Je mnoho zeleniny, kterou lze použít do salátů a rukola svou nahořklou příchutí dokáže dát pikantnost i jednoduchému salátu z čínského zelí a mrkve. Trochu pokrájeného řapíkatého celeru zase dodá specifickou součást, na kterou v salátu radí narazíte.
Na přípravě salátu není nic složitého. Sice mám někdy chuť sníst jednotlivě ingredience jen tak očištěné a omyté ale smíchány a ochuceny v salátu jsou povýšeny na „vyšší level“ :-)
Takže doporučuji nejíst samostatně, ale dát si tu trochu práce a tvořit. Očištěnou mrkev nastrouháme. Čínské zelí nakrájíme také na jemno a i řapík celeru. Bude stačit asi jen jeden větší, který před krájením v silné části podélně nakrojíme, abychom pak neměli velké kousky.
Rukolu, je-li úplně mladinká, dáme vcelku, ale jinak větší lístky překrájíme. A nyní už zbývá všechny složky jenom smíchat, okyselit umeoctem, dosolit dle chuti a zakápnout kvalitním panenským olivovým olejem a trochou sojové omáčky „Tamari“. Koření jsem k tomuto salátu nepřidávala, ale pakliže byste jej postrádali, můžete přidat trochu mletého kmínu a čerstvého kopru. Mám vyzkoušeno, že je to i tak chutné. Ale tyto další variace již nemám nafoceny.
Salát je vhodný nejen jako samostatný chod, třeba s kváskovým chlebem pomáznutým ghí, ale i jako příloha k jinému jídlu.
Ať vám chutná!