Sladký kuskus

1 porce

Ingredience:
  • 75 g kuskusu (i celozrnný) + 150 ml vařící vody
  • 20 g obilného nápoje (ovesný, rýžový, sojový s vanilkou)
  • špetka skořice
  • 15 g rozinek sultánek
  • 1 kapka pomerančového aromatického oleje „Just“
  • datlový med, javorový sirup na oslazení

Kdo zná kuskus, určitě bude se mnou souhlasit, že je to surovina pro vůbec nejrychleji připravené přílohy a i samostatné pokrmy a navíc neklade žádné nároky na váš čas. Kuskus na sladko možná zařadíte mezi zdravé snídaně nebo i odpolední svačinky.

Jak jsem již předeslala, tak na přípravě není nic složitého. V mnoha receptech je uvedeno, že se kuskus i vaří, ale tento postup já nepraktikuji. Kuskus jenom zalévám vařící vodou.

Množství vody lze i odhadnout, máme-li ho „v oku“, ale zde na něm docela záleží, abychom neměli pak kuskus vodnatý, ale aby byl pěkně sypký.

Kuskus nasypeme do misky a přimícháme k němu přebrané a oprané rozinky, trochu skořice asušeného „obilného“ nápoje. Zalijeme vařící vodou. Hned promícháme, aby se sušený nápoj rozpustil a ovoníme kapkou aromatického pomerančového oleje. Přikryjeme a necháme v klidu bobtnat alespoň 6–8 minut.

Připravený teplý kuskus vyklopíme na talířek, rozhrábneme a můžeme i přisladit datlovým medem, máme-li ho připraven. Takto chutná znamenitě.

Kvalitním doplněním ranního pokrmu může být ajurvédská kávas obilným „mlékem“ anebo též karobový nápoj s kardamonem. Tato kombinace je obzvlášť zdařilá.

Chceme-li ale kuskus podat efektněji, tak ho z misky opatrně vyklopíme na dezertní talířek a ještě přizdobíme, třeba troškou rozinek.

Kdo má rád javorový sirup, může si jím připravený kuskus polít, ale upozorňuji, že javorový sirup se vpije „raz dva“ do kuskusu a na povrchu po něm zůstanou jen malé stopy.

Jeho nevšední chuť je však v kuskusu znát.

Poznámka: Obecně se uvádí, že se dává vody objemově dvakrát vícenež je kuskusu. Váhově to vychází při malém množství téměř na stejno. :-)

Vařící vodu odlévám z konvice buď do skleněné odměrky z varného skla a pak ji hned naliji na kuskus nebo vodou zalévám kuskus přímo na váze. Neb 150 ml vody = 150 g :-).

Sladký kuskus jako teplá snídaně je velice vhodný i do dietního režimu při oslabené slinivce a s jeho trávením jsem neměla žádné potíže. Byl výborný v obou variantách. Kromě teplé varianty lze použít i vychladlou a vzít si připravený kuskus s sebou třeba do práce.

Sdílení

    82 219 zobrazení článku
    O autorce
    8 komentářů
    1. Helena Odpovědět
      Opravdu velmi rychlé, nenáročné na přípravu a hlavně chutné:) Díky za inspiraci.
      • Alemari Odpovědět
        Děkuji Vám Heleno za milou odezvu. Zdravím. Alemari.
    2. eva Odpovědět
      Je kuskus dietní? Když ho budu užívat každý den, nepřiberu? Děkuji za odpověď.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer, milá Evo. Kuskus má energetické hodnoty přibližně stejné jako ostatní obiloviny, protože je z pšenice. Když jsem hledala, kolik má kalorií, tak jsem našla různé hodnoty a pohybovaly se od 356 do 490 kcal na 100 g. Zřejmě suchého. Záleží na tom, zda si ho dáte na sladko nebo jen tak, čistý. Ale pokud ho budete jíst jako přílohu k zelenině, tak bych řekla, že po něm nepřiberete. Ovšem neznám Váš metabolismus a energetický denní výdej, proto Vám upřímně sdělím, že to nevím, zda přiberete nebo ne :-) Zdravím. Alemari
    3. Maruška Odpovědět
      Hmmm, kuskus na sladko zni zajimave! Mozna by slo vyzkouset i ve vice variantach - s pridanim kakaa, kavy ci treba cerealniho napoje :)
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý večer přeji milá Maruško. Ano, určitě by to šlo vyzkoušet i jinak. :-)
    4. Monika Odpovědět
      Mohu se zeptat? Nebude kuskus tvrdý? Já když ho vařím, tak 10 min, tak je porad tvrdý :/
      • Alemari Odpovědět
        Milá Moniko, tak to si nemyslím. Zatím mi vždy stačilo zalít kuskus vařící vodou v poměru 2 objemové díly vody na jeden díl kuskusu a nechat přikrytý a i bez vaření jsem ho měla za 3-5 minut měkký. Nejlepší je ale kuskus necelozrnný. Ten celozrnný může být jiné konzistence. Ten je pak více sypký a můžete mít pocit, že není hotový. Alemari

    Zanechte odpověď

    *

    captcha *