Rýžové palačinky s kurkumou

2-3 porce, cca 7 palačinek

Ingredience:
  • 600 ml  rýžového nápoje „Alnatura“
  • 370 g hladké rýžové mouky
  • trochu mořské soli
  • 1 rovná lžička kurkumy
  • 2 celá vejce
  • 2 kapky aromatického pomerančového oleje Just (nemusí být)
  • včelí vosk na pánev
  • trochu  kokosu na „pocukrování“
  • marmeláda bez cukru
  • javorový sirup na případné polití

Vylepšenou variantu rýžových palačinek připravíme za přídavku léčivé kurkumy. Příprava se  oproti původnímu receptu mění ještě v několika ingrediencích, které jsou ve výsledku jedině ku prospěchu.

Přídavek kurkumy do těsta není bezúčelný nebo jen pro vylepšení barvy palačinek, jak by se mohlo na první pohled zdát. Kurkuma je velice léčivá, i když ji známe spíš jen jako to barvivo. Záměna sušeného rýžového nápoje za tekutý dovolí použití receptu rozšířit i pro další alergiky.

Do odměřeného rýžového „mléka“ rozkvedláme 370 g hladké rýžové mouky. Toto těstíčko necháme odstát, nejlépe déle, alespoň 8 hodin. Rýžová mouka neobsahuje lepek a tak je potřeba ji nechat delší dobu nabobtnat.

Před vlastní přípravou těsto osolíme, obarvíme kurkumou, máme-li aromatický olej, tak nyní těsto přivoníme  a následně v něm rozmícháme dvě středně velká vejce. Rozehřátou pánev potřeme včelím voskem a pak na ni lijeme trochu silnější palačinky. Dáme-li  těsto v tenké vrstvě, palačinky se nám budou při obracení trhat, jsou křehké.

Palačinky opékáme z jedné strany tak dlouho, až při opatrném podebrání kraje obracečkou zjistíme, že palačinka je již celistvá a půjde otočit. Lopatkou ji uvolníme po celém obvodu a pak i odspodu a rychlým pohybem pánve nebo širší lopatkou palačinku obrátíme. Dopečeme z druhé strany a shrneme ji na připravený talíř.  Před nalitím dalšího těsta pánev opět potřeme včelím voskem. Z uvedeného množství těsta připravíme asi 6–7 ks palačinek, což vystačí na dvě velké nebo i tři menší porce.

Pakliže na každou hotovou palačinku nečekají hladoví strávníci :-), je lepší palačinky skládat na sebe a vždy přikrýt třeba hlubokým talířem. Nepodávat hned po upečení. Palačinky na sobě uložené také nevychladnou a půjdou pak lépe rolovat než úplně čerstvé, které se mohou i na okrajích lámat, jsou-li více propečené. Krátkým odležením palačinky zvláční.

Palačinky potíráme marmeládou nebo džemem bez cukru, zavineme je a klademe na talíře, kde je místo cukru posypeme strouhaným kokosem.

Máme-li je plněné jenom pikantní marmeládou bez cukru, můžeme je ještě osladit politím javorovým sirupem.

Poznámka:  Doporučuji nechat těsto v podobě polotovaru, tj. ve stádiu smíchání mouky s rýžovým nápojem, dobře odležet. Sice k přípravě možná bude stačit i jen 5 hodin, ale více je doopravdy lépe.

Tyto palačinky, jsou-li připraveny na včelím vosku, jsou výborné i do slinivkové diety a velice dobře stravitelné.  Opět je možné je podávat i naslano, třeba s dušenou zeleninou (špenátem) nebo potřené nějakou zeleninovou pomazánkou. Palačinky jsou čistě bezlepkové a také jsou vhodné pro alergiky na mléčnou bílkovinu a lidi s intolerancí laktózy.

Kurkuma je v našich končinách ještě nedoceněná. Čím více o ní čtu a seznamuji se s její prospěšností, tím více ji přidávám do jídla všude tam, kde se hodí. Lze ji přidávat jak do kaší, tak do různých rizot a i do pečiva. Obsahuje značné množství antioxidantů, pomáhá tělu redukovat volné radikály,  je také účinným pomocníkem při mnoha zánětech v těle a její přídavek do pokrmu nebo i její požívání v podobě třeba čajů je tělu velice prospěšný.

Pár informaci k pečení na včelím vosku. Včelí vosk na přípravu palačinek kupuji v podobě malých cihliček v prodejnách s potřebami pro včelaře. Cihličku vezmu za jeden konec a druhým potírám nahřátou pánev. Tím se vosk postupně rozpouští. Vosku není potřeba dávat mnoho. Pánev potřu tak, aby se na ní utvořily malé tekuté krůpěje vosku. Pak teprve na ni liji těsto.

Při použití včelího vosku již olej není potřeba, vosk je zde místo oleje.Včelí vosk sice zčásti zůstává na palačince, ale vzhledem k tomu, že tělem jenom prochází a není vůbec stráven, tak je pokrm dietnější. Olej používám na palačinky a omelety minimálně, jedině, když si to někdo v rodině přeje, anebo mi právě včelí vosk dojde :-)

49 926 zobrazení článku
O autorce
20 Komentářů
  1. Madla Odpovědět
    Moc Vám děkuji za Vaše stránky, jsou úžasné! A zvlášť Vám děkuji za recept na tyto palačinky. Už pár týdnů "bojuji" s bezlepkovou dietou a občas dostanu neuvěřitelnou chuť na něco zakázaného - sušenky, palačinky, chleba... Tak jsem moc ráda, že si díky Vám budu moci občas pochutnat na bezlepkových zdravých palačinkách.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Madlo, já Vám děkuji za pochvalu. Z bezlepkových palačinek zde najdete kromě rýžových ještě i kukuřičné. I ty by šly vylepšit kurkumou a ani to nebude poznat :-) Jsou žluťoučké i tak. Přeji dobrou chuť. Srdečně zdraví Alemari
  2. Katka Odpovědět
    Dobrý večer, Vaše stránky se mi moc líbí, recepty jsou úžasné :) Chtěla jsem se prosím zeptat na ten pomerančový a citronový olej Just, který často používáte. Myslíte že by šlo místo něj použít přírodní olej jiné značky?
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer. Pakliže znáte aromatické oleje jiných značek, které jsou stoprocentně vhodné pro vnitřní užití, tak můžete přivonět i jiným. To je již na Vaší volbě. Aromatické oleje od Justu zde nejsou jenom pro vůni, jsou přímo léčivé a současně nahrazují strouhanou citrónovou nebo pomerančovou kůru, která již není vhodná, protože plody jsou chemicky ošetřeny, tedy pokud je nemáte v Bio kvalitě. K olejům od Justu mám plnou důvěru, dříve nebyly jiné pro vnitřní užití a mám je mnoha lety ověřené, což o ostatních nemohu s jistotou tvrdit. Určitě nelze použít vnitřně žádný levný aromatický olej, co se používá do aromalampy. To bych neriskovala. Alemari
  3. Týra Odpovědět
    Milá Alemari, musím říct, že tento recept na palačinky je naprosto luxusní! Vřele doporučuji. Chutnaly daleko lépe než "klasické", mně chutnaly i více než pohankové a špaldové, které jsem zvyklá dělat. Takže děkuji za tuto inspiraci a i za další super recepty na Vašich stránkách.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Týro, dobrý večer přeji. Děkuji za Vaše hodnocení, které mne potěšilo. Zdravím. Alemari
  4. Lucka Odpovědět
    Palačinky byly naprosto senzační. Poprvé jsem dělala s tekutým rýžovým mlékem a dopadlo to dobře. Ta kurkuma tomu dala takovou krásnou žluťoučkou barvu. Měli jsme je odpoledne i za studena na svačinku na výletě a moc nám chutnaly...děkuju za recept ! Lucka
    • Alemari Odpovědět
      Tak to jsem ráda, že se povedly a chutnaly. Zdravím. Alemari
  5. Judita Odpovědět
    Milá Alemari, našla jsem Váš recept na palačinky, moc se mně libí, určitě vyzkouším.Judita.
    • Alemari Odpovědět
      Držím palce a přeji dobrou chuť, milá Judito. P.S. Další informaci máte na mailu...Alemari
  6. Judita Odpovědět
    Milá Alemari,palačinky jsem dělala už dvakrát a jsou výýýýýýborné. Dííky za ně Judita
    • Alemari Odpovědět
      Milá Judito, zdravím Vás a děkuji...:-). Alemari
  7. monina Odpovědět
    Paní Alemari, prosím pěkně, pokud bych chtěla dodržet dělenou stravu, nezkoušela jste místo celých vajec použít jen žloutky? Případně čím bílky nahradit, aby se palačinky netrhaly?
    • Alemari Odpovědět
      Milá monino, pro vážné onemocnění, odpovídám s prodlevou. Tak to se přiznám, že jsem zatím nezkoušela. Někdy jsem zkoušela Vajahit, ale spíš místo vajec do pečiva. Obsahuje sojovou mouku a ta se dávala místo vajec nebo jako přídavek, když jich bylo málo, už v kuchařce mé maminky. Ale do palačinek jsem Vajahit zatím nezkoušela. Možná pomůže nechat těsto více nabotnat. Na webu mám jeden recept bez vajec a to jsou pohankové palačinky, třeba po odležení by to šlo i z jiné mouky. Bohužel nemohu se věnovat tak širokému spektru možností. Určitě nějaké zkušenosti nabudete nebo již máte načerpány.
  8. kamila Odpovědět
    Dobrý den, daly by se něčím nahradit vajíčka ?
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer milá kamilo. Něco podobného jsem řešila ve své poslední odpovědi na komentář zde před Vámi. Zmínila jsem Vajahit, ale nezkoušela jsem ho do palačinek...Prosím o přečtení mé odpovědi monine ze dne 20.1.2014. Přímo čím byl šly jinak vejce nahradit, tak to jsem neřešila. Alemari
  9. Ilča Odpovědět
    Zdravím moc z Valtic Alenko!!! Chtěla bych se zaptat, jelikož zrovna nemám rýžové mléko, jestli jde tento recept udělat i z mléka sojového?? Díky moc za info s pozdravem Ilča
    • Alemari Odpovědět
      Zdravím, zdravím, Ilonko. Já myslím, že můžete...Zde jsem pouze "ctila barvu", když rýžové palačinky, tak vše z rýže, ale můžete to i namíchat...Mějte se krásně. Alemari
  10. Marketa Odpovědět
    Dobry den ten vceli vosk je ten ktery pouzivaji lide k vyrobe oplatku? Nevim presne ktery mate na mysli jen jsem se setkala s tim ze vymazavaj plechy tim voskem a pak na nej davaj oplatky. Dokonce jsem to videla i pod timto nazvem,, vosk k vyrobe oplatku'' dekuji za odpoved
    • Alemari Odpovědět
      Markétko, tak to nevím, zda se tak jmenuje přesně...Je to vosk, ze kterého se vyrábí i různé ozdobné svíčky, ale to by bylo drahé.. Možná se jmenuje tak jak píšete. Já kupovala vždy takovou malou cihličku vosku většinou v obchodech s výrobky pro včelaře. Až půjdu do města, optám se na uvedený název, zda je to totéž. Doopravdy to nevím.

Zanechte odpověď

*