Rychlá čočková polévka

2 porce | Pro bezlepkovou dietu bez restovaného chleba, s rýžovými chlebíčky. | Pro oslabenou slinivku použít česnek sušený.

Ingredience:
  • 60 g instantní čočkové mouky
  • 2 kostky BIO zeleninového bujónu
  • 1 lžička panenského řepkového oleje
  • 1,2 l vody
  • mořská sůl
  • majoránka
  • 1–2 stroužky česneku utřeného bez soli (popř. sušený granulovaný česnek)
  • 1 lžice instantní rýžové mouky na zahuštění
  • čerstvá nebo mražená petrželka

Tuto polévku vařím obvykle při velkém nedostatku času. Instantní luštěninové mouky za mého mládí nebývaly a tak normální čočková polévka vyžadovala delší přípravnou proceduru. Rychlá čočková nikoliv.

Nejdříve rozvaříme v 500 ml vody dvě kostky BIO zeleninového bujónu na silný vývar. V ostatním množství vody, což je zbylých 700 ml, kvedlačkou rozmícháme instantní čočkovou mouku. Směs vlijeme do vařícího vývaru, promícháme a krátce povaříme.

Přidáme majoránku, utřený česnek dle zdravotní dispozice, a ještě trochu dosolíme.

Čočkovou polévku zahustíme lžicí instantní rýžové mouky. Závěrem ji omastíme kvalitním olejem z prvního lisování a přidáme čerstvou nebo mraženou petrželku.

Podáváme s opečeným chlebem, houskou, celozrnným pečivem nebo s rýžovými chlebíčky, popř. s obilninovými plackami.

Poznámka: Příprava čočkové polévky je velice snadná. S plackami, na sucho opečeným pečivem či pufovanými rýžovými chlebíčky ji doporučuji i lidem držícím dietu kvůli slinivce nebo žlučníku.

Pro bezlepkovou dietu jsou vhodné také rýžové chlebíčky namísto restovaného chleba.

Pro oslabenou slinivku je lepší použít česnek granulovaný, který není tak ostrý, a ještě ho krátce v polévce povařit. Kdo nesnese vůbec, tak raději vynechat.

Sdílení

    24 331 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *