Rýžové tofu knedlíčky

2-3 porce

Ingredience:
  • 110 g rýže natural
  • 170 g tofu natural
  • 20 g panenského slunečnicového oleje
  • 1 vejce
  • 170 g rýžové krupice
  • 10 g hladké rýžové mouky na obalování
  • mořská sůl
  • 100 g sušených nesířených meruněk + 230 ml vařící vody
  • ½ lžičky mleté skořice BIO
  • 1 kapka pomerančového arom. oleje „Just“

Dlouho jsem nosila v hlavě myšlenku připravit dietní tofu knedlíky, které by se hodily jak na sladko, tak jako příloha k nějakému slanému zeleninovému pokrmu. Jednou z možností je použití rýže natural, která je dieteticky velmi hodnotná.

Rýži natural promyjeme a namočíme v kvalitní, nejlépe filtrované vodě. Necháme alespoň 6–8 hodin bobtnat. Potom vodu slijeme, abychom odstranili ze zrn do vody uvolněnou kyselinu fytovou, která by nám v těle narušovala minerální hospodářství. Nabobtnanou rýži zalijeme cca 500 ml čisté vody a dáme vařit.

Při vaření doléváme vařící vodou a hlídáme, aby se rýže uvařila úplně do měkka a nepřichytila se ke dnu. Uvařenou rýži necháme zcela zchladnout. Se studenou a zatuhlou se bude lépe pracovat.

V mixéru rozmixujeme rozlámané tofu s olejem do tvarovatelnější konzistence. Mixér používáme spíš na lepší rozmělnění tofu, aby se pak lépe spojilo s těstem. Bez tohoto kroku se rukou tofu v těstě hůře zpracovává. Zde se tofu nechová jako tvaroh. Tvořilo by v těstě hrudky. Sice na chuti to neubere, ale kazí to pak vizuální dojem. S trochou panenského oleje dodáme kvalitní tuky a konzistence tofu zvláční.

Rozpracované tofu vyklopíme z mixéru na vál. Přidáme též studenou uvařenou rýži, posypeme rýžovou krupicí a do důlku rozklepneme vajíčko. Mírně osolíme a zpracujeme těsto na knedlíky.

V rukou tvoříme kuličky, které pro jistotu oválíme v hladké rýžové mouce, aby při vaření udržely celistvost. Vkládáme do osolené vařící vody a vaříme 10 minut.

Omáčka z meruněk

Sušené meruňky zalijeme odměřeným, nebo přímo na digitální váze odváženým, množstvím vařící vody a necháme dobře změknout.

Je vhodné je namáčet v době, kdy namáčíme rýži na knedlíky. Změklé meruňky i s tekutinou rozmixujeme na krém, který ochutíme skořicí a přivoníme pomerančovým aromatickým olejem.

Uvařené knedlíky při podání na sladko přelijeme meruňkovou omáčkou a můžeme si pochutnávat.

Neutrální rýžové knedlíky jsou však vhodné i jako příloha k dalším pokrmům místo tradičních kynutých knedlíků či smažených kroketů.

Poznámka: Zde mohu říci směle, že pro moji oslabenou slinivku jsou výborné. Myslím si, že si pochutnají i lidé s alergií na mléčnou bílkovinu či na lepek, ale i všichni ostatní, kteří mají touhu svoji stravu odlehčit.

Je-li období čerstvých meruněk, připravíme si meruňkovou omáčku přímo z nich. Rozvařené hodně zralé a sladké meruňky rozmixujeme a přivoníme skořicí. Kdo potřebuje pro chuť ještě sladší, přisladí si ovocným cukrem nebo trochu medem či javorovým sirupem.

V množství použitých surovin je určitá variabilita. Je možné použít i hladkou rýžovou mouku či obě namíchat, také rýže natural může být na jedno vejce až 150 g. Tvorba těsta pak záleží také na tom, jak se nám vše bude spojovat.

Chceme-li mít knedlíky přímo na sladko, je možné ve fázi přípravy ještě zapracovat do těsta i nějaké krájené či drobné sušené ovoce. Na obalování syrového ovoce je však těsto málo tvárné a vyžadovalo by to velkou trpělivost.

Sdílení

    15 741 zobrazení článku
    O autorce
    2 komentáře
    1. eMxSweet Odpovědět
      VYNIKAJÍCÍ! jednoduché a protože jsem měla rýži již uvařenou z předchozího dne tak i velmi rychlý oběd :) místo omáčky se sušených meruněk jsem ji měla z čerstvých a naprostá lahoda. Moc díky!
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji! To jsem ráda, že jste si tak pochutnala :-)

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *