
Mladý špenát, který je již opět na trhu, mne vždy inspiruje k ověřování, co s ním nového vyzkoušet kromě tradičního dušení. Protože je velmi křehký, lze jej připravit i syrový jako salát. Takto dostaneme do svého těla plno kvalitních vitamínů a minerálů.
K přípravě salátu použijeme nejen listy špenátu, ale také stonky. Nejdřív si špenát tak jak je vcelku, mnohdy odlomený těsně u země, propereme ve vodě. Spodní část, která listy spojuje, odřízneme.
Listyotrháme od stonků, nakrájíme na kousky a stonky na centimetrové špalíčky.
Mladou cibulku omyjeme a nakrájíme na kolečka i s natí. Rajčata po očištění nakrájíme na menší plátky.
V míse zeleninu smícháme dohromady, přidáme trochu bazalky a oregana a okyselíme čerstvě vymačkanou šťávou z jednoho citronu.
Na závěr salát omastíme lžící slunečnicového oleje.
Podáváme s pečivem, které můžeme potřít například „pomazánkou z červené čočky s okarou“:https://www.varimezdrave.cz/pomazanka-z-cervene-cocky-s-okarou .