Rýžové knedlíky přílohové

2 knedlíky, po nakrájení zhruba 3–4 porce, podle hladu :-)

Ingredience:
  • 180–200 g rýže basmati (také jasmínové apod.) + 600 ml vody
  • 140 g hladké rýžové mouky
  • 20 g maizeny (kukuřičný škrob)
  • 1 vejce
  • polévkové koření bez glutamátů (tekuté)
  • čerstvá petrželová nať
  • mořská sůl
  • trochu hladké rýžové mouky na vál obalení knedlíků

Do sortimentu zdravějších knedlíků lze bezesporu zařadit i přílohové knedlíky z rýže. Budou vhodné nejen do bezlepkové diety, ale i pro další dietní omezení. V neposlední řadě však mohou pomoci i těm, co si svoji váhu hlídají nebo ji snižují.

Tak jako při přípravě knedlíků plněných, i zde je v prvním kroku potřeba uvařit rýži nebo ji mít uvařenou s předstihem dopředu. Uvařené rýže budeme potřebovat cca 650–700 g.

Pakliže ji dopředu uvařenu nemáme, tak odvážené množství hlazené rýže, která se dobře rozváří, zalijeme vodou, trochu osolíme a dáme vařit.

Hrnec přikryjeme pokličkou s dírkou a zmírnit plamen tak, aby nám pěna tudy neutíkala a rýže se jen pomalu provářela. Necháme ji probublávat cca 20–22 minut bez míchání. Jen ji občas zkontrolujeme a v závěru varu vodu vydusíme. To již bez pokličky a lépe za míchání. Pohlídáme si, abychom ji nepřipálili.

Pro docílení lepší konzistence je dobré nechat rýži v hrnci ještě 30 minut dojít, ale je-li již rýže uvařena hodně do měkka, můžete ji nechat přímo prochladnout.

Do prochladlé hutné rýže rozmícháme celé vejce a přidáme, ještě dokud máme rýži v hrnci, i část hladké rýžové mouky a sekanou čerstvou petrželovou nať. Dochutíme několikerým zakápnutím polévkovým kořením, které do chladnoucí kaše dobře rozmícháme. Ještě lehce dosolíme.

Zbytek hladké rýžové mouky vpravíme do těsta spolu s maizenou až na vále. Těsto rukama propracujeme. Pak z něj vytvoříme váleček, který rozdělíme na dva menší a obalíme je oba v hladké rýžové mouce, aby při vaření zůstaly kompaktní.

Knedlíky vkládáme do vařící, mírně osolené, vody a po uvedení k varu je vaříme cca 15 minut. Po vyjmutí necháme zchladnout a pak je ostrým nožem nakrájíme na porce. Pakliže je přímo nebudeme podávat všechny, necháme raději knedlíky nepokrájené. Studené se krájí ještě lépe. K jídlu je pak jenom na pařáku nahřejeme.

Poznámka: Rýži na rýžové knedlíky můžete použít obdobně jako u receptu na Rýžové knedlíky s ovocem jak kulatozrnnou nebo dlouhozrnnou, vždy tu, která se lépe rozváří.

Co více dodat? Tyto knedlíky jsou připraveny úplně bez tuku a jsou výborné i pro oslabenou slinivku. Navíc jsou i vizuálně velice vzhledné :-) a pěkně doplňují jídlo na talíři. Nějakou kombinaci slaného pokrmu s touto přílohou vám ještě příště představím. A tak ji nyní můžete již i vyzkoušet :-) Knedlíky jsou výborné k Fazolkám s mrkví na šafránu.

85 325 zobrazení článku
O autorce
19 Komentářů
  1. beatris Odpovědět
    Dobrý den Alemari. Já mám momentálně opravdu dobrý den, jelikož jsem si uvařila na oběd tyto skvělé knedlíky. Jsou opravdu skvělé a krom toho mi nabudily dobrou náladu. A to je u jídla si myslím velice důležitá ingredience. Z časové tísně jsem sice rýži neměla dost vychládnutou, ale vůbec to nevadilo, i tak se s těstem dobře pracovalo a drželo pěkně pohromadě. Uvařené knedlíky držely hezky pohromadě a nerozpadaly se. Vynikající záležitost, moc chválím.
    • Alemari Odpovědět
      Úžasné, děkuji Vám, milá Beatris. Taková pozitivní odezva velice potěší :-) Mějte stále jenom dobré dny. S tou náladou máte úplnou pravdu. S tou chutná vše ještě líp... Mějte ji stále, to Vám ze srdce přeji. Alemari
  2. Skytka Odpovědět
    Dobrý den! Vaše recepty jsou inspirativní a hlavně obdivuji každého, kdo dokáže takovéto kreace vymýšlet a nadto ještě i zdarma prezentovat! Díky za to! Až knedlíky mne ale "donutily" se registrovat! Dopadly totiž docela nevalně:/ Těsto příšerně lepilo, ač jsem postupně přidávala mouku, nakonec jí bylo aspoň o třetinu víc. Jenže, pravda, nedala jsem vajíčko, neb někteří z rodiny nesmí, tak jsem zkusila dát trochu pohankové mouky místo něj. Že by to vajíčko bylo tak zásadní? Rýži jsem měla jasmínovou a trochu basmati a kuchyni a ruce jsem měla zadělané jak od lepidla...jasmínová lepí vždycky, ale psala jste 'rýži, co se dobře rozváří' a to tahle je zaručená... Máte nějaký tip pro příště? Půjde to i bez vajíčka? Děkuji Škytka
    • Alemari Odpovědět
      Pěkný den přeji. No, ale to již není mnou uvedený recept, milá Škytko :-(, podle kterého by se Vám knedlíky povedly, tak jako píše i Beatris v předešlém komentáři. Tyto recepty fungují, pakliže se držíte návodu přesně a když je použijete se změnou nebo vynecháním nějaké ingredience jen jako inspiraci, pak za to, že se nevede, nemůže výchozí recept, ale spíš nové složení. Ano, to vejce je zde docela zásadní. Odstranila jste důležitou složku :-), se kterou to těsto pak drží pohromadě. Vejce se odjakživa používaly na spojení a vyloučit je lze pouze u surovin, které mají jiné přednosti, třeba více kvalitních bílkovin, jako např. pohanka. Z pohanky jdou knedlíky připravit bez vajec, viz recept na ovocné knedlíky z pohanky. Ještě mne napadá, měla jste výchozí kaši studenou? A tuhou? Tak jak pak rýže po uvaření a zchladnutí je? Že se dá i krájet :-)? Jestli jste měla konzistenci řídké kaše, tak se nedivím, že se Vám to lepilo. To by se lepilo asi i s tím vejcem. Tip pro příště? Pakliže jste již vyzkoušela všechny knedlíky, co jsem připravila, tak zatím o dalších neuvažuji. Vařím i doma ty, co tu jsou již uvedeny a jenom je občas malinko obměňuji. Rýžové knedlíky bez vajíčka zatím ověřovat nebudu, především z časových důvodů. To jestli to jde, jste již vlastně vyzkoušela, že jo :-) No, milé děvče, opakování je matkou moudrosti, tak nepropadejte beznaději, třebas se Vám to povede příště a třebas i bez toho vajíčka, které já ještě považuji za nezbytné. Přeji Vám hodně úspěchů. Alemari
      • Tereza Odpovědět
        Dobrý den, jsem veganka a mnohými recepty se na Vašich stránkách také inspiruji. :) Problematika vajíčka mě samozřejmě také zajímá. Četla jsem někde, že lze nahradit například vývarem ze lněného semínka. Někdy to určitě zkusím a pak Vám dám vědět, jak to dopadlo.. Protože rýžové knedlíky mě taky lákají.. :) Hezký den a jen tak dál. :)
        • Alemari Odpovědět
          Dobrý den milá Terezko. Mám pocit, že jsem v toto duchu někomu odpovídala zde na webu, že místo bílků by šlo dát i výluh z lněných semínek. Tedy já tehdy psala o studeném výluhu, zhruba tak přes noc, nevím sice jak je to s vývarem, ale výluh by mohl mít pojivé vlastnosti. Budu ráda, když to ověříte. Děkuji. Chápu, že stále mnoho lidí už vajíčka také nemusí :-) Přeji též hezký den. Alemari
      • Lamm Odpovědět
        Knedlíky jsou skvělé i bez vajíčka, vyzkoušeno několikrát. Poprvé jsem se striktně držela receptu, jen vynechala vejce a bez problémů. Lepí se tedy pořádně, ale zato drží pohromadě. Teď už jsem naházela vše do mísy jen podle odhadu a přisypávám mouku podle oka. Na plotně se vaří s pohankovou. Pokud mám někdy méně lepivou rýži a mám strach, že se knedlíky rozvaří, přisypu pár ovesných vloček nebo burizonů a výsledek je zaručený. Bylinky podle chuti, oblíbené jsou i kopřivy. Nejlepší knedlíky jsou ale z bílé rýže, rýžové mouky a petrželky. Díky za recept.
        • Alemari Odpovědět
          Dobrý den přeji. Nu vidíte, jde to všelijak :-) Pro toho kdo vylučuje vajíčka, dobrá zpráva. Děkuji za Vaši zkušenost, určitě se může hodit a je dobré znát více variant. Zdravím. Alemari.
  3. janicex Odpovědět
    Dnes uvařím, to bude určitě dobré. Nevím který recept mne láká víc. Jana
  4. Nadeje169 Odpovědět
    Hezký den Alemari, tak dnes jsem vařila podle vašeho receptu rýžové knedlíky a jsou super. S přáním pěkného dne Naďa:-))
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer přeji, milá Naďo. Děkuji za zaslaný obrázek a Váš komentář ke knedlíkům. Napsala jsem Vám i na mail :-) Mějte se krásně. Zdravím Alemari
  5. Magdalena Odpovědět
    Dobrý den, je možné tyto rýžové knedlíky udělat i z polohrubé rýžové mouky? Děkuji a přeji krásný den. :)
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji Magdalénko. Myslím si, že by mohly jít...Ale nezkoušela jsem je. Neměla jsem tehdy polohrubou rýžovou mouku. Přeji, aby se i tak povedly...Alemari
  6. Iva Odpovědět
    Knedliky jsou vyborne! Dali jsme si je k vegan. svickove s pecenym tofu a velka lahudka,dekuju za recept.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Ivo, tak to mne těší, že se Vám knedlíky povedly a i chutnají. Děkuji za pochvalu. Srdečně zdravím. Alemari
  7. Hana Odpovědět
    Dobrý den, Alemari, nemáte náhodou vyzkoušené knedlíky z jahel? Určitě půjdou stejně dobře, ale nejsem si jistá množstvím jahel. Rýžové jsem zkoušela a jsou super. Jde mi jen o obměnu. Držíme bezlepkovou dietu a vítám každou další možnost. Děkuji, Hana
    • Alemari Odpovědět
      Milá Hanko, přeji pěkný a slunečný den. Přímo knedlíky z jáhel najdete zde. Nejsou tak vidět na první pohled, protože jsou obalené mákem do podoby "kominíčků". Tak třeba je vyzkoušíte. Přeji ať se podaří. Srdečně zdravím. Alemari
  8. Petr Odpovědět
    Dobrý den, nemá někdo z Vás zkušenost, jak dlouho rýžový knedlík vydrží v lednice. prosím bez odpovědí ... nevím, my je hned sníme ... :-) :-) :-) Děkuji Petr
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji pane Petře. V době prázdnin reaguji se zpožděním. Bohužel, nemám na svém webu fórum, aby si mohli čtenáři psát mezi sebou a tak je možné se obracet především na mne. Ale možná někdo jiný zareaguje a napíše sem také komentář. Co Vám mohu sdělit já ze svých zkušeností, tak by mohl vydržet v chladu tak tři dny. Déle bych neriskovala. Jsou tam přec jenom škroby, byť uvařené. Přeji pěkný den. Alemari.

Zanechte odpověď

*