
Do sortimentu zdravějších knedlíků lze bezesporu zařadit i přílohové knedlíky z rýže. Budou vhodné nejen do bezlepkové diety, ale i pro další dietní omezení. V neposlední řadě však mohou pomoci i těm, co si svoji váhu hlídají nebo ji snižují.
Tak jako při přípravě knedlíků plněných, i zde je v prvním kroku potřeba uvařit rýži nebo ji mít uvařenou s předstihem dopředu. Uvařené rýže budeme potřebovat cca 650–700 g.
Pakliže ji dopředu uvařenu nemáme, tak odvážené množství hlazené rýže, která se dobře rozváří, zalijeme vodou, trochu osolíme a dáme vařit.
Hrnec přikryjeme pokličkou s dírkou a zmírnit plamen tak, aby nám pěna tudy neutíkala a rýže se jen pomalu provářela. Necháme ji probublávat cca 20–22 minut bez míchání. Jen ji občas zkontrolujeme a v závěru varu vodu vydusíme. To již bez pokličky a lépe za míchání. Pohlídáme si, abychom ji nepřipálili.
Pro docílení lepší konzistence je dobré nechat rýži v hrnci ještě 30 minut dojít, ale je-li již rýže uvařena hodně do měkka, můžete ji nechat přímo prochladnout.
Do prochladlé hutné rýže rozmícháme celé vejce a přidáme, ještě dokud máme rýži v hrnci, i část hladké rýžové mouky a sekanou čerstvou petrželovou nať. Dochutíme několikerým zakápnutím polévkovým kořením, které do chladnoucí kaše dobře rozmícháme. Ještě lehce dosolíme.
Zbytek hladké rýžové mouky vpravíme do těsta spolu s maizenou až na vále. Těsto rukama propracujeme. Pak z něj vytvoříme váleček, který rozdělíme na dva menší a obalíme je oba v hladké rýžové mouce, aby při vaření zůstaly kompaktní.
Knedlíky vkládáme do vařící, mírně osolené, vody a po uvedení k varu je vaříme cca 15 minut. Po vyjmutí necháme zchladnout a pak je ostrým nožem nakrájíme na porce. Pakliže je přímo nebudeme podávat všechny, necháme raději knedlíky nepokrájené. Studené se krájí ještě lépe. K jídlu je pak jenom na pařáku nahřejeme.