Robi oválky v houbové omáčce

2 porce, na porci 2 oválky

Ingredience:
  • „Robi oválky“
  • 500 g vařené rýže parboiled
  • červená paprika na oblohu
  • čerstvá petrželová nať

Omáčka:

  • 240 g očištěných hub
  • ½ l vody
  • 1 navršená lžička mletého kmínu
  • 3 špetky mořské soli
  • 40 g hladké rýžové mouky
  • 50 g sušeného sojového nápoje se smetanou „Zajíc“ nebo ovesného nápoje„Oves Milk“
  • 250–300 ml vody
  • 1 lžička panenského olivového oleje
  • ½ lžičky sojové omáčky „Tamari“
  • 2 kapky citrónového aromatického oleje Just (nemusí být, popř. pár kapek citrónové šťávy)

Kombinujeme-li robi oválky s houbovou omáčkou a s rýží, získáme opět jednoduché a chutné jídlo, které můžeme podat jako oběd nebo večeři. Pakliže nemáme právě nasbírané houby a ani možnost je koupit, můžeme použít i žampiony či jiné houby, které jsou dostupné celoročně v obchodě.

Čerstvé houby očistíme, nakrájíme na plátky a dáme vařit do ½ l vody s kmínem a se solí. Vaříme 20-25 minut a hlídáme, abychom vodu nevyvařili. Je lepší vařit mírným varem a i přikryté, vůně zůstane pod pokličkou.

Až houby dostatečně změknou, budeme pokračovat v přípravě omáčky. Souběžně si uvaříme rýži na přílohu a nakrájíme papriky na ozdobu. Ve 300 ml vody rozmícháme hladkou rýžovou mouku, kterou přilijeme k houbám a vše přivedeme k varu a za míchání provařujeme do zhoustnutí. Do teplé bublající omáčky přisypeme sušený obilný nápoj, který také za míchání rozpustíme.

Nyní již jenom omáčku dochutíme zakápnutím sojovou omáčkou Tamari a omastíme ji kvalitním panenským olejem.
Pro pikantnost přidáme pár kapek citrónového aromatického oleje „Just“. Do omáčky vložíme robi oválky, které jenom prohřejeme a takto připravený pokrm servírujeme s rýži a s paprikovou oblohou. Na talíři pak dozdobíme zelenou petrželkou, aby se mohly najíst i oči :-)

Poznámka: Při výběru robi masa je nutno vybrat Robi oválky, které jsou již naložené v marinádě. Jsou již předpřipravené a ochucené. Mají napsané na sáčku nejenom na grilování. Jejich obrázek najdete u receptu Robi oválky na paprice. Neochucené robi maso byste museli předem potřít olejem, mírně osolit a pak naložit do nějaké dobré bylinkové marinády.

Jiné varianty obilných nápojů na slané omáčky mnoho nepoužívám, jsou většinou připraveny více na sladko, s přídavkem kukuřičného sirupu. Jako nejchutnější se mi jeví sušený sojový nápoj, pak ovesný, ještě možná i pohankový. Ostatní sušené jsou výborné spíš do jídel směrovaných na sladko. Také je možné použít tekuté, již připravené, nápoje. Zde je výborný rýžový, sojový nebo ovesný, ale vždy jen v podobě natural. Množství tekutého nápoje volíme dle množství vody + váha sušeného nápoje.

Nemáme-li aromatický olej, lze přikápnout i trochu citrónové šťávy, ale to až úplně na konec, po prohřátí robi masa, aby omáčka nezřídla. Pak již raději omáčku nevaříme, jen opatrně přihříváme.

Pokrm jsem osobně s oslabenou slinivkou jen ochutnávala, a proto jej přímo do diety nedoporučuji. Houby jsou pro oslabenou slinivku vždy poněkud hůře stravitelné. Určitě si na něm ale mohou pochutnat alergici na mléčné výrobky, ovšem ne celiatici.

Robi maso nelze použít do bezlepkové diety, i když máme bezlepkovou přílohu. Obsahuje lepek!

Sdílení

    8 260 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *