
Studený fazolový salátje zajímavý nejvíce asi použitým druhem fazolky. Určitě jej lze v podobném složení připravit i z jiných druhů, ale použitá variace malých fazolek adzuki, které jsou původem z Japonska, na studeno do salátu, slaví v naší rodině vždy úspěch a chutná.
Nejdříve si odvážené množství fazolek adzuki promyjeme a namočíme do dostatečného množství vody. Necháme při pokojové teplotě minimálně jeden den bobtnat, čím déle tím lépe. Zrnka se oživí a také budou po uvaření lépe stravitelná.
Nabobtnané fazolky scedíme, zalijeme čistou vodou v množství 800-850 ml a dáme vařit společně s římským kmínem, koriandrem a mletým zázvorem. Tyto bylinky a mletý zázvorový kořen pomáhají eliminovat nadýmavé látky. Vaříme odkryté.
Po 15 minutách varu fazolky osolímenecelou jednou rovnou čajovou lžičkou soli a pak je ještě asi 30 minut dovaříme pomalým varem do měkka. Voda se při vaření z velké části odpaří. Raději další nedoléváme, jedině kdyby jí povážlivě ubylo, protože bychom si ředili následující marinádu. Proto ke konci vaření množství vody kontrolujeme.
K uvařeným horkým fazolkám přilijeme ještě v hrnci 2 lžíce balsamicového octa nebo umeocta, který do sebe fazolky za tepla nasají a pěkně se jím okyselí. Fazolky necháme v nálevu volně chladnout aspoň dvě hodiny. Takto je můžeme ale marinovat, dle časových dispozic, i déle (3-4 hod), budou více „kyselkavé“. Nálev slijeme a 50 ml ponecháme na konečné okyselení salátu.
Ředkvičku nakrájíme na plátky, pórek na drobné kousky a cibulku na jemno. Vše přimícháme ke studeným fazolkám společně s bazalkou, oreganem a olivovým olejem. Zakápneme sojovou omáčkou a trochu ještě okyselíme zbylým nálevem. Mírně dosolíme, ale ani se nemusí. Kdo chce, může už salát takto ponechat, ale je velmi dobrý zjemněný bílým jogurtem, který dresing příjemně chuťově doladí.
Pro pikantnost ještě zamícháme do salátu čerstvě pokrájenou pažitku, salát naaranžujeme na mísu, obložíme další čerstvou zeleninou dle chuti a můžeme podávat. Trochu zaležený a vychlazený bude ještě lepší.
Podáváme třeba s žitným pečivem nebo i špaldovými plackami.