Salát s brokolicí a ořechy

1 větší porce | Pro bezlepkovou dietu s bezlepkovým pečivem. | Pro oslabenou slinivku s oříšky opatrně.

Ingredience:
  • 150 g brokolice
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • trochu mořské soli
  • 1–2 lžičky umeocta
  • 2 lžičky panenského ořechového oleje (popř. sezamového)
  • 10 – 15 g mletých vlašských ořechů

Vychlazený salát z propařené zeleniny může být velice chutným pokrmem v horkých letních dnech, především navečer. Kombinace brokolice s mrkví a celerem poskytne mnoho kvalitních minerálních látek, které v teplém počasí tělo potřebuje doplnit mnohem víc.

Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky, které vložíme do hrnce na pařák nebo přímo do napařovacího hrnce. Lehce posolíme a pak propařujeme od varu minimálně 10 minut. Máme-li raději zeleninu křupavou, necháme kousky tvrdší, ale salát bude chutný i ze zeleniny propařené do měkka.

Po napaření vyjmeme zeleninu a ještě teplou pokapeme umeoctem a zalijeme kvalitním panenským olejem. Lehce v míse promísíme. Takto připravený salát vložíme do lednice a necháme dokonale vychladit.

Salát pak podáváme posypaný strouhanými vlašskými ořechy a přikousnout si můžeme kváskový žitný celozrnný chléb.

Poznámka: Dietní salát nezatíží nás organizmus a je vhodný především k večeři, protože syrové ovoce i zelenina na večer již zatěžuje trávení a měli bychom si je dopřát v letním čase především přes den a s jejich konzumací končit kolem 16 hodiny.

Brokolicový salát mi osobně při oslabené slinivce nedělá problémy ani s trochou oříšků, mám-li ji právě v klidovém období. Složení není zátěžové, ale množství posypání ořechy při oslabeném trávení musíte zvážit již sami. V mleté podobě jsou ořechy stravitelnější než vcelku, ale je potřeba se poradit se svým tělem.

Možná budete ale překvapení, jak mleté ořechy salát ochutí. Také ořechový olej tuto směs velice provoní a dodá tělu kvalitní nenasycené tuky. Je to pak přímo „delikatesa“ :-). Samotný salát je bezlepkový a pro celiatiky bude vhodný s bezlepkovým pečivem.

Sdílení

    14 687 zobrazení článku
    O autorce
    4 komentáře
    1. Vendulka Odpovědět
      Milá inspirující Alemari, hnedle jsem dnes vyzkoušela tenhle salátek k večeři- a musím uznat, že kombinace celeru a oříšků a dalšího je naprosto dokonalá a úžasná!! Dokonce i přítel, který celer jinak nemusí, si liboval. Jen jsem neměla vlašáky, tak jsem použila lísková jádra s dýňovými semínky a místo ořechového oleje ostropestřecový (takže si i játra lebedily :-)). Famózní mňamina! Doporučuju! :-). Také jsem zkusila zmrzlinku, jahodovou, jen jsem použila černý rybíz - a už se nemůžu dočkat času svačinky :-). Výborná! Díky za krásné inspirující recepty a krásné sluníčkové dny přeji! Vendulka.
      • Alemari Odpovědět
        Vendulko milá, mnohokráte děkuji za odezvu. Jakékoliv ořechy jsou výborné a tak jste udělala také dobře. On ten ostropestřecový olej chutná podobně jako ořechový. Je to krásné, že tvoříte a zkoušíte, moji milí. Přeji také krásný a slunečný den a užijte si svačinky ! Zdraví Alemari.
    2. Romča Odpovědět
      Vypadá to lahodně už jen ta kombinace takže velmi ráda vyzkouším ;-)
      • Alemari Odpovědět
        Milá Romčo, přeji hezký večer. Vyzkoušejte :-). Přeji, aby Vám chutnal. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *