Salát s černou ředkví

2-3 porce | Pro bezlepkovou dietu volíme bezlepkové pečivo. Salát sám o sobě je vhodný. | Pro oslabenou slinivku jen v omezeném množství, ale  do diety pro slinivku jsem jej raději nezařadila.

Ingredience:
  • 150 g oloupané černé ředkve
  • 150 g očištěného celeru
  • 150 g očištěné mrkve karotky
  • 1–2 lžičky sušeného libečku (v létě čerstvý)
  • 2 špetky sušené bazalky (v létě čerstvá)
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ citronu na šťávu
  • 1 rovná lžička mletého kmínu
  • 1 rovná lžička koření„horalka“
  • 2 lžičky umeocta
  • 1 lžička sojové omáčky Tamari
  • 1 lžíce panenského lněného oleje (popř. slunečnicového)
  • 230–250 g smetanového jogurtu
  • mořská sůl
  • ředkvička, libeček, pažitka na ozdobu

Pikantní salát z černé ředkve v jarním období dodá nejen vlákninu, minerální látky, ale i potřebné  vitamíny. Samotná černá ředkev, která je velice nutričně hodnotná, je pro některé lidi ostrá, ale její přídavek do salátu jej příjemně obohatí a dodá mu na zvláštní chuti.

Na struhadle nebo na robotu  nastrouháme  zeleninu, nasypeme ji do misky a dvěma vidličkami proti sobě ji dobře promícháme.

Zakapeme ji citrónem a i umeoctem. Tato kombinace se nevylučuje. Mírně osolíme.

Přidáme veškeré koření a sušené bylinky a vždy po přídavku promícháváme. Máte-li bylinky v létě čerstvé, neváhejte je dát místo sušených, budou více aromatické.

Množství však potom volte umírněně, moc aromatický salát ztrácí na své vlastní chuti, ale kdo to má takto rád, určitě mu to vadit nebude.

Míchání je trošku těžší, nastrouhanázelenina ulpívá k sobě, ale při troše trpělivosti to zvládnout lze.

Pokapeme sojovou omáčkou Tamari a přidáme kvalitní olej. Použila jsem olej lněný z prvního lisování a zjistila jsem, že je do tohoto salátu chutný. Kdo nemá rád jeho aroma, použije olej slunečnicový.

V této části postupu lze salát již servírovat.

Ale přídavek smetanového jogurtu jej pozvedne, dle mého názoru, na vyšší úroveň a připraví z něj příjemnou a osvěžující pochoutku, která se bude chodit třeba s kváskovým chlebem do nadcházejících teplých dnů.

Poznámka: Černá ředkev je známá již přes 4 tisíce let. I když u nás málem upadla v zapomnění, nyní k ní opět lidé nachází cestu, především pro její blahodárné ozdravné účinky a množství minerálních látek a vitamínu. V syrové bulvě najdeme více vitaminu C než v citrónech.

Dále obsahuje i vysoké množství vitaminu E, B1, B2, B6 a beta-karotenu a z minerálů jsou v ní hojně zastoupeny železo, měď, vápník, síra, hořčík, draslík a fosfor. Její důležitou složkou i hořčičné silice, které se jinak vyskytují v ředkvičkách, ale v ředkvi je jich nejvíce a dodávají jí specifickou štiplavou příchuť. Tyto silice mají blahodárný vliv na naše játra. Černá ředkev má též antibiotické účinky a její šťáva je velice ceněna v lidovém léčitelství na mnoho problémů spojených s trávením.

39 356 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*