Salát ze špenátu s rajčaty

2 porce | Při oslabené slinivce rajčata spařit a oloupat a cibulku raději též spařit. | Pro bezlepkovou dietu zvolit vhodné pečivo k salátu.

Ingredience:
  • 220 g mladého špenátu i se stonky
  • 220 g rajčat (cca 3 ks)
  • 120 g mladé cibulky i s natí
  • 1 citron
  • 1 lžíce panenského slunečnicového oleje
  • bazalka, oregano
  • mořská sůl

Mladý špenát, který je již opět na trhu, mne vždy inspiruje k ověřování, co s ním nového vyzkoušet kromě tradičního dušení. Protože je velmi křehký, lze jej připravit i syrový jako salát. Takto dostaneme do svého těla plno kvalitních vitamínů a minerálů.

K přípravě salátu použijeme nejen listy špenátu, ale také stonky. Nejdřív si špenát tak jak je vcelku, mnohdy odlomený těsně u země, propereme ve vodě. Spodní část, která listy spojuje, odřízneme.

Listyotrháme od stonků, nakrájíme na kousky a stonky na centimetrové špalíčky.

Mladou cibulku omyjeme a nakrájíme na kolečka i s natí. Rajčata po očištění nakrájíme na menší plátky.

V míse zeleninu smícháme dohromady, přidáme trochu bazalky a oregana a okyselíme čerstvě vymačkanou šťávou z jednoho citronu.

Na závěr salát omastíme lžící slunečnicového oleje.

Podáváme s pečivem, které můžeme potřít například „pomazánkou z červené čočky s okarou“:https://www.varimezdrave.cz/pomazanka-z-cervene-cocky-s-okarou .

Poznámka: Salát ze špenátu je velice zdravý a je–li doplněn kvalitním pečivem a ještě třeba i luštěninami v podobě pomazánky nebo nějakého pyré, je to velice chutný oběd.

Oslabená slinivka tento salát snese, ale je vhodné rajčata spařit a oloupat a zvážit, zda mladou cibulku nespařit také. Mladá cibulka je jemná a v malém množství ji snesu i při své dietě. Salát jsem na sobě s úspěchem vyzkoušela. Chutná s nasucho orestovaným kváskovým žitným chlebem.

Sdílení

    39 539 zobrazení článku
    O autorce

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *