
Dlouho jsem nosila v hlavě myšlenku připravit dietní tofu knedlíky, které by se hodily jak na sladko, tak jako příloha k nějakému slanému zeleninovému pokrmu. Jednou z možností je použití rýže natural, která je dieteticky velmi hodnotná.
Rýži natural promyjeme a namočíme v kvalitní, nejlépe filtrované vodě. Necháme alespoň 6–8 hodin bobtnat. Potom vodu slijeme, abychom odstranili ze zrn do vody uvolněnou kyselinu fytovou, která by nám v těle narušovala minerální hospodářství. Nabobtnanou rýži zalijeme cca 500 ml čisté vody a dáme vařit.
Při vaření doléváme vařící vodou a hlídáme, aby se rýže uvařila úplně do měkka a nepřichytila se ke dnu. Uvařenou rýži necháme zcela zchladnout. Se studenou a zatuhlou se bude lépe pracovat.
V mixéru rozmixujeme rozlámané tofu s olejem do tvarovatelnější konzistence. Mixér používáme spíš na lepší rozmělnění tofu, aby se pak lépe spojilo s těstem. Bez tohoto kroku se rukou tofu v těstě hůře zpracovává. Zde se tofu nechová jako tvaroh. Tvořilo by v těstě hrudky. Sice na chuti to neubere, ale kazí to pak vizuální dojem. S trochou panenského oleje dodáme kvalitní tuky a konzistence tofu zvláční.
Rozpracované tofu vyklopíme z mixéru na vál. Přidáme též studenou uvařenou rýži, posypeme rýžovou krupicí a do důlku rozklepneme vajíčko. Mírně osolíme a zpracujeme těsto na knedlíky.
V rukou tvoříme kuličky, které pro jistotu oválíme v hladké rýžové mouce, aby při vaření udržely celistvost. Vkládáme do osolené vařící vody a vaříme 10 minut.
Omáčka z meruněk
Sušené meruňky zalijeme odměřeným, nebo přímo na digitální váze odváženým, množstvím vařící vody a necháme dobře změknout.
Je vhodné je namáčet v době, kdy namáčíme rýži na knedlíky. Změklé meruňky i s tekutinou rozmixujeme na krém, který ochutíme skořicí a přivoníme pomerančovým aromatickým olejem.
Uvařené knedlíky při podání na sladko přelijeme meruňkovou omáčkou a můžeme si pochutnávat.
Neutrální rýžové knedlíky jsou však vhodné i jako příloha k dalším pokrmům místo tradičních kynutých knedlíků či smažených kroketů.