Salát „delikates“

3-4 porce

Ingredience:
  • 450–500 g čínského zelí (světlá část)
  • 50 g pórku
  • 1 červená paprika (cca 100–130 g)
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 100 g 45% sýru „Eidam“
  • 100 g mladé cibulky i s natí
  • 300 g bílého jogurtu
  • umeocet
  • čerstvé bylinky (bazalka, oregano, máta, libeček, šalvěj, kopr)
  • trochu sojové omáčky „Tamari“
  • 2 lžičky panenského slunečnicového oleje
  • mořská sůl

Sytý salát plný vitamínů a bílkovin lze podat jako samostatný chod a v létě poslouží jako kvalitní oběd. Veškerou zeleninu dobře omyjeme a připravíme ke smíchání. Čínské zelí nakrouháme nebo nakrájíme na jemno.

Očištěnou červenou papriku nakrájíme na jemné proužky nebo též projedeme přes plátkovač na mixéru.

Pórek a mladou cibulkui s natí nakrájíme na drobná kolečka. Sýr pokrájíme na drobné kostky a vejce na hrubší plátky, protože se stejně při promíchání rozdrobí.

Zeleninu smícháme ve větší míse a osolíme. Pokapeme umeoctem a trochu sojovou omáčkou Tamari a omastíme dvěma lžičkami panenského slunečnicového oleje.

V oddělené misce si připravíme bylinkový dresing.

Bílý jogurt smícháme s nasekanými nebo namixovanými čerstvými bylinkami, okyselíme a trochu osolíme.

Tímto dresingem polijeme salát a podáváme s pečivem.

Salát můžeme také s dresingem přímo smíchat a dostaneme možná trochu méně efektní, ale podle nás chutnější variantu salátu.

Poznámka: Salát je sytý v obou podobách a jak můj starší syn naznal, byla to delikatesa.

Osobně se přiznám, že mi tak voněl, že jsem neodolala a trochu otestovala, ale pro oslabenou slinivku bych papriku vyloučila a zelí, pórek a cibulku raději spařila. Proto v uvedeném složení salát raději do diety neuvádím.

V sezóně jsou do dresingu nejlepší čerstvé bylinky, které lze na malém mixérku perfektně namixovat na jemno. Nemáme-li bylinky čerstvé, lze si pomoci i sušenými. Nevlastním zahrádku, ale na balkóně si vždy trochu bylinek zasadím do truhlíků a tak mám přes léto dostatek čerstvých.

Čerstvé bylinky nejsou jenom pro krásnou vůni, ale především jsou dobré pro aktivaci trávicích enzymů.

11 610 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*