Rýžový puding s karobem

2 porce | Pro oslabenou slinivku raději bez jakýchkoliv oříšků, ale jinak vřele doporučuji.

Ingredience:
  • 90–100 g bílé rýže (kulaté nebo i Basmati)
  • 70 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky
  • 2 rovné lžíce tekutého medu
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého fenyklu
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • 4 lžičky karobu
  • 30 g vlašských ořechů
  • 30 g rozinek sultánek
  • trochu tekuté sojové smetany na polití
  • pár lžiček džemu bez cukru

Dříve jsme je byli zvyklí vařit puding jenom z hotového pudingového prášku z obchodu. Nabízejí se v různých variantách, ale je to vlastně vždy bramborový nebo kukuřičný škrob. Navíc s obsahem ne mnohdy zdravých ochucovadel a potravinářských barviv. Chutný puding s čokoládovou příchutí můžeme dle tohoto receptu uvařit z rýže.

Rýži namočíme asi do ½ l vody a necháme bobtnat. Minimálně jednu hodinu. Rýži i s vodou vyklepneme do mixeru na koktejl a ještě trochu zalijeme vodou tak, aby tam celkem bylo opět asi půl litra vody. Mixujeme 2–3 minuty, až se veškerá rýže jemně rozptýlí.

Tuto mléčně zbarvenou tekutinu z mixéru slijeme a přecedíme přes jemné sítko. Je dobré scedit toto „mléko“ dvakrát. Výsledný puding bude ještě jemnější. Scezenou drť nepoužíváme„Rýžové mléko“ s obsahem rýžového škrobu doplníme do 700 ml a vrátíme do mixéru zpět. Přidáme sušený sojový nápoj s příchutí vanilky, skořici , mletý fenykl i karob a vše dobře rozmixujeme.

Tímto krokem si ušetříme míchání a rozpouštění sušeného sojového nápoje i karobu při vaření. Připravenou tekutinu dáme vařit. Při vaření musíme neustále míchat, nejlépe malou metlou, protože ode dna puding rychle houstne a mohly by vzniknout žmolky.

Puding přivedeme pomalu k varu a povaříme na mírném ohni za soustavného míchání dvě minuty. Při varu osladíme medem a zamícháme jemně sekané ořechy i pokrájené rozinky. Za tepla ještě do hotového pudingu přikápneme pár kapek citrónového aromatického oleje „Just“, promícháme a hned nalijeme do vodou vypláchnutých mi­sek.

Po dokonalém vychlazení puding vyklopíme na talířky, ozdobíme sojovou smetanou a trochou džemu bez přidaného cukru.

Poznámka: Rýžový škrob dá vzniknout po uvaření velmi chutnému pudingu, který lze barvit do různých barev. Kurkumou do žluta, šťávou z červené řepy do červena anebo jej ponecháme bílý (viz druhé foto). Pomerančovou variantu pudingu vytvoříme přidáním tohoto aromatického oleje do žluté varianty.

Rýžový puding vařím doma často, a pro sebe s oslabenou slinivkou v jakékoliv čisté podobě bez oříšků, když tak jenom s rozinkami. Také je výborný politý javorovým sirupem.

Množstvím použité rýže ovlivníme hutnost pudingu. Chceme-li puding více řidší, dáme rýže méně.

Při použití celozrnné rýže natural bývá doporučováno vodu z namáčení vylít, protože obsahuje jako celozrnné obiloviny kyselinou fytovou, která by zbytečně odebírala tělu cenné minerály.

Na základě diskuze v komentářích s Jitule* jsem připravila tento puding přímo z rýže natural a i když jsem vodu po namočení vylila a mixovala to v jiné a pak zcedila a opět doplnila na 0,7 l, tak mi puding uvařit šel, bez veškerých ingrediencí. Přikládám foto, že je puding kompaktní…

22 091 zobrazení článku
O autorce
17 Komentářů
  1. jitka Odpovědět
    Dekuji Vam, Alemari, za minulou odpoved ohledne nahrazeni suseneho napoje. Da se treba pouzit u tohoto receptu na ryzovy pudink obycejne vanilkove mleko? Jakou funkci vlastne v receptech plni? Jde o chut nebo zahusteni nebo uplne neco jineho? Prominte mi tolik otazek.. Uz se moc tesim, az to vsechno ozkousim :) Predem velky dik za Vasi trpelivost se mnou ;) Jitka
    • Alemari Odpovědět

      Ano milá Jitko, určitě lze. No, ony se pudingy jaksi původně vaří vždy z mléka :-), tedy kravského, a já vlastně toto mléko nahrazuji. Kdybyste ho vyloučila úplně, tak uvařené z vody to bude jenom dietní kašička, která asi ztuhne do podoby pudingu, ale bude bez valné chutě. To tak jedině, když by bylo člověku špatně od žaludku, tak je to vlastně jenom rýžový škrob ve vodě.

      Vanilkové sušené mléko též přímo puding ovoní a nemusí se používat žádné umělé aróma, které bývá součástí klasických pudingových prášků.

      Jeho přídavek 70 g zde v receptu je vlastně jako byste připravila 700 ml tekutého nápoje (zachovávám poměr dle návodu na jeho přípravu), takže když pak doplňuji do výsledných 700 ml tekutiny již s rozmixovanou a scezenou rýží, je to vlastně jako byste tu rýži namáčela přímo v mléce. Proto můžete použít zmíněných 700 ml tekutého vanilkového mléka, máte-li ho k dostání. Též třeba i tekuté rýžové mléko nebo sojové, vše dle vlastní volby...

      Množstvím rýže opět ovlivníte výslednou hustotu pudingu, raději o trošku více než méně, aby pěkně ztuhl...Ona ta rýže nějaký objem totiž vytlačí. Nebo ji namočte asi v 600 ml vanilk. mléka, pak rozmixujte, přeceďte, aby byl puding jemný a teprve potom dolijte do výsledného objemu 700 ml.

      No a pak dochutit a již jen zkusit uvařit. To budete muset již vyzkoušet sama. :-)

      Snad jsem to napsala trošku srozumitelně a promiňte, nevím, zda jste ve vaření začátečník či nikoliv, tak jsem si dovolila tu malou osvětu na začátek :-)

      Přeji, ať se podaří. Zdravím Alemari

  2. jitka Odpovědět
    Alemari, moc dekuju za vycerpavajici odpoved! Pudink jsem vyzkousela dle Vasi rady - ryzi namacet rovnou ve vanilkovem mlece. Uspela jsem tak napul. Bohuzel to neztuhlo tak, jak bych si predstavovala. Ale chut byla vyborna, takze jsem mela k snidani takovou hodne hustou kasi ochucenou rozinkami, mandlemi a bananem. A ze to nebyl tuhy puding nakonec vubec nevadilo :)
    • Alemari Odpovědět
      Tak to jsem ráda, že se to nějak povedlo, milá Jitko. Zrovna mě napadlo, že ve Vašem vanilkovém „mléce“ mohla být nějaká látka, která může působit i třeba trochu negativně na výsledné tuhnutí pudingu, nevím, neznám složení, ale vaření je chemie :-) a tam se může dít ledacos... Jinak škrobu z rýže pro tuhnutí pudingu by mělo být dost...:-) Držím palce, ať se daří. Alemari
  3. jitka Odpovědět
    Druhy pokus o puding s jinou znackou mleka se podaril :) Jeste jednou diky za recept a nasledne rady! Ted se chystam vyzkouset jahelne koule. Mam zkusit jahly uvarit rovnou v mlece? Nebo zacit varit ve trose vody a pak dolit mleko..? Uvitam kazdou radu, jsem porad jeste kuchar zacatecnik, tak obcas docela tapu.. Dekuju!
    • Alemari Odpovědět
      Tak to mě těší, že se daří. Co se týče těch koulí, nemáte-li sušené mléko, můžete je vařit i v tekutém. Moje maminka je vařívala přímo v mléce kravském. ALE! Musí se pak hlídat a i míchat, aby se nepřipálily...Spařit nejdříve vodou, aspoň dvakrát, to ano, pak zcedit a zalít místo vody mlékem. Kdybyste je vařila v troše vody, jednak je neuvaříte, začnou se neuvařené připalovat, a pak byste si je zase mlékem naředíla, takže ve výsledku byste měla málo mléčné chutě a spíš kaši a koule Vám nepůjdou udělat.. Jáhly prostě potřebují dostatek tekutiny. Vařte je v mléce a ke konci je pilně míchejte a odpařujte vodu, aby pak kaše po vychladnutí zatuhla. Mléka dejte tolik, co je v receptu vody. Ale nemám to s obilnými „mléky“ vyzkoušeno, usuzuji ze zkušeností s kravským mlékem z mládí, tak to bude na vás :-) Držím palce, ať se podaří...:-) Alemari.
  4. Bombylius Odpovědět
    Dobrý večer, tak jsem odzkoušel puding a je to vlastně podobný recept jako máte na kaše z naklíčeného zrna a jelikož mi kaše z žitného zrna moc chutná, zkusil jsem, i když jinou variantu. Dal jsme pouze rýži Natural s polovinou vody a rozmixoval. V druhé polovině vody jsem povařil zeleninu. Použil jsem zmraženou směs s hráškem a kukuřicí a fazolkami, i když vím, že na trávení je to asi složitější zelenina, ale lze dát jistě jakoukoliv jinou. Povařil (s kořením dle chuti každého) - čas dle návodu -3 minuty, ty tři minuty před koncem přilil rýžový základ a povařil vše ještě 3 minuty. Nalil do misky, vychladil a musím říci, že mi moc chutnalo. Mnohokrát děkuji za inspiraci. Myslím, že tento puding v čisté podobě bez jakéhokoliv ochucení bude balzám na žaludek, přesně jak píšete. Jistě i tuto variantu vyzkouším.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý nápad, milý Bombyliusi. Někdy možná též vyzkouším, ale s jinou zeleninou. Taková mrkev, brokolice a třeba celer by v pudingu na slano mohly vypadat a chutnat také dobře...:-) Zdravím. Alemari
  5. ZanyK Odpovědět
    Dobrý den, zaujal mě recept na rýžové mléko, tak mě zajímá, zda se toto mléko dá používat např. za studena do koktejlů? Je možné použít i jinou rýži třeba jasmínovou? Děkuji.
    • Alemari Odpovědět
      Pěkný den též přeji ZanyK. Toto rýžové mléko je určeno jenom k tepelnému zpracování. Když jej ochutnáte, zjistíte, že Vám nebude chutnat, protože je tam syrový rýžový škrob a tak bych to do koktejlů asi nedávala. Je to podobné, jakobyste si ve vodě rozpustili maizenu, což je kukuřičný škrob, chutná to stejně. Obojí se musí povařit, čímž to zhoustne na puding a už Vám to téci nebude, leda byste ho připravili hodně řídký. To jsem tedy nezkoušela. Průmyslově vyráběná obilná mléka jsou většinou tepelně upravena a v řidší konzistenci. Jinak si myslím, že puding připravíte tímto způsobem z jakékoliv rýže. Možná z rýže natural to půjde hůře, budete mít velký odpad při scezení „mléka“ a navíc se vodu doporučuje vylít, je to celozrnná rýže a vyplavuje se tam dosti kyseliny fytové při namáčení. Alemari
  6. Jitule* Odpovědět
    Dobrý den, zkoušela jsem připravit puding z dostupných surovin, ale místo rosolovaté hmoty mám v kalíšcích zbarvenou tekutinu. Nemám žádný sušený "mléčný" nápoj a ani jej nemohu používat vzhledem k alergii na bílkovinu kravského mléka. Připravovala jsem tedy puding pouze z vody a rýže (gramáž dle Vašeho předpisu). Nevím, kde jsem tedy asi co udělala špatně. Používala jsem kulatozrnnou rýži natural. Vodu, ve které jsem ji namáčela jsem vylila a na mixování použila novou. Přecezenou rýžovou vodu jsem svařila (cca 10 minut), ale žádná hustá kaše se nezačala tvořit. Dosladila jsem to tedy nasekanými rozinkami a sladěnkou a nalila do kalíšků. Mohla byste mi tedy, prosím, poradit, jak postupovat příště, aby to vyšlo? Mockrát děkuji.
    • Alemari Odpovědět
      Moje milá Jitule*, co bych Vám poradila :-)? Zkuste puding raději připravit jen z bílé rýže, tak jak mám uvedeno v receptu. Je to starý recept a v poznámce mám sice, že při použití rýže natural se musí voda vylít, ale zde je potřeba právě ten škrob, co obsahuje zrno a bílá rýže ho má v uvedeném vahovém množství víc, tím to asi bude, protože je to zrno vlastně zbaveno obalu, který obsahuje spíš jen vlákninu. Rýže natural by muselo být víc. Ještě to v poznámce upravím nebo použití natural z receptu úplně vyloučím. Ale vím, že jsem to kdysi zkoušela i z natural, ovšem musela bych si to znovu ověřit. Takže to zkuste třeba Vy :-) a dejte té rýže natural víc, co to udělá. Do pudingu nemusíte dávat sušený obilný nápoj, i bez něj však puding je možné připravit, když tu vodu, ve které se bílá rýže namáčela, nevylijete. Držím palce :-) Alemari

      Ještě mě dnes ráno (5.2.) napadlo, že to může působit ta Sladěnka, to že to netuhne...Má v sobě enzymy a třeba při použití do kváskového pečiva také není vhodná, pečivo nenakyne a je jak brousek. Ale nedalo mi to a jdu to ještě ověřit...:-)

    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji...Milá Jitule*, tak jsem to přezkoušela s natural rýží Basmati, jinou doma nyní nemám a nic nemusím mazat...Jde to úplně stejně jako s rýží bílou, i když vodu sliji a dám čistou. Také sladěnka nemá vliv na oslazení, když se to s ní nevaří, ale dá se až nakonec do připravené kaše...Množství jsem si rozdělila a zkoušela oboje.. se sladěnkou a i úplně bez a také bez obilného nápoje...jen s vodou. V obou případech to houstlo hned při vaření a měla jsem co dělat, abych to umíchala...Není doorpavdy potřeba vařit 10 minut...Tak nevím, někde jste musela udělat chybu v množství vody a nebo v postupu. Víc neporadím. Odzkoušela jsem to opakovaně dle Vašeho postupu a jde mi to...jak oslazené tak neoslazené...Budu mít nyní dva zdravější pudingy k snidani :-)) Chcete-li, mohu přidat foto, ale nyní nemám více čas...zdravím. Alemari
  7. Jitule* Odpovědět
    Dobrý den, tak jsem dnes zkoušela puding znovu. Pořád se ale nedaří. Namočila jsem si 200g bílé rýže (měla jsem pouze parbolaid) a dolila do 0,5l vodou. Nechala stát necelé 2 hodiny. Pak jsem to rozmixovala a přecedila a dolila do 0,7l s dala vařit. Opět mi vznikla akorát řídká vodovitá hmota. :-/ Bylo mi ale líto to vylít, tak jsem použila agar a nyní mám ztuzlé želé či puding již připravený na zítřejší snídani. Co mám tedy udělat jinak? Děkuji za trpělivost. ;-)
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer přeji. Nevím, jedině přijet za mnou na kurz, zařadím to do programu :-) a ukáži Vám to. Dnes jsem puding sice nafotila, ale už snímky nezvládnu zpracovat. Doopravdy to houstne již při vaření...něco tam děláte jinak a já to nevím, protože nejsem vedle Vás...je mi líto, více neporadím, ověřila jsem si to dnes opakovaně a dle Vašeho postupu, abych něco netvrdila a vím, že to jde...:-(

      Milá Jitule*, ještě mi můžete zavolat a popsat mi to přesně krok po kroku, třeba tu záhadu vyřešíme:-)

  8. Radka Odpovědět
    Zatím mám za sebou dva pokusy s netuhnoucí vodičkou, kterou jsem na závěr zachraňovala bezlepkovým Amylonem. (Ale už před záchranou byla chuťově moc dobrá, ta vodička :-) ) Podezřelí: 1. příliš husté sítko 2. protisrážecí složky v rostlinném mléce (nemám zrovna po ruce své oblíbené Alnatura rýžové bez přídavků, sušené nekupuju právě kvůli přídatným látkám) Budu testovat dál a dám vědět :-D Každopádně díky moc za inspiraci, malá dostala k narozeninám GFCF dort i bez cukru, promazaný a zdobený vaším rýžovým krémem, a byl super!
    • Alemari Odpovědět
      Milá Radko, přeji pěkný den. Vždy, když dostanu komentář toho typu, že to nejde, tak začnu přemýšlet v čem se stala chyba. Většinou, když je recept starší a dlouho jsem ho nepřipravovala, tak si to jdu zopáknout. Ráno jsem si řekla, že by tento puding byl dobrý ke svačině a tak jsem se do něj pustila. Přesně dle svého, zde uvedeného, receptu. Opět jsem měla co dělat, abych ho zavčas vpravila do misek, tuhl mi již před očima. Nevím, kde se stala u Vás chyba, určitě tam však někde je, protože já jsem tento puding vařívala často a nyní se mi opět povedl. Nedovolila bych si sem dát něco, co nejde...Ale...jsou věci mezi nebem a zemí o kterých já netuším... :-)

      Nabobtnanou rýži je potřeba velice dobře promixovat a pak zůstane jen tak 1 polévková lžíce s čepičkou té nepřecezené hmoty. Tekutinu s rýžovým škrobem jsem opět před přidáváním dalších ingrediencí doplnila na 700 ml a pak přidala sušený sojový nápoj (jsem chemik, éček, která jsou zde, se nebojím, nejsou to ta co přímo ohrožují zdraví, ta jsou jinde. Více se k tomuto tématu vyjadřuji zde u článku...) nu a dovařila...Míchala a míchala, je to skoro nekonečné než to přijde k varu, ale pakliže to neuděláte, máte hned u dna zahuštěnou vrstvičku, která způsobí pak žmolky. Nu už jsem i ochutnala. Povedl se mi a je tuhý až dost. Přeji, aby se Vám to příště podařilo. Jestli máte nějaké další pochyby, zavolejte mi, probereme Vaši cestu a najdeme možná to co se děje..Alemari

Zanechte odpověď

*