Pikantní salát z černé ředkve v jarním období dodá nejen vlákninu, minerální látky, ale i potřebné vitamíny. Samotná černá ředkev, která je velice nutričně hodnotná, je pro některé lidi ostrá, ale její přídavek do salátu jej příjemně obohatí a dodá mu na zvláštní chuti.
Na struhadle nebo na robotu nastrouháme zeleninu, nasypeme ji do misky a dvěma vidličkami proti sobě ji dobře promícháme.
Zakapeme ji citrónem a i umeoctem. Tato kombinace se nevylučuje. Mírně osolíme.
Přidáme veškeré koření a sušené bylinky a vždy po přídavku promícháváme. Máte-li bylinky v létě čerstvé, neváhejte je dát místo sušených, budou více aromatické.
Množství však potom volte umírněně, moc aromatický salát ztrácí na své vlastní chuti, ale kdo to má takto rád, určitě mu to vadit nebude.
Míchání je trošku těžší, nastrouhanázelenina ulpívá k sobě, ale při troše trpělivosti to zvládnout lze.
Pokapeme sojovou omáčkou Tamari a přidáme kvalitní olej. Použila jsem olej lněný z prvního lisování a zjistila jsem, že je do tohoto salátu chutný. Kdo nemá rád jeho aroma, použije olej slunečnicový.
V této části postupu lze salát již servírovat.
Ale přídavek smetanového jogurtu jej pozvedne, dle mého názoru, na vyšší úroveň a připraví z něj příjemnou a osvěžující pochoutku, která se bude chodit třeba s kváskovým chlebem do nadcházejících teplých dnů.