
Není mým úmyslem tvořit složité recepty. Krása bývá v jednoduchosti a v našem případě i chuť. Někdy mohou být suroviny pro přípravu salátu velmi skrovné, ale přídavek aromatických bylinek udělá své. Ochucený salát se jí vždy lépe než samotné listy pekingského zeli. :-)
Rychlý salát z tohoto křehkého zelí můžeme namíchat téměř v každém ročním období, ale obzvlášť v zimním období je pro nás cenným zdrojem potřebné vlákniny a vitamínů.
Zelí rozeberemena jednotlivé listy, které promyjeme a necháme odkapat. Každý list po délce rozkrojíme a pak nakrájíme širší proužky napříč.
Sušené bylinkysi v dlaních promneme, abychom je více rozmělnili, máme-li je v lístečcích. Jednak budou více vonět, ale především nám v práškovité konzistenci nebudou v salátu vadit.
Bylinky promícháme se zelím, které ještě zlehka posolíme. Mnoho nesolíme, protože budeme salát okyselovat umeoctem, japonskou slano-kyselou fermentovanou šťávou ze švestiček umeboši.
Do salátu vmícháme trochu krájeného čerstvého pórku, který jej velice chuťově oživí.
Po přídavku polévkové lžíce umeocta salát ještě zakapeme kvalitním panenským olejem. Volíme olej vhodný buď dle krevních skupin nebo přidáme olej olivový, který prospívá všem krevním skupinám bez rozdílu.
Salát z pekingského zelí předkládáme co nejdříve ke konzumaci. Sice vydrží déle čerstvý než třeba saláty s obsahem křehkého ledového salátu, ale i tak po nějaké době začnou lístky vadnout a salát ztrácí nejen na svěžesti, ale postupnou oxidací i vitamíny.
Salát podáváme jako přílohu k dalším pokrmům nebo i jen tak s pečivem.