
Za roky vaření mám vypozorováno, že na podzim, úměrně s ochlazením počasí, vzrůstají chutě na něco sladkého. Pro tyto situace je vhodné uvařit nějaký dobrý puding, který zasytí a ještě i uspokojí naše sladké „choutky“, je-li oslazen třeba rýžovým nebo javorovým sirupem.
Zdravější puding připravíme bez kupovaného prášku, pouze z domácích surovin.
Abychom neměli v pudingu hrubé kousky, vřele doporučuji i jemně mletý kokos ještě namixovat v mlýnku na kávu, co to dá, pokud nám mlýnek pojede. Jakmile se všechen kokos přilepil na okraje, a víc se nám nemixuje, ukončíme tuto akci, a kokos vytřeme z mlýnku do nádoby.
Asi polovinu vody z uvedeného množství 500 ml ohřejeme a rozpustíme v ní sušený rýžový nápoj, který nalijeme ke kokosu. Ve zbylé studené vodě rozmícháme kvedlačkou hladkou rýžovou mouku, a též ji přidáme ke kokosu s rýžovým „mlékem“.
Vše promícháme a pomalu zahříváme. Za míchání uvedeme směs k varu a povaříme 2 minuty na hustou kaši, kterou po uvaření osladíme rýžovým sirupem a ovoníme několika kapkami aromatického pomerančového oleje Just.
Chladnoucí puding vlijeme do připravených a vodou vypláchnutých misek a ty dáme nepřikryté vychladit a ztuhnout.
Po ztuhnutí pudingy ozdobíme marmeládou bez cukru, mandlí a hrozinkami, ale též jej můžeme vyklopit a podávat úplně dietně jen polité javorovým sirupem.
Pro mlsnější jazýčky jej můžeme polít karobovou sojovou smetanou, kterou si připravíme v malém množství dle následujícího předpisu.
Karobová sojová smetana
V misce smícháme za studena smetanu s karobem i medem a třeme lžičkou o stěny, dokud se karob nerozptýlí a neobarví smetanu dohněda.
Přípravu je možné urychlit krátkým zahřátím, ale nechceme-li si s troškou polevy špinit další hrnek, tak při troše trpělivosti karob s medem rozmícháme i bez ohřátí…jen pilným třením o stěnu misky.
Výsledek stojí zato. Chutí připomíná pařížskou šlehačku v tekutém stavu, ale na puding je tato poleva velice vhodná.
Když pak po polití posypeme povrch ještě sekanými oříšky, dostaneme dezert jako z cukrárny :-)