Rýžové flameri kokosové

2 slušné porce | Pro oslabenou slinivku raději bez kokosového oleje.

Ingredience:
  • 200 g kulaté rýže
  • 50 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky nebo kokosu
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce strouhaného kokosu
  • 4 kapky pomerančového arom. oleje „Just“
  • 1 rovná lžička mleté skořice nebo pár kapek skořicové tinktury „Epam“
  • javorový sirup na oslazení a ozdobení
  • popřípadě 1–2 lžičky za studena lisovaného oleje (např. kokosový nebo sezamový)

V kuchařce mé maminky se objevovaly různé předpisy na studené pudingy z obilovin, vařených v mléce, které se podávaly s kompotem jako tzv. „flameri“. Byly to vlastně uvařené obilné kaše, které po vychladnutí získaly tuhost pudingu, díky obsahu škrobových látek.

Při vyloučení bílého cukru z receptu a nahrazení kravského mléka můžeme získat zdravý dezert chuťově k nerozeznání.

Rýži uvaříme v osolené vodě do měkka (v poměru rýže:voda 1:2). Do horké uvařené rýže vmícháme sušený sojový nápoj s příchutí vanilky, zamícháme med, strouhaný kokos, pár kapek pomerančového arom. oleje, popř. i kokosový olej a skořici.

Nalijeme do pohárů a necháme vychladit. Po vychlazení zdobíme javorovým sirupem a podáváme.

Poznámka: Místo mleté skořice často používám skořicovou tinkturu Epam z řady výrobků tibetských preparátů „Epam“. Tato tinktura dodá esenci a neobarví.

Chceme-li mít flameri barevné, lze je obarvit kurkumou do žluta nebo i karobem do hněda.

Flameri s olejem je dosti syté a výživné. Bez oleje bude flameri stravitelné i pro nemocnou slinivku nebo žlučník a lze je podávat i jako sváteční dezert.

Sdílení

    12 909 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *