Vylepšenou variantu rýžových palačinek připravíme za přídavku léčivé kurkumy. Příprava se oproti původnímu receptu mění ještě v několika ingrediencích, které jsou ve výsledku jedině ku prospěchu.
Přídavek kurkumy do těsta není bezúčelný nebo jen pro vylepšení barvy palačinek, jak by se mohlo na první pohled zdát. Kurkuma je velice léčivá, i když ji známe spíš jen jako to barvivo. Záměna sušeného rýžového nápoje za tekutý dovolí použití receptu rozšířit i pro další alergiky.
Do odměřeného rýžového „mléka“ rozkvedláme 370 g hladké rýžové mouky. Toto těstíčko necháme odstát, nejlépe déle, alespoň 8 hodin. Rýžová mouka neobsahuje lepek a tak je potřeba ji nechat delší dobu nabobtnat.
Před vlastní přípravou těsto osolíme, obarvíme kurkumou, máme-li aromatický olej, tak nyní těsto přivoníme a následně v něm rozmícháme dvě středně velká vejce. Rozehřátou pánev potřeme včelím voskem a pak na ni lijeme trochu silnější palačinky. Dáme-li těsto v tenké vrstvě, palačinky se nám budou při obracení trhat, jsou křehké.
Palačinky opékáme z jedné strany tak dlouho, až při opatrném podebrání kraje obracečkou zjistíme, že palačinka je již celistvá a půjde otočit. Lopatkou ji uvolníme po celém obvodu a pak i odspodu a rychlým pohybem pánve nebo širší lopatkou palačinku obrátíme. Dopečeme z druhé strany a shrneme ji na připravený talíř. Před nalitím dalšího těsta pánev opět potřeme včelím voskem. Z uvedeného množství těsta připravíme asi 6–7 ks palačinek, což vystačí na dvě velké nebo i tři menší porce.
Pakliže na každou hotovou palačinku nečekají hladoví strávníci :-), je lepší palačinky skládat na sebe a vždy přikrýt třeba hlubokým talířem. Nepodávat hned po upečení. Palačinky na sobě uložené také nevychladnou a půjdou pak lépe rolovat než úplně čerstvé, které se mohou i na okrajích lámat, jsou-li více propečené. Krátkým odležením palačinky zvláční.
Palačinky potíráme marmeládou nebo džemem bez cukru, zavineme je a klademe na talíře, kde je místo cukru posypeme strouhaným kokosem.
Máme-li je plněné jenom pikantní marmeládou bez cukru, můžeme je ještě osladit politím javorovým sirupem.