Salát z červeného zelí se sezamem

4 porce | Při oslabené slinivce variantu bez červené papriky.

Ingredience:
  • 350 g červeného zelí
  • 1 malá červené paprika
  • 10 cm silnějšího pórku
  • 150 g mrkve
  • 100 g bílé ředkve
  • 1 lžíce loupaného bílého sezamu
  • 1 lžička zlatého lněného semínka
  • šťáva z jednoho citrónu
  • umeocet
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • koření „Horalka“, saturejka, bazalka, oregano, rozmarýn
  • sojová omáčka „Tamari“
  • mořská sůl

V naší rodině milujeme saláty v různé skladbě a bývají často hlavním jídlem dne. Zeleninové saláty doplněné semínky dodají tělu kvalitní tuky a potřebnou vlákninu. Červené zelí nakrouháme, dáme do mísy a spaříme vařící vodou.

Po chvilce vodu slijeme, zelí osolíme a necháme vychladnout.

Pak k němu přidáme nakrájený pórek a na hrubo nastrouhanou mrkev a bílou ředkev. Do salátu přisypeme sezam, lněné semínko a špetku od každého koření.

Přidáme citrónovou šťávu a je-li to málo, dochutíme umeoctem. Závěrem salát pokapeme sojovou omáčkou Tamari a přidáme slunečnicový olej z prvního lisování. Salát vychladíme a můžeme podávat.

Salát lze jíst buď jako samostatný pokrm třeba s žitným kváskovým chlebem nebo ho použijeme jako oblohu k pečenému masu.

Poznámka: Saláty se semínky jsou velice prospěšné zdraví svým obsahem minerálů a vitamínů.

Salát z červeného zelí se sezamem mi nedělal problémy s trávením. Zvolila bych ho jen v klidovém období mé slinivky. A ještě raději variantu bez červené papriky, která je v salátu stejně jenom pro doplnění barevnosti salátu tzv. „pro oko“.

Sdílení

    16 642 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *