčce, že jejich obrysy spíše jen tušíte, ale příborem je určitě nahmátnete. :-)

Pro lepší představitost uvádím i fotku neupravených Robi oválků. Bývá jich v sáčku většinou sedm.

Poznámka: O Robi mase jsem krátce psala již v poznámce u prvního receptu Robi nudličky s rajčaty ale jeho kvality se mi zdají při dalším poznávání čím dál větší.

 Robi maso ve formě oválkůje velmi dobře předupravené, naložené v chuťově zajímavé marinádě a vhodné jenom i tak k ohřátí a k přiložení k jakékoliv příloze a zelenině. V prodejnách se zdravou výživou je hledejte v chladících boxech.

Jejich chuť mne inspiruje k tvoření vhodných přílohových omáček, které je mohou velmi dobře doplnit. Tak se nestanou jenom pouhou náhražkou za maso, ale vznikne nový pokrm, u kterého možná nezasvěcení budou přemýšlet, co je to vlastně za dobrotu. :-)

Toto jídlo může pomoci lidem, nasměrovaných již k vegetariánství s jejich přechodem k tomuto stylu stravování, ať již přechodem rychlým nebo pomalým. To už záleží na každém jednotlivě.

Robi oválky ale nejsou vhodné pro bezlepkovou dietu, protože Robi maso je připraveno i z rostlinné pšeničné bílkoviny.

V upravené podobě na paprice je také již nejím se svoji oslabenou slinivkou. Samotné ohřáté Robi oválky a bez další úpravy však vřele doporučuji i pro dietní režim. Velmi mi chutnají jenom ohřáté na vodě nebo v horkovzdušné troubě a přiložené třeba k dušenému špenátu.

15 540 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*