Rýžový puding s kokosem

2 porce

Ingredience:
  • 70 g namixovaného mletého kokosu
  • 50 g sušeného rýžového mléka „Zajíc“
  • 50 g hladké rýžové mouky
  • 500 ml vody
  • 1 lžíce rýžového sirupu
  • 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“
  • pár mandlí, marmeláda bez cukru, rozinky
  • javorový sirup na polití

Za roky vaření mám vypozorováno, že na podzim, úměrně s ochlazením počasí, vzrůstají chutě na něco sladkého. Pro tyto situace je vhodné uvařit nějaký dobrý puding, který zasytí a ještě i uspokojí naše sladké „choutky“, je-li oslazen třeba rýžovým nebo javorovým sirupem.

Zdravější puding připravíme bez kupovaného prášku, pouze z domácích surovin.

Abychom neměli v pudingu hrubé kousky, vřele doporučuji i jemně mletý kokos ještě namixovat v mlýnku na kávu, co to dá, pokud nám mlýnek pojede. Jakmile se všechen kokos přilepil na okraje, a víc se nám nemixuje, ukončíme tuto akci, a kokos vytřeme z mlýnku do nádoby.

Asi polovinu vody z uvedeného množství 500 ml ohřejeme a rozpustíme v ní sušený rýžový nápoj, který nalijeme ke kokosu. Ve zbylé studené vodě rozmícháme kvedlačkou hladkou rýžovou mouku, a též ji přidáme ke kokosu s rýžovým „mlékem“.

Vše promícháme a pomalu zahříváme. Za míchání uvedeme směs k varu a povaříme 2 minuty na hustou kaši, kterou po uvaření osladíme rýžovým sirupem a ovoníme několika kapkami aromatického pomerančového oleje Just.

Chladnoucí puding vlijeme do připravených a vodou vypláchnutých misek a ty dáme nepřikryté vychladit a ztuhnout.

Po ztuhnutí pudingy ozdobíme marmeládou bez cukru, mandlí a hrozinkami, ale též jej můžeme vyklopit a podávat úplně dietně jen polité javorovým sirupem.

Pro mlsnější jazýčky jej můžeme polít karobovou sojovou smetanou, kterou si připravíme v malém množství dle následujícího předpisu.

Karobová sojová smetana

Ingredience:
  • 50 g tekuté sojové smetany z krabičky
  • 3 g karobu
  • 1 lžička medu
  • 1 kapka citrónového aromatického oleje „Just“

V misce smícháme za studena smetanu s karobem i medem a třeme lžičkou o stěny, dokud se karob nerozptýlí a neobarví smetanu dohněda.

Přípravu je možné urychlit krátkým zahřátím, ale nechceme-li si s troškou polevy špinit další hrnek, tak při troše trpělivosti karob s medem rozmícháme i bez ohřátí…jen pilným třením o stěnu misky.

Výsledek stojí zato. Chutí připomíná pařížskou šlehačku v tekutém stavu, ale na puding je tato poleva velice vhodná.

Když pak po polití posypeme povrch ještě sekanými oříšky, dostaneme dezert jako z cukrárny :-)

Poznámka: Rýžový puding jsem si smlsla též, i s oslabenou slinivkou, ale jen politý javorovým sirupem. Přídavek kokosu není velký, a tak tučnost pudingu je přiměřená i pro oslabené trávení.

Doporučuji ochutnat i těm, co nemají žádnou dietu. Puding je plný minerálů z kokosu a kvalitního tuku, a může se směle zařadit též do dětského jídelníčku. Je výborný i jako druhá večeře pro dorůstající mládež, anebo jako snídaně.

Sdílení

    30 429 zobrazení článku
    O autorce
    12 komentářů
    1. lucia1604 Odpovědět
      Dobrý den, včera jsem zkusila udělat tento puding a je moc dobrý. Jen jsem ho osladila už při vaření a ozdobila jsem ho melasou. Příště dám méně kokosu - na mě byl puding příliš kokosový. Kokos jsem nechala ve strouhaném stavu a myslím si, že to nevadilo. Byla jsem překvapená skvělou chutí a určitě budu tento puding vařit častěji! Moc děkuji za recept. Přeji hezký den! (edit.A.)
      • Alemari Odpovědět
        Hezký večer přeji. Určitě je velmi dobře, milá Lucia 1604, že sama tvoříte. Recept slouží jen jako návod a to, jak já ho připravím, je jen jedna z možností. Jednou jsem si koupila kokosovou pastu a byla moc dobrá, ale byla ještě jemnější než mletý kokos. Chtěla jsem se jí trošku přiblížit, také pro oslabené trávení jsem to cítila jako vhodnější, a proto jsem volila mixování. Určitě ale není akutně nutné. No a množství kokosu? De gustibus non est disputandum. Proti gustu nelze nic namítat, aneb jak říkala moje maminka: Proti gustu žádnej dišputát. :-) , tedy je to na každého volbě...:-) Zdravím. Alemari
    2. Mařenka Odpovědět
      Dobrý den, opět jsem zkusila Váš recept, jen pozměnila suroviny. Neměla jsem dostatek kokosu, tak jsem doplnila mletými vlašskými ořechy. Rýžová mouka se mi v kuchyni také stále neobjevila, užila jsem tedy špaldovou. Sirup ani aromatický olej se u mě taky nenajde, postačila trocha medu (poprvé jsem sice dávala javorový sirup, ale s tím teď velmi šetřím, ani se nenaději a půl sklenice je pryč). Po všech těch změnách byl puding také výborný. Myslím, že s přísadami budu dále experimentovat. Děkuji za inspiraci.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den milá Mařenko. Děkuji za komentář. To je dobře, že experimentujete. Mouky se dají celkem zaměňovat a oslazení též. Rýžová mouka je tady spíš pro ty co jsou alergičtí na lepek. Ale jsem ráda, že i tak Vám puding chutnal. Možná chuťově mohl připomínat i Špaldové krupicové flameri :-) co mám zde na webu. Zdravím. Alemari
    3. jana Odpovědět
      Dobrý den, vařila jsem puding z dvojité dávky minulý týden na oslavu mých narozenin kolegyním v práci, které na vše, co jím koukají trošičku ostražitě;), a moc jim všem chutnal. :) Jen mi puding neztuhl, asi byl ve špatné misce, ale byl přes noc v lednici. Už se těším na další dobrotu, co zkusím :) Hezký den Jana
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji, milá Jano. Nevím čim to, že Vám puding neztuhl, napadá mne jen, zda jste ho nechala pořádně vychladnout nepřikrytý. Pakliže ho přikryjeme nebo uzavřeme do misky, pára kondenzuje na víčku a voda zpětně puding zředí. Provařila jste ho dostatečně nebo nespletla jste se třeba v množství mouky a nedala méně? Více mne nenapadá. Já mám většinou puding, že ho lze krájet :-) Přeji, aby se Vám příště podařil. Alemari
    4. martina Odpovědět
      Dobrý večer, chcela ba som aj ja pridať svoju trošku-pozmenila som puding tak, že nebol kokosový, ale namiesto toho som pridala 1 čl karobu a bol vynikajúco čokoládový, vrelo odporúčam. Som velmi spokojná s Vašími receptami-dokonca som prvé vianoce nepiekla nič iné len "zdravé pečivo" a celej rodine chutilo. Aj s Vašími receptami sa mi zatial podarilo schudnúť 17 kg. Prajem Vám príjemný večer a teším sa na ďalšie skvelé recepty.
      • Alemari Odpovědět
        Milá paní martino, děkuji za Váš komentář. Však je dobře, že tvoříte a pozměňujete recepty, jsou určeny také i jen k inspiraci. A že jste při mých receptech schudla, to mě těší dvojnásob. Přeji též krásný večer a příjemné vaření a tvoření. Alemari
    5. Zlatka Odpovědět
      Milá paní Alenko, tenhle pudink jsem už dělala dvakrát, chutná mi báječně zatepla, takže povýšil jako kaše k snídani :-) I já se připojuji k Vašim fanouškům, jsem úplně nadšená, že jsem objevila Vaše stránky a mohla si koupit i knížku!! Na vánoce jsem pekla jen podle Vašich receptů, někteří nechtěli ani věřit, že v některých není cukr. Miluju všechny kaše a spoustu dalších věcí, nebudu je všechny jmenovat:))...a knížek s Vašimi recepty jsem musela koupit hned pět-pro známé a kamarádky, které jsem Vaší knížkou zaujala! Vaření a pečení podle Vás je pro mně zábava, stále objevuju nové chutě a kombinace a za to Vám moc děkuju!
      • Alemari Odpovědět
        Krásný den přeji, milá Zlatko. Já ho mám již krásný po přečtení Vašeho komentáře. Děkuji za milá slova, jsou jako balzám po ránu a moc mne pohladila po duši...Tvořte, vařte a mějte se jen nádherně...Když byste si chtěla udělat malý výlet...mám tu ještě jedno volné místečko na zítra na kurz:-)..Ale to mne jen tak napadlo, když cítím na dálku tak mile spřízněnou duši. Když ne zítra, zvu Vás i na jindy, chcete-li...Srdečně zdraví Alemari.
    6. Hana Odpovědět
      Tušila jsem, že to bude dobrota, tak jsem vařila rovnou z litru a je doopravdy vynikající! Jen jsem místo zajíce použila tekuté rýžové mléko s kalciem z dm a osladila rozemletými rozinkami s troškou mléka na kaši. Dál už nebylo třeba dosazovat. Prostě mňamka!:)
      • Alemari Odpovědět
        Tak to mě těší, milá Hanko. Zdravím. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *