Salát z fazolek s hráškem a zeleninou

2 porce

Ingredience:
  • 120 g fazolek červená ledvina (v suchém stavu)
  • 1 cibule
  • kousek pórku
  • 1 menší kedlubna
  • 5 ředkviček + pár ředkviček na ozdobu
  • 2 lžíce octa balsamico nebo umeocta
  • 50 g mraženého hrášku
  • 50 g mražené kukuřice
  • 1 kyselá okurka (nemusí být)
  • bazalka, majoránka, oregano, saturejka
  • 1 lžíce panenského řepkového oleje
  • citrónová šťáva
  • mořská sůl
  • pár listů ledového salátu

Salát plný vitamínů a rostlinných bílkovin lze snadno připravit z fazolek, hrášku a dostupné zeleniny. Fazole si předem namočíme do vody, aby nabobtnaly. Vodu z namáčení druhý den slijeme a fazole v čerstvé vodě uvaříme společně s bazalkou a majoránkou do měkka.

Solíme až k závěru varu. Po uvaření část vody odlijeme tak, aby fazole zůstaly ještě ponořené. Fazole okyselíme octem a necháme v kyselém nálevu naležet asi 2 hodiny.

Až fazole natáhnou kyselost, vodu s octem vylijeme. K fazolím přidáme nakrájenou a spařenou cibulku, dále pórek nakrájený na kolečka a rozmražený hrášek, popř. nakrájenou kyselou okurku.

Kukuřici uvařímeve slané vodě a zchladíme. Pak ji přidáme do salátu společně s hrubě nastrouhanou kedlubnou a ředkvičkami. Salát osolíme, okyselíme citrónovou šťávou, zakápneme řepkovým olejem a trochou sojové omáčky Tamari. Přidáme ještě špetku bazalky, oregana a saturejky a vše zlehka promícháme. Vychladíme.

Fazolový salát z červené ledviny s hráškemvynikne na listu z ledového salátu, ozdobený ředkvičkou.

Chutná s celozrnným pečivem nebo s nekynutými celozrnnými plackami.

Poznámka: Tento salát je sytý díky luštěninám a je vhodný pro mládež a děti v růstu. Dobře vychlazen je osvěžující a pikantní. Lze ho ještě výrazně zjemnit přidáním bílého jogurtu.

V množství poloviční porce bez kyselé okurky a pečiva mi slinivku nepodráždil a snesla jsem ho. Pro lepší trávení jsem však raději jídlo zapila čajem z puškvorcového kořene. Ale i tak si ho netroufám zařadit mezi vhodné pokrmy pro oslabenou slinivku, byť s omezením množství.

Při namáčení luštěnin i obilovin se v zrnech probouzí enzymy a zrno začíná klíčit. Ze zrna se vyplavuje kyselina fytová, která tělu odebírá důležité minerální látky, a proto je potřeba vodu z namáčení vždy vylít.

Samotný salát je vhodný i do bezlepkové diety.

7 623 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*