
Salát plný vitamínů a rostlinných bílkovin lze snadno připravit z fazolek, hrášku a dostupné zeleniny. Fazole si předem namočíme do vody, aby nabobtnaly. Vodu z namáčení druhý den slijeme a fazole v čerstvé vodě uvaříme společně s bazalkou a majoránkou do měkka.
Solíme až k závěru varu. Po uvaření část vody odlijeme tak, aby fazole zůstaly ještě ponořené. Fazole okyselíme octem a necháme v kyselém nálevu naležet asi 2 hodiny.
Až fazole natáhnou kyselost, vodu s octem vylijeme. K fazolím přidáme nakrájenou a spařenou cibulku, dále pórek nakrájený na kolečka a rozmražený hrášek, popř. nakrájenou kyselou okurku.
Kukuřici uvařímeve slané vodě a zchladíme. Pak ji přidáme do salátu společně s hrubě nastrouhanou kedlubnou a ředkvičkami. Salát osolíme, okyselíme citrónovou šťávou, zakápneme řepkovým olejem a trochou sojové omáčky Tamari. Přidáme ještě špetku bazalky, oregana a saturejky a vše zlehka promícháme. Vychladíme.
Fazolový salát z červené ledviny s hráškemvynikne na listu z ledového salátu, ozdobený ředkvičkou.
Chutná s celozrnným pečivem nebo s nekynutými celozrnnými plackami.