Rýžové palačinky

2-3 porce | Pro bezlepkovou dietu nepoužívat Oves Milk, který obsahuje ovesnou mouku.

Ingredience:
  • 50 g sušeného rýžového nápoje „Zajíc“
  • 500 ml vody
  • 300 g hladké rýžové mouky
  • trochu mořské soli
  • 2 vejce
  • včelí vosk na pánev
  • trochu ovesného nápoje „Oves Milk“ na„pocukrování“ (popř. sojové mléko s příchutí vanilky)

Z hladké rýžové mouky nejsou výborné jenom „krémy“ na dietní dorty nebo záklechtky do omáček. Z této mouky lze připravit velice jemné palačinky. Chce to jen trochu více trpělivosti. Rýžová mouka neobsahuje lepek a těsto na palačinky musí déle odpočívat.

To proto, aby rýžová mouka dobře nabobtnala a palačinky se nám na pánvi při obracení netrhaly.

Nejdříve si v 200 ml horké vody rozpustíme sušený rýžový nápoj a vzniklé husté „mléko“ zředíme a ochladíme 300 ml studené vody. Do vzniklého rýžového „mléka“ rozkvedláme 300 g hladké rýžové mouky. Toto těstíčko necháme odstát, nejlépe déle, alespoň 12 hodin.

Před vlastní přípravou těsto trochu osolíme a rozmícháme v něm dvě středně velká vejce. Rozehřátou pánev potřeme včelím voskem a lijeme na ni silnější palačinky než jsem zvyklí z mouky pšeničné. Protože pracujeme s bezlepkovým těstem, tak tenké palačinky jako z klasické mouky se nám asi nepodaří vyrobit, ale svoji lehkostí je možná předčí.

Palačinky opékáme z jedné strany tak dlouho, až při opatrném podebrání kraje obracečkou zjistíme, že palačinka je již celistvá a půjde otočit. Lopatkou ji uvolníme po celém obvodu a pak i ode dna a rychlým pohybem pánve nebo širší lopatkou palačinku obrátíme.

Dopečeme z druhé strany a shrneme ji na připravený talíř. Z uvedeného množství těsta připravíme asi 5–6 ks palačinek, což vystačí na dvě velké nebo i tři menší porce.

Palačinky potíráme marmeládou nebo džemem bez cukru a místo cukru je posypeme sušeným ovesným nápojem.

Poznámka: Když jsem tento recept vytvářela, zkoušela jsem i variantu úplně bez přidání vajec. Těsto jsem měla dobře odleželé a vypadalo hutně, ale na pánvi se nechtělo spojit a začalo praskat a palačinka vůbec nešla obrátit bez následného potrhání na „trhanec“. Mimochodem, je také dobrý pokapaný javorovým sirupem…

Přídavek vajíčka však všechno spravil a naráz jako mávnutím „kouzelným proutkem“ se staly palačinky kompaktní. Jsou sice silnější, ale velice porézní. Marmeláda pěkně prochází palačinkovými póry a tak doporučuji konzumaci raději vidličkou a nožem než rukama, protože to pak marmeláda teče všemi směry a i dírkami.:-)

Odpočinout těsto jsem zkoušela i kratší dobu, ale ukázalo se, že nejlepší je odstáté těsto přes noc. Po pěti hodinách sice již jde s těstem pracovat, ale může se nám ještě při obracení trhat. Doporučuji raději nechat odležet co možná nejdéle, 10–12 hodin neuškodí…

Tyto palačinky, jsou-li připraveny na včelím vosku, jsou výborné do slinivkové diety a velice dobře stravitelné. S bílou kávou meltou jsem je měla dnes k večeři, protože jsem recept ještě před vydáním raději opakovaně prověřovala.

Je možné je podávat i na slano s dušenou zeleninou nebo potřené nějakou zeleninovou pomazánkou.

Sdílení

    57 104 zobrazení článku
    O autorce
    23 komentářů
    1. Nikol Odpovědět
      Dobry den, nikdy jsem nepracovala pri smažení palačinek se včelím voskem. Mohla byste mi to vysvětlit podrobněji? Rozumím tomu dobře, že nahřeju vosk a potřu tím pánev místo oleje? Nějak mi to není jasné:) Děkuji, Nikol Brno
      • Alemari Odpovědět
        Milá Nikol, je to trošku jinak :-). Včelí vosk zvlášť nenahřívám. Na potírání pánve ho kupuji v podobě malých cihliček. Cihličku vezmu za jeden konec a druhým potírám nahřátou pánev. Tím se vosk postupně rozpouští. Vosku není potřeba dávat mnoho. Pánev potřu tak, aby se na ní utvořily malé tekuté krůpěje vosku. Pak teprve na ni liji těsto. Při použití včelího vosku již olej není potřeba, vosk je zde místo oleje. Včelí vosk sice zčásti zůstává na palačince či omeletě, ale vzhledem k tomu, že tělem jenom prochází a není tráven, tak je pokrm dietnější. Olej používám na palačinky a omelety minimálně, jedině, když si to někdo v rodině přeje, anebo mi právě včelí vosk dojde. Zdravím. Alemari
    2. Nikol Odpovědět
      Děkuji za odpověď, zkusím při nejbližší příležitosti koupit vosk. Jsem docela dost zvědavá, jak taková palačinka půjde udělat a kolik vosku se na ni "zachytí". Nikol P.S. Musím pochválit i Vaše kernoto, dostalo se na první příčky našich snídaní.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám Nikol za pochvalu. Přeji Vám, ať se Vám dílo podaří a palačinky všem doma chutnají. Alemari.
    3. jarca Odpovědět
      Dobrý den, chci se zeptat, kde se dá taková cihlička včelího vosku sehnat. Děkuju za odpověď Jarča
      • Alemari Odpovědět
        Včelí vosk v podobě cihličky by měl být k dostání v prodejnách s včelími produkty nebo s potřebami pro včelaře. Alemari.
    4. Lenka Odpovědět
      Dobrý den, chci se zeptat, zda je nutné použivat i sušeny rýžový nápoj? Jaký tam má účel? Udělá se palačinka i jenom z mouky a vody? Děkuji
      • Alemari Odpovědět
        Je dost pravděpodobné, že palačinky půjdou udělat i jenom z mouky. Rýžový nápoj tam dávám, protože vlastně také obsahuje ještě rýžovou mouku (asi 13%) a pěkně pomáhá se zahuštěním těsta. Byla jsem dřív zvyklá připravovat palačinky z mléka, proto jsem ještě použila „mléko“, ale obilné, tedy nápoj rýžový. Jen z mouky to budou určitě velice dietní palačinky, ale nemám je vyzkoušeny. Sama si je bez „mléka“ nedělám, dávám spíš přednost rýžové kaši, když mám právě nějaké trávící problémy. Tu si připravím z vody a z rýžové mouky. Ale pro druhé, kteří mají rádi jídla „po staru“ , jsem alespoň nahradila klasické mléko rýžovým.. Alemari.
    5. Michaela Odpovědět
      Dobrý večer Alemari, palačinky jsem zkoušela péct na dvou pánvích :-) obě teflonové, jedna se slabším a druhá se silnějším dnem. Nevím, zda je to podstatné, ale mám sklokeramickou varnou desku. Příště zkusím opravdu hodně snížit teplotu a uvidíme, jednou se to musí podařit :o) Hezký večer Michaela
      • Alemari Odpovědět
        Pěkný večer Michaelo, také nevím zda je to podstatné, ale některé pánve se dost rozpalují, možná ty starší bez teflonu, ale mám také teflonovou a tak to bude asi tou teplotou... Držím palce, ať se to jednou podaří... Zdraví Alemari
        • Michaela Odpovědět
          Dobrý večer Alemari, jen bych Vám ráda řekla, že druhý pokus se včelím voskem se vydařil. Tentokrát jsem ho použila při smažení lívanců, teplotu jsem dala nižší a výsledek byl vynikající. Krásně křupavé lívanečky bez přebytečného tuku. Někdy to chce holt druhý pokus ... :o) Michaela
          • Alemari Odpovědět
            Tak to Vám gratuluji a jsem ráda, že Vás neúspěch neodradil. Zdravím a přeji hodně dalších úspěšných pokusů :-) Alemari
    6. Tamianka Odpovědět
      Ahoj Ahoj :) Chcem sa Vam podakovat za skvely typ :) aj ten vcely vost sa mi velmi pozdava a recept je skvely....u nas doma vsetkym chutilo :) dakujem :D
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji milá Tamianko. To mne moc těší. Zdravím. Alemari
    7. Zuza Odpovědět
      Projíždím nějaké recepty na víkend :-) a zarazila jsem se u tohoto. Zkoušela jsem tyto a už i kukuřičné nebo pohankové palačinky - už nevím které z nich, ale žádné z těchto "zdravých" se tak hezky nezatočily jako z Vašich fotek, spíš to vypadalo, jako když chcete stočit karton - naláme se Vám po kouskách... jestli mi rozumíte. Na fotkách to ale vypadá, že jsou měkoučké jako klasické palačinky. Nenapadá Vás, čím to je?
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji. No, co Vám mám, milá Zuzi, k tomu říci? Musela bych vidět, jak to děláte. Asi jste to moc vysušila z jedné strany nebo dala málo těsta, víc mne nenapadá :-( Ale mé fotky jsou dokladem, že to jde :-) Tedy nejen, že to tak vypadá, že jsou měkoučké, to tak skutečně i bylo :-), když jsem je tehdy připravovala...a občas palačinky dělám dál. Držím palce, aby se to příště podařilo, vše se nedaří na první pokus, musíte zkoušet a věřím, že určitě přijdete na ten správný způsob. Zdravím. Alemari
    8. Michaela Odpovědět
      Dobrý večer, přestože jsem v minulosti již palačinky z rýžové mouky připravovala, tentokrát se mi nějak nezadařilo :-) problém nebyl v přípravě, ale v použité mouce. Na sáčku s moukou bylo napsáno "mouka rýžová" a už zde nebylo připsáno zda hladká či hrubá. Když jsem těsto připravovala, zdála se mi sice taková hrubší, ale moc jsem tomu nevěnovala pozornost. Když jsem však po více jak 12 hodinách odkryla mísu s těstem a očekávala krásně husté těstíčko, byla jsem nemile překvapena. Hrubá mouka byla usazena dole a nahoře jen řídká tekutina :-) Pár palačinek jsem přesto vyzkoušela, nebyly úplně nepoživatelné, ale určitě už jsem jedla lepší :o) Nakonec jsem se musela smát své vlastní nepozornosti při nákupu mouky, příště si dám určitě pozor. Ale měla bych ještě dotaz ohledně použití včelího vosku. Nevím, co dělám špatně, ale pánev se mi hrozně přepaluje, zkoušela jsem i snížit teplotu, ale to se zase pečou hrozně dlouho. Předem děkuji za radu. Michaela
      • Alemari Odpovědět
        Milá Michaelo, každý někdy chybuje...Možná neděláte nic špatně, ještě mi sdělte, prosím, jakou máte pánev? Teflon, „obyč“ či keramika :-) ?? Bude to chtít každopádně asi tu nižší teplotu, nesmí se Vám z toho kouřit :-)...takže mohu jen doporučit trpělivě pomalu péci z jedné strany, dokud se to nespojí a pak teprve obracet. Při nižší teplotě to bude lepší.. Žel, nevím, zda jsem Vám pomohla, možná to bude chtít ukázat třeba na kurzu... No a s tou rýžovou moukou je to tak jak píšete. Jojo, člověk se přehlídne „natotata“ ..:-) Mějte se hezky Alemari
    9. Alemari Odpovědět
      Ať dělám co dělám, tak tady se mi ty komentáře nepodařily po přesunu webu přeskládat tak, aby trochu šly časově po sobě. Navazují pouze jednotlivé větve na sebe, ale roky se zpřeházely :-(
    10. vendy homolková Odpovědět
      Zdravím. Vidím podle receptu, že je na bezlepkovou dietu. Prosím vás, máte ještě podobné recepty z kukuřičné a bramborové moučky. Vnučce našli celiakii a potřebuji nějaké koláče, bábovku apod., aby mohla něco ke svačině. Jiná jídla nám nedělají problémy, ale bezlepková mouka je drahá. Děkuji Vendy. Můžete mi odpovědět i přímo na můj mail?
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji, milá paní Vendo. Ano, tyto palačinky jsou bezlepkové, tak jako cca 240 dalších receptů zde na webu. No, nejsou to všechny pečivo, jsou tam i jiné pokrmy. Prosím, zkuste se podívat, třeba tam něco vhodného najdete. Určitě jsou dobré třeba pohankové koláčky a další dobroty z jáhel. Také je dobré sledovat recepty dle štítů v jednotlivých sekcích, to pak bez třídění. Recepty jsou označeny. S pozdravem Alemari.
    11. Markéta Odpovědět
      Milá Alemari, mám tady rýžové "mléko", také rýžovo-kokosové a snad i rýžové-kešu. Sypaný rýžový nápoj tedy zbytečně kupovat nechci. Jakým množstvím rostlinného mléka mohu rýžového Zajíce nahradit - máte-li tuto zkušenost? Předem děkuji, Markéta
      • Alemari Odpovědět
        Nu milá Markéto, zkušenost přímo u těchto palačinek s jiným mlékem nemám, ale určitě to lze nahradit...Sečetla bych gramy sušeného nápoje a ml vody...což jsou přímo gramy a tudíž by mi vyšlo cca 550 g mléka již hotového tekutého...a toto bych použila...Asi bych dala zatím jenom 500 ml a něco si nechala případně na ředění...Zdravím a přeji aby se Vám podařily. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *