Rýžové tofu košíčky s kokosem

cca 20 košíčků

Ingredience
  • 190-200 g tofu natural
  • 30 g panenského sezamového oleje
  • 30 g mletého kokosu
  • 60 g rýžového sirupu
  • 50 g hladké rýžové mouky
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • trochu hladké rýžové mouky na vál
  • čokoláda na vaření s třtinovým cukrem
  • kokos na posypání
  • popř. mixovaná fruktóza na pocukrování

K nadcházejícím velikonočním svátkům můžeme ještě stihnout upéci tyto lehké a nenáročné košíčky.
Budou vyhovovat lidem, co netouží po přeslazeném cukroví a také mohou vylepšit sváteční pohodu všem, co musí držet bezlepkovou dietu.

Připravíme si robot s noži a také vál na těsto. Tofu natural rozdrobíme do robotu a rozmixujeme jej s panenským olejem a také za přídavku rýžového sirupu. Hmotu vylijeme do mísy s rýžovou moukou a kokosem a zpracujeme v jednolité těsto, které dotvoříme pak rukama na vále.

Z těsta nakrájíme nebo ulamujeme stejné kousky a ty vtlačujeme do vymaštěných formiček – košíčků. Formičky plníme těstem skoro celé, nenecháváme v nich důlek, tyto košíčky se již nebudou plnit.

Formičky naskládáme na plech a košíčky pečeme při teplotě 200°C 15-20 minut. Hlídáme a v závěru zkontrolujeme vyklopením a rozlomením jednoho kousku, zda jsou propečené.

Upečené košíčky po mírném vychladnutí vyklepneme z formiček a klademe na podnos. Pro ty, co nesnáší třebas čokoládu, je můžete ponechat jen tak nebo je lehce „pocukrovat“ namixovanou fruktózou.

Svátečnější chuť i podobu docílíme potřením košíčků rozpuštěnou hořkou čokoládou na vaření „Vivani“ ze zdravé výživy a posypáním kokosem.

Přeji dobrou chuť !

Poznámka: Tofu košíčky jsou v menším počtu stravitelné i pro oslabenou slinivku, obzvláště v podobě bez čokolády, ale budou vhodné též pro bezlepkovou dietu.
Mohou však obohatit sortiment cukroví i zdravým lidem :-)

Chceme-li se vyhnout doslazování fruktózou, můžeme košíčky lehce posypat též sojovým sušeným nápojem s příchutí vanilky.

32 685 zobrazení článku
O autorce
8 Komentářů
  1. Iva Odpovědět
    Dobrý den, musela jsem dát do těsta mnohem více než 50 g mouky, těsto zůstalo stejně hodně měkké, jen jsem ho vtlačovala do formiček,o krájení nebo ulamování vůbec nelze hovořit, jak docílit konzistence, aby těsto šlo krájet?? Hotové jsou teď chuťově moc dobré! ale uprostřed měkké a po okrajích formičky zas dosti tvrdé. Děkuji!
    • Alemari Odpovědět
      Děvče milé, tak to nevím...V něčem se asi stala chyba...Vzpomínám si matně, že už s tím kokosem to bylo dosti hutné...Nedělám své recepty zas tak často a tento jsem dělala před rokem. Vždy se Vám nemusí vše povést hned a napoprfvé, a proto berte mé recepty jako inspiraci, i když zatím ti co to zkouší a nic tam nezamění, si zas až tak moc nestěžují :-) Dotvořte ho tedy dle svého, jak to vnímáte. Já to vnímala tak jak to píšu a povedly se. Zdravím. Alemari
  2. Iva Odpovědět
    Děkuji Vám, Alemari, za odpověď! Já jsem udělala duté košíčky, jako by se měly ještě něčím plnit, proto byly tak slabé a tvrdé! Poznala jsem to až teď, kdy se dívám na fotky těch Vašich! Příště tedy zkusím plné! Srdečně Vás zdravím a děkuji za Vaši práci. Iva
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer milá Ivo. Tak to jsem ráda, že se našla příčina...No, dala jsem tam fotečku s rozkrojeným košíčkem :-), ale asi jsem to málo popsala...Ještě si ten recept pročtu a doplním. Zdravím a děkuji za Vaši zkušenost, stále se učíme :-). Alemari
  3. hanka Odpovědět
    Dobrý den, chci se zeptat, kde seženu rýžový sirup a citronový olej Just? Dají se případně tyto ingredience něčím nahradit?
    • Alemari Odpovědět
      Zdravím milá hanko. Rýžový sirup seženete ve zdravých výživách a o aromatickém oleji jsem více psala v článku zde na webu a v komentáři čtenářka sděluji i co použila ona. Jinak je lze nakoupit určitě přes jejich poradce, to snadno "vyguglíte" :-), mají je na svých stránkách. Odkazy sem neuvádím, byla by to nevyžádaná reklama. Alemari
  4. Jizule Odpovědět
    Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaká je trvanlivost těchto košíčků?
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji. Bohužel jsem to neměla možnost ověřit. Snědly se moc brzy, do tří dnů :-) Ale předpokládám, jelikož je to pečené, že aspoň 14 dnů minimálně. Když je zamrazíte, tak určitě i více. S pozdravem Alemari

Zanechte odpověď

*