Salát s rukolou

1 větší porce |

Ingredience:
  • 130 g na jemno pokrájeného čínského zelí
  • 50 g strouhané mrkve
  • 50 g překrájené rukoly
  • 30 g na tenké plátky nakrájeného řapíkatého celeru
  • umeocet
  • trochu mořské soli
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • trochu sojové omáčky „Tamari“

Je mnoho zeleniny, kterou lze použít do salátů a rukola svou nahořklou příchutí dokáže dát pikantnost i jednoduchému salátu z čínského zelí a mrkve. Trochu pokrájeného řapíkatého celeru zase dodá specifickou součást, na kterou v salátu radí narazíte.

Na přípravě salátu není nic složitého. Sice mám někdy chuť sníst jednotlivě ingredience jen tak očištěné a omyté ale smíchány a ochuceny v salátu jsou povýšeny na „vyšší level“ :-) 

Takže doporučuji nejíst samostatně, ale dát si tu trochu práce a tvořit. Očištěnou mrkev  nastrouháme. Čínské zelí nakrájíme také na jemno a i řapík celeru. Bude stačit asi jen jeden větší, který před krájením v silné části podélně nakrojíme, abychom pak neměli velké kousky.

Rukolu, je-li úplně mladinká, dáme vcelku, ale jinak větší lístky překrájíme. A nyní už zbývá všechny složky jenom smíchat, okyselit umeoctem, dosolit dle chuti a zakápnout kvalitním panenským olivovým olejem a trochou sojové omáčky „Tamari“. Koření jsem k tomuto salátu nepřidávala, ale pakliže byste jej postrádali, můžete přidat trochu mletého kmínu a čerstvého kopru. Mám vyzkoušeno, že je to i tak chutné. Ale tyto další variace již nemám nafoceny.

Salát je vhodný nejen jako samostatný chod, třeba s kváskovým chlebem pomáznutým ghí, ale i jako příloha k jinému jídlu.

Ať vám chutná!

Poznámka : Salát je dobře stravitelný a osvěžující. Samotný bez pečiva je vhodný i pro celiatiky a alergiky na mléko. Rukolu jsem zatím zde na webu do žádného salátu nedávala, ale mám ji velice ráda a nejraději ji konzumuji jenom propláchnutou jen tak bez ničeho k chlebu či jako přílohu k obědu.

Rukola má mnoho vitamínů a minerálních látek a z nich velký obsah organického vápníku. Také čínské zelí je bohaté na vápník.

Salát jsem původně připravovala jen tak z nouze, že jsem neměla doma jiné suroviny, ale v závěru vyšel velice chutný a osvěžující. Při jedné variaci jsem přidala i trochu tence nakrájeného fenyklu, pro podporu trávení, a i tato kombinace neměla chybu.

Salát bude vhodný i do dietního režimu pro oslabenou slinivku, ale je třeba jíst v klidu, dobře pokousat a vychutnávat. Mně osobně žádné problémy s trávením nedělal.

Sdílení

    2 379 zobrazení článku

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *