
Léto nám opět ukazuje přívětivou tvář a ovocných náplní do knedlíků je dostatek, jen si vybrat. Což takhle rýžové ovocné knedlíky? Na trhu jsou ještě i poslední jahody a meruňky a tak můžeme experimentovat s více variantami ovoce. I švestky se pak mohou hodit…
Když jsem rýžové knedlíky vymýšlela, ještě švestky nebyly, proto vám rýžové těsto na knedlíky představím s ovocnou náplní ve dvou variantách, s meruňkami a s jahodami. Se švestkami si je umím představit také, budou určitě chutnat skvěle.
V prvním kroku je potřeba uvařit rýži a tu si koneckonců můžeme připravit s předstihem dopředu. To vůbec nevadí. Propranou hlazenou rýži, která se dobře rozváří, zalijeme odměřeným množstvím vody, trochu osolíme, a dáme vařit.
Hrnec je dobré přikrýt pokličkou s dírkou a zmírnit plamen tak, aby nám pěna tudy neutíkala a rýže se jen pomalu provářela. Asi tak po 8 minutách dolijeme ještě 100 ml vařící vody a necháme dovařit cca 13–14 minut bez míchání. V závěru varu vodu vydusíme. Pohlídáme si, abychom rýži nepřipálili.
Pro docílení lepší konzistence je dobré nechat rýži v hrnci ještě 30 minut dojít, nejlépe v peřinách, ale je-li již rýže uvařena i tak hodně do měkka, můžete ji nechat přímo prochladnout.
Ještě do mírně teplé rýže rozmícháme sušený rýžový nápoj, který jí dodá mléčnou příchuť. Přídavek sušeného nápoje lze eventuelně pominout, knedlíky budou i tak dobré a chutné. Osobně jsem tam jednou sušený rýžový nápoj dala a jednou ne, a musím sdělit, že je v tom trošku rozdíl, ale to je již na vás, jakými principy se řídíte a zda po mléčné příchuti toužíte více či nikoliv.
Do prochladlé hutné rýžové kaše, ať již s mléčnou příchutí či bez ní, rozmícháme celé vejce a přidáme, ještě dokud máme rýži v hrnci, i část hladké rýžové mouky. Zbytek vpravíme do těsta spolu s maizenou až na vále. Hmotu rukama propracujeme.
Z těsta vytvoříme váleček, který nakrájíme na kousky a jimi obalujeme ovoce. Z počátku se může zdát, že je hmota nekompaktní, ale při trošce trpělivosti jdou knedlíky balit dobře a těsto se pěkně spojuje. Aby se nám pak knedlíky při vaření nerozvářely, oválíme je ještě před vařením v hladké rýžové mouce.
Knedlíky vkládáme do vařící, mírně osolené, vody a po uvedení k varu je vaříme cca 8 –10 minut. Po vyjmutí opatrně servírujeme, knedlíčky jsou za tepla křehké, sypeme zvolenou posypkou a přiměřeně osladíme aromatizovaným medovým sirupem nebo javorovým sirupem.
Zvolenou posypku připravíme prostým smícháním uvedených složek dle svých chuťových priorit.
Varianta rýžových knedlíků s jahodami byla výborná v kombinaci s javorovým sirupem a mohu je jen doporučit, chutnaly přímo jako dezert :-)
Aromatizovaný medový sirup je uveden u receptu na Ječné nudle s mákem.
Přesunuto ručně na nový web.