Rýžové knedlíky s ovocem

3-4 porce, počet knedlíků je zavislý na síle kabátku a velikosti obalovaného ovoce.  | Při oslabené slinivce je potřeba zvážit makové posypání, každému nemusí vyhovovat.

Ingredience:
  • 180 g rýže basmati (také jasmínové apod.) + 500 ml vody
  • 140 g hladké rýžové mouky
  • 20 g maizeny (kukuřičný škrob)
  • 1 vejce
  • 20 g sušeného rýžového nápoje „Zajíc“ – nemusí nutně být
  • 2 kapky citrónového aromatického oleje „Just“ – nemusí být
  • špetka mořské soli
  • trochu hladké rýžové mouky na obalení knedlíků
  • ovoce: meruňky, jahody, švestky, jablka atd.

Posypka maková:

  • 120–150 g mletého máku
  • 30 g sušeného sojového nápoje s vanilkou

Posypka kukuřičná s kokosem:

  • 40 g instantní kukuřičné kaše nebo kukuřičná strouhanka
  • 30 g sušeného sojového nápoje s vanilkou
  • 6 g mletého kokosu

Na polití:

  • aromatizovaný medový sirup nebo javorový sirup

Léto nám opět ukazuje přívětivou tvář a ovocných náplní do knedlíků je dostatek, jen si vybrat. Což takhle rýžové ovocné knedlíky? Na trhu jsou ještě i poslední jahody a meruňky a tak můžeme experimentovat s více variantami ovoce. I švestky se pak mohou hodit…

Když jsem rýžové knedlíky vymýšlela, ještě švestky nebyly, proto vám rýžové těsto na knedlíky představím s ovocnou náplní ve dvou variantách, s meruňkami a s jahodami. Se švestkami si je umím představit také, budou určitě chutnat skvěle.

V prvním kroku je potřeba uvařit rýži a tu si koneckonců můžeme připravit s předstihem dopředu. To vůbec nevadí. Propranou hlazenou rýži, která se dobře rozváří, zalijeme odměřeným množstvím vody, trochu osolíme, a dáme vařit.

Hrnec je dobré přikrýt pokličkou s dírkou a zmírnit plamen tak, aby nám pěna tudy neutíkala a rýže se jen pomalu provářela. Asi tak po 8 minutách dolijeme ještě 100 ml vařící vody a necháme dovařit cca 13–14 minut bez míchání. V závěru varu vodu vydusíme. Pohlídáme si, abychom rýži nepřipálili.

Pro docílení lepší konzistence je dobré nechat rýži v hrnci ještě 30 minut dojít, nejlépe v peřinách, ale je-li již rýže uvařena i tak hodně do měkka, můžete ji nechat přímo prochladnout.

Ještě do mírně teplé rýže rozmícháme sušený rýžový nápoj, který jí dodá mléčnou příchuť. Přídavek sušeného nápoje lze eventuelně pominout, knedlíky budou i tak dobré a chutné. Osobně jsem tam jednou sušený rýžový nápoj dala a jednou ne, a musím sdělit, že je v tom trošku rozdíl, ale to je již na vás, jakými principy se řídíte a zda po mléčné příchuti toužíte více či nikoliv.

Do prochladlé hutné rýžové kaše, ať již s mléčnou příchutí či bez ní, rozmícháme celé vejce a přidáme, ještě dokud máme rýži v hrnci, i část hladké rýžové mouky. Zbytek vpravíme do těsta spolu s maizenou až na vále. Hmotu rukama propracujeme.

Z těsta vytvoříme váleček, který nakrájíme na kousky a jimi obalujeme ovoce. Z počátku se může zdát, že je hmota nekompaktní, ale při trošce trpělivosti jdou knedlíky balit dobře a těsto se pěkně spojuje. Aby se nám pak knedlíky při vaření nerozvářely, oválíme je ještě před vařením v hladké rýžové mouce.

Knedlíky vkládáme do vařící, mírně osolené, vody a po uvedení k varu je vaříme cca 8 –10 minut. Po vyjmutí opatrně servírujeme, knedlíčky jsou za tepla křehké, sypeme zvolenou posypkou a přiměřeně osladíme aromatizovaným medovým sirupem nebo javorovým sirupem.

Zvolenou posypku připravíme prostým smícháním uvedených složek dle svých chuťových priorit.

Varianta rýžových knedlíků s jahodami byla výborná v kombinaci s javorovým sirupem a mohu je jen doporučit, chutnaly přímo jako dezert :-)

Aromatizovaný medový sirup je uveden u receptu na Ječné nudle s mákem.

Poznámka: Rýžové knedlíky v obou variantách jsou přímo pohlazením pro oslabené trávení. Jahodové byly tak lehounké, jako „peříčko“ :-), obzvláště, když byly posypány kukuřičnou instantní kaší s příchutí kokosu.

Kukuřičná instantní kaše je dosti objemná při malé hmotnosti, a proto je jí na posypání určitě potřeba méně než máku a také tak nezatíží trávicí systém.

Vyberte si, co máte rádi. V obojím případě budou knedlíky vhodné i do bezlepkové diety a pro oslabenou slinivku si musí každý zvážit sám, kterou variantu si vybere. Já si zkusila obě varianty, posypané jak kukuřičnou vtipnou kaší tak i mákem a pochutnala jsem si na obou variantách bez problémů. Ovšem moje slinivka je již více jak tři roky bez zánětu a tak v klidovém režimu a za vnímání potřeb svého těla mohu ochutnat i makové posypání, které samozřejmě nepřeháním.

Rýži na rýžové knedlíky můžete použít i kulatozrnnou nebo dlouhozrnnou, vždy tu, která se lépe rozváří. Zde není vhodná ani natural nebo parboiled, ta je moc sypká a nedržela by vám v těstě tvar, nebyla by kompaktní.

Aromatizovaný medový sirup, neboli vlastně zředěný med, dochucený kvalitním aromatickým olejem, vhodným pro vnitřní užití, nejlépe pomerančovým nebo citrónovým od firmy Just, používám ráda jako rychlé oslazení knedlíků nebo těstovin na sladko, když javorový sirup právě ve spíži chybí. Jeho příprava je nenáročná. Med rozpustíme v teplé vodě a přikápneme aromatický pomerančový olej. Vznikne voňavá varianta řídkého medového sirupu, který je velice chutným a zdravým oslazením jídla.

Sdílení

    37 812 zobrazení článku
    O autorce
    26 komentářů
    1. Kwiki Odpovědět
      Právě jsem tyto knedlíky dovařila a už jsem je stihla i vyzkoušet a musím říct, že je to vynikající. Dělala jsem je s třešněma a s chutí je zbaštil i děda, který je zvyklý na klasické kynuté knedlíky od babičky :)

      Přesunuto ručně na nový web.

    2. Ivana P. Odpovědět
      Zkoušela jsem a nepodařilo se.... Rýže se rozvařila krásně, vodu jsem vydusila, ale mohla jsem mouky přidávat jak chtěla, stále upatlané těsto, nešlo z toho ani ruku vytáhnout :-(. Co je špatně?
      • Alemari Odpovědět
        Netuším...:-( Měla jste tu rýži dobře prochladlou? A výchozí kaši z ní, ještě bez rýžové mouky a vajíčka, tuhou? Tyto knedlíky dělám občas i na kurzech vaření a zatím se vždy povedly...Hmm, nemohu tak na dálku určit, v čem jste chybovala, musela bych stát vedle Vás...Zkuste to ještě jednou, všechno se také nemusí na první pokus podařit. Přeji, aby se Vám povedly, tak jak Kwiki, jsou moc dobré...
    3. Lucasinka Odpovědět
      Knedliky jsem delala dvakrat a pokazde se po nich zaprasilo. Jen misto ryzove mouky, kterou jsem nesehnala, pouzivam hladkou bezlepkovou, coz je mix pohankove, ryzove, bramborove a jeste nejake. Palec nahoru, jsou vyborne.
      • Alemari Odpovědět
        Díky milá Lucasinko, jste šikovná, jak jste si poradila. Zdravím. Alemari
    4. Markéta Odpovědět
      Dobrý den, použila jsem rýži na sushi a těsto se povedlo krásné, moc dobře se knedlíky koulely, nic se nelepilo. Ale při konzumaci se nám vždy kus těsta přilepil na patro, což bylo docela nepříjemné. Podruhé jsem knedlíky ještě nedělala. Napadá mě, jestli to nebylo tou rýží na sushi? Nebo je to tak normální? Díky za odpověď.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Markéto, mnoho Vám neporadím, nemám tu zkušenost, že by se těsto lepilo na patro. Byly dobře uvařené? Zkuste to příště z jiné rýže, Ale s rýží přímo na sushi jsem nepracovala, tak nevím, zda je to přímo jí. Držím palce, aby se Vám příště povedly. Alemari
        • Markéta Odpovědět
          Děkuji za odpověď, Alemari.
    5. Iva J. Odpovědět
      Dobrý den, moc se mi líbí váš recept. Chtěla bych ho zkusit ještě dneska, ale nemám rýži basmati. Doma mám jenom rýži natural (která se vaří až 45min), tak jestli by to šlo i z ní, když jí pořádně rozvařím? Děkuji za odpověď. Iva
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Když použijete dobře uvařenou natural rýži a také hodně zahuštěnou, t.j. po odpaření vody, tak by také měly tyto knedlíky jít připravit. Ovšem zkusit to budete muset sama, milá Ivo. Zdravím a přeji, aby se povedly. Alemari.
    6. Jitka Odpovědět
      Dobrý den, můžu mít otázku? V předpisu máte 180 g rýže a 500 ml vody a poté po 8 min. ještě přidáváte 100 ml vody. Tak mám brát dohromady 500 ml vody i s těma 100 ml nebo na začátku dám 500 ml a pak ještě přidám 100 ml? Děkuji za odpověď, knedlíky vypadají božsky a určitě chci vyzkoušet. Jitka
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. Ano, milá Jitko, mělo by to tak být, že ještě přidáte navíc 100 ml vody. Přeji aby se Vám podařily. Alemari
    7. Marcela Odpovědět
      Dobrý den. Dnes jsem dostala velkou chuť na něco sladkého a byla jsem ráda, že jsem otevřela Vaše stránky. Protože chuť byla velká a času málo, tak jsem vyzkoušela rýžové lupínky, ze kterých si dělám kaši. Výsledek perfektní. Děkuji za inspiraci. Mám bezlepkovou dietu a každá dobrá změna je příjemná. Ještě jednou moc děkuji.
      • Alemari Odpovědět
        To mě moc těší, milá Marcelo. Děkuji za komentář. Přeji hezké dny. Alemari
    8. Alena Odpovědět
      Dobrý den a díky za recept! Má dcera ma alergii nejen na lepek, ale i na kukuřici, mléko, vejce a sóju. Z tohoto důvodu bych se ráda zeptala čím, pokud to jde, nahradit kukuřičný škrob. Díky a zdravím. Al
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Alenko. Možná to půjde i úplně bez toho škrobu, protože rýže má také svůj škrob. Mám to tam spíš jako pojistku. Lze však vyzkoušet i škrob bramborový - Solamyl nebo ze zdravé výživy i kuzu z Japonska. Ověřeno to však nemám, dělávám to jen s uvedeným, ale zaměnit by to jít mělo...Zdravím. Alemari
    9. Jana Odpovědět
      Dobrý den, Alemari, moc mě tento recept láká, ale potřebovala bych vědět, jakou rýžovou mouku jste použila - z bílé nebo tmavé rýže? Nebo nezáleží na tom, jaká mouka se použije, pokud je bezlepková? A stejne tak rýže může být i tmavá nebo raději bílá? Moc děkuji za radu! :-)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Jani, přeji dobrý den...Použila jsem bílou rýžovou mouku hladkou. Z jiné jsem to zatím nezkoušela. Řekla bych, že zde může i záležet, jakou bezlepkovou mouku dáte. Pohanková lze možná také použít, ale to bych asi já zase s rýží už nemíchala, to je už lepší zase míchat s pohankou...viz recept na Pohankové knedlíky :-)Snažím se o dodržení co nejvíce jednoho druhu suroviny...Když rýžové, tak rýžová i mouka atd. Zdravím. Alemari
        • Jana Odpovědět
          Děkuji, Alemari. Pohankovou bych s rýží asi nemíchala, spíš mě napadla bílá hladká bezlepková mouka. Děkuji za odkaz na pohankové knedlíky, vypadají lákavě, takže taky určitě vyzkouším. Manžel když slyšel, že budou v neděli rýžové knedlíky s ovocem, hned oznámil, že si dá moc rád:-) Pěkný víkend!
          • Alemari Odpovědět
            Přeji, aby se podařily a chutnaly. Jak jste o nich psala, dostala jsem taky zase chuť je připravit. Jsou lehce stravitelné, člověk po nich není jako "suk" :-). Pěkný víkend též! Alemari
    10. Jana Odpovědět
      Ještě jednou zdravím Alemari! Musím Vám říct, že knedlíčky byly vynikající:-) Měla jsem jen parboiled rýži, tak jsem ji rozmixovala. Vzhledem k tomu, že žiji v zahraničí, tak ne vždycky mám všechno, co potřebuji - takže jsem místo Maizeny dala Solamyl a bohužel kukuřičnou strouhanku tu neseženu. Posypku jsem udělala z jiného z vašeho receptu - na medu jsem opražila rýžové vločky, které jsem následně rozemlela a smíchala s kokosem a pak jsem to polila Agave sirupem. No prostě bylo to super!!:-)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Jani, děkuji Vám za zprávu. Potěšila mne a ještě více to, jak krásně tvoříte..Jak si umíte poradit...Jste šikulka :-) Moc Vás zdravím. Alemari
    11. Naďa Odpovědět
      Ahoj, zkusila jsem dnes poprvé a vyplatilo se namočit si ruce - těsto se na ně nelepí! :) Výsledek perfektní! Mňam
      • Alemari Odpovědět
        Dobře jste si poradila :-)
    12. Naďa Odpovědět
      Posypka kokosový cukr a rozpuštěné ghi :)
      • Alemari Odpovědět
        Hmm, může být moc dobrá! Děkuji za nápady! Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *