Rychlá česnečka

3-4 porce | Při oslabené slinivce s česnekem opatrně, asi ho raději hodně omezit.

Ingredience:
  • 500 g oloupaných brambor
  • 1,2 l vody
  • mletý kmín
  • 2 kostky zeleninového bujónu „Alnatura“ nebo „Würzl“
  • 1 vejce
  • 3 stroužky čerstvého česneku
  • 1 lžíce řepkového oleje lisovaného za studena
  • mořská sůl
  • petrželová nať

Polévka s bramborami, vejcem a česnekem je uvařena „raz dva“ a tak je předurčena do časové tísně, když spěcháme a nevíme co dřív. Česnečka může být také podpůrnou polévkou při nemocech z nachlazení anebo při „rozhozeném“ zažívání.

Na přípravu polévky si očistíme brambory a nakrájíme je na drobnější kostky. Zalijeme je nejdříve jenom asi 800 ml vody a dáme vařit. Vodu lehce osolíme, posypeme trochu mletým kmínem a přidáme svázanou petrželovou nať, která polévku krásně ovoní. Trochu čerstvé petrželky si necháme do hotové polévky.

Až se brambory začnou vařit, nastavíme si budík na 10 minut. Po této době budou brambory uvařeny. Z vody vyjmeme petrželovou nať a do hrnce přidáme dvě kostky zeleninového bujónu. Dolijeme horkou vodou (zbylých cca 400 ml). Bujón krátce povaříme a v polévce pak rozkvedláme jedno vejce na zahuštění, které také necháme přejít alespoň 1-2 minuty varem.

Do hotové polévky přidáme rozetřený česnek a jednu lžíci panenského řepkového oleje, který dodá polévce kvalitní tuky. Na závěr již jenom posypeme sekanou petrželovou natí a můžeme podávat.

Kdo má rád polévku ještě vydatnější, může si do ní přidat opečený nebo jen orestovaný chléb.

Poznámka: Příprava česnečky je velice rychlá a tato polévka je v naší rodině hodně oblíbena. Řadím ji mezi posilující pro náš organismus. Může se připravit i bez brambor, jenom z vody, ve které se brambory vařily. Postup dál je stejný. Také přímo ze zeleninového vývaru. K této „čistější“ polévce podávám nějaký orestovaný chléb jako přílohu vždy.

Česnek má nejen úžasné desinfekční účinky především na střevní mikroflóru, ale je prospěšný pro celý organizmus, obsahuje vitamíny a celkově posiluje imunitu. Česnek dokáže našemu tělu pomoci v mnohém.

Pro oslabenou slinivku bych doporučila určitě česnek dobře povařit, aby ztratil svoji ostrost. Zde bude lepší použít česnek sušený a také jenom trochu, spíš jen pro „nástin“ vůně.

Sdílení

    156 827 zobrazení článku
    O autorce
    18 komentářů
    1. Kejm Odpovědět
      mňam! :)
    2. 2Kedar Odpovědět
      Zdravím! Nějak mi tam chybí kmín.... ale budiž.I tak je to dobré :-) R.
      • Alemari Odpovědět
        Milý pane R., jejda ..tak to se omlouvám, kmín tam určitě patří, hned to doplním. Asi mi to vypadlo, když jsem minulý rok celý web ručně převáděla recept po receptu po tři měsíce do jiného kódu a i programu. Inu, chybička se vloudí...Díky za pochopení, nikdo není dokonalý :-) Zdravím. Alemari
    3. Michell Odpovědět
      Moc dobrá polévka a recept na ni samozřejmě taky..ráda vidím, že se tady nepřídává sýr nebo uzený maso, přijde mi to zbytečný a spíš pro masožravce, který se bez masa neobejdou :)
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám Michell, s těmi přídavky máte pravdu. Zdravím Alemari
    4. Kateřina Odpovědět
      Dobrý den, děkuji za typ na česnekovou polévku.. Je vážně výborná.
      • Alemari Odpovědět
        Jsem ráda, že chutná, milá Kateřino. Zdravím. Alemari
    5. Janyna Odpovědět
      Opravdu výborná! :-)
      • Alemari Odpovědět
        Díky :-)
    6. deny Odpovědět
      Výtečná polévka
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji za pochvalu. Zdravím. Alemari
    7. Lucie Odpovědět
      Ahoj, moc pěkné recepty na tuto tradiční a výbornou polévku která zahřeje. U nás je velmi oblíbená od podzimu do jara :) Výborně zasytí a zahřeje. Dělám ji podle našeho receptu, který je už léta prověřený :D Nejraději k ní dělám ještě šťuchané brambory na cibulce. To je potom lahoda.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer milá Lucie. Děkuji za vyjádření k mým receptům. Ano, polévky skutečně zahřejí...Jen si dovoluji sdělit, že vzhledem k tomu, že se na webu řídíme již dříve nastavenými pravidly, nevydáváme odkazy na jiné weby. z tohoto důvodu jsem Váš komentář editovala. Děkuji za pochopení a srdečně zdravím. Alemari
    8. Marie Zunová Odpovědět
      Dobrý večer paní Alemari, mám velkou chuť vyzkoušet Vaši česnečku. Syrového česneku se bojím a tak ho budu muset povařit. Bude stačit povařit česnek 10 minut, aby byl v pohodě stravitelný??? DĚKUJI a zdravím Vás! Marie
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Marie. Pro oslabenou slinivku určitě syrový česnek není vhodný. Chcete-li trochu polévku česnekem přivonět, asi bych ho vařila hned z počátku a těch 10 minut minimálně a co nejvíce rozetřen a jen tak jeden malý stroužek. Snad se dobře provaří, když nebude vcelku. Asi bych přidala ještě aspoň 5 minut i za cenu, že se brambory více rozvaří. Doopravdy je zde na dochucení vhodnější špetka granulovaného sušeného česneku, jak uvádím v poznámce, který vařím též celou dobu co polévku a nebo třeba přidat trošku sušeného česneku medvědího. Ten nemám v receptu uveden, ale polévku také dochutí. S česnekem buďte opatrná, nikdy nevíte, jaké množství tělo v oslabení snese. Zdravím též. Alemari
        • Marie Zunová Odpovědět
          DOBRÝ DEN paní Alemari. Moc děkuji za Vaši radu. Sušený česnek granulovaný jsem ještě nezkoušela. Bála jsem se ho. Doporučujete nějakou konkrétní značku a nebo klidně i ten zakoupený běžně v marketech? Nápad se sušeným medvědím česnekem je dobrý. Medvědí česnek v syrovém stavu mi nevadí, mám ho vyzkoušený! DĚKUJI Vám. Marie
          • Alemari Odpovědět
            Rádo se stalo, milá Maruško. Sušený granulovaný česnek si kupuji v prodejně s kořením, ale asi by šel koupit i jinde. Snad se na tom sušení nemá co pokazit..I když...Jednou jsem jej měla a byl cítit jako by byl připálený a moc mi neseděl. Nemohu říci, že nechutnal, na to ho dávám velmi málo, abych poznala jeho přímou chuť a ani nedoporučuji zkoušet v ústech přímo granulát česneku. Prostě má pak člověk pachuť a cítí ji dost dlouho. Kdysi v minulosti, kdy byla slinivka v lepším stavu, jsem jej ochutnala a už to raději neopakuji... to jen tak na okraj. Jinak granulovaný vydrží doopravdy dlouho a tím, že byl již usušen ztratil určitě část aromatickýkch silic, které jsou dráždivě a je tím jemnější. Také zmražené stroužky česneku, které používám přes rok, jsou mírnější, ale ty používám opět jenom ve věřeném stavu. Tolik k česneku. Mějte hezký den a buďte zdráva. Alemari

    Napsat komentář: 2Kedar Zrušit odpověď na komentář

    *

    captcha *