Vychlazený salát z propařené zeleniny může být velice chutným pokrmem v horkých letních dnech, především navečer. Kombinace brokolice s mrkví a celerem poskytne mnoho kvalitních minerálních látek, které v teplém počasí tělo potřebuje doplnit mnohem víc.
Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky, které vložíme do hrnce na pařák nebo přímo do napařovacího hrnce. Lehce posolíme a pak propařujeme od varu minimálně 10 minut. Máme-li raději zeleninu křupavou, necháme kousky tvrdší, ale salát bude chutný i ze zeleniny propařené do měkka.
Po napaření vyjmeme zeleninu a ještě teplou pokapeme umeoctem a zalijeme kvalitním panenským olejem. Lehce v míse promísíme. Takto připravený salát vložíme do lednice a necháme dokonale vychladit.
Salát pak podáváme posypaný strouhanými vlašskými ořechy a přikousnout si můžeme kváskový žitný celozrnný chléb.